Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 31 октомври 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Небе и ад

Емануел Сведенборг

Обект на много критики. Един от най-известните му противници, Джон Уесли, отрича книгата като фантазия, ерес и дори – вдъхновена от „духа на мрака“. Мнозина други обаче разбират книгата като въведение към едно ново езотерично виждане на света, което позволява да се черпи вдъхновение от ангели и духове. Има и такива читатели, които виждат в нея началото на нова религиозна философия. Много големи поети и писатели ценят Сведенборг и в творчеството им се усеща неговото влияние – Блейк, Стриндберг, Балзак, Дьо Нервал, Достоевски, Емерсън, Борхес.

  • Корица: Мека
  • Страници: 544
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 2015 г
  • Издателство: Кибеа
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

16,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 31 октомври 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Небе и ад“ става обект на много критики. Един от най-известните му противници, Джон Уесли, отрича книгата като фантазия, ерес и дори – вдъхновена от „духа на мрака“.

Мнозина други обаче разбират книгата като въведение към едно ново езотерично виждане на света, което позволява да се черпи вдъхновение от ангели и духове. Много големи поети и писатели ценят Сведенборг и в творчеството им се усеща неговото влияние – Блейк, Стриндберг, Балзак, Дьо Нервал, Достоевски, Емерсън, Борхес.

Има и такива читатели, които виждат в „Небе и ад“ началото на нова религиозна философия.

 

Според шведския аристократ Карл Густав Тесин, един от първите читатели на „Небе и ад“, в книгата „има толкова много нови и неочаквани обрати, че се чете на един дъх, без досада“.

А дали не е по-добре да припомним думите на Борхес: „Нека Раят съществува, въпреки че обитаваме Ада“?

  „Сведенборг е Буда за западния свят, когото хората от Европа и Америка трябва да четат и следват.“  - Д.Т. Сузуки

„Огромният труд на Сведенборг ме съпътства в целия ми живот.“ - Хенри Корбин

„Възхищавам се на Сведенборг като на голям учен и същевременно велик мистик. Животът и делото му винаги са привличали интереса ми.“ - К. Г. Юнг

„Върнах се към Сведенборг след подробно изучаване на всички религии и след като прочетох всички трудове, публикувани през последните 60 години. Сведенборг несъмнено въплъщава всички религии – или по-точно една религия – религията на човечността.“ - Оноре дьо Балзак

„Според мен само философията на Сведенборг хвърля светлина върху отвъдния живот. Тя обяснява много от неразбираемите неща.“ - Елизабет Барет Браунинг

„Най-забележителната стъпка в религиозната история на последните векове е отбелязана от гения на Сведенборг. Моралното прозрение на Сведенборг, поправянето на широко разпространените грешки, обявяването на морални закони го правят несравним с другите съвременни автори и го поставят на свободното от известно време място на законотворец на човечеството.“ - Ралф Уолдо Емерсън

„В творчеството на Сведенборг е изразена много повече истина, отколкото където и да е в човешкото творчество... Един от най-извисените умове... Едно от духовните слънца, които светят все по-силно с годините.“ - Томас Карлайл

„И Сведенборг, и Петър Дънов (Беинса Дуно) въплъщават в живота си любовта и мъдростта и ги превръщат в крайъгълни камъни на ученията си.“ - Дейвид Лоримър

Биография и факти за автора

Емануел Сведенборг Емануел Сведенборг е роден на 29 януари 1688 г. в Стокхолм. Завършва университета в Упсала, където получава обширни познания, по естествени науки, философия, право и древни и нови езици, много добре свири на орган. Пътува пет години из Европа, като задълбочава познанията си в областта на физиката и астрономията и усвоява редица занаяти – шлифовчик на оптични лещи, часовникар, гравьор, дърводелец, книговезец.

 

През 1716г. започва едновременно научната и административната кариера на Сведенборг: публикуване е първата му статия и постъпва на работа в Минното управление, където работи 30 години. Започва да се изявява и в политиката. Кралят, Карл ХII, го прави свой съветник по инженерните въпроси. Подобно на Леонардо да Винчи, Сведенборг измисля проекти за машини на бъдещето – в записките му има схеми на летателен апарат, пневматична пушка, подводница, парен котел. Естествознанието обаче е негово основно занимание. През 1734г. са публикувани „Трудове по философия и минералогия“. Няколко години по-късно се появява „Стопанството на одушевеното царство“. Там водеща тема е опитът да се разкрие тайната на душата– според Сведенборг тя е посредник между  единната система на живите организми и божествената безкрайност.

 

Скоро Сведенборг започва да изследва душата от други позиции. Преломът настъпва през 1745г., когато в Лондон едно изключително видение му позволява да види „света на духовете, Небето и Ада“. От този момент започват постоянните му контакти със „света на духовете и ангелите". Започва да тълкува Библията от нова гледна точка и така се ражда фундаменталният труд  „Небесни тайни“.

 

Следващите 27 години до края на живота си Сведенборг посвещава на своята пророческа мисия. Издава книгите си анонимно, със собствени средства и води уединен живот. От тези години датират случаите за неговото ясновидство. За един от тях (Сведенборг описва в детайли избухнал пожар, намирайки се на 300 мили от мястото на пожара) свидетелства самият Кант.

 

Последните години от живота на Емануел Сведенборг са помрачени от преследване, организирано от протестантски епископи. Стига се и до съдебен процес. Не се намират преки признаци за ерес в трудовете на обвиняемия, но и обвинителите не са изобличени.

 

През 1771г. той заминава за Холандия, където е публикувана една от най-важните му книги – „Истинската християнска религия“, а оттам – в Лондон, където здравето му се влошава. Според негови приятели Сведенборг е предсказал точната дата на смъртта си – 29 март 1772 година.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.