Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Най-кратката история на България

Николай Овчаров

...
Вероятно това е основната причина в света да се знае малко за България и нейната богата история. В последните години тя се завръща там, където е нейното изконно място - в семейството на европейските народи. В следващите редове ще разкажа накратко за дребното минало на българските земи.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

България е една от най-старите европейски страни. Намира се в сърцето на Балканския полуостров и в югоизточната част на континента. Основана през 681 г., тя поема традициите на множество дребни култури, разбивали се по тези земи. Младата държава отрано граничи с изчезналите днес, но създали редица съвременни страни империи на византийци, араби и франки. Българите приемат християнството още през IX в., а техните просветители превеждат църкобните книги на старобългарски език и ги разпространяват сред останалите славянски народи. При царете Симеон Велики (893-927), Калоян (1197-1207) и Иван II Асен (1218-1241) България е сред Великите сили на Стария континент.

През 1396 г. българите губят независимост в пламъците на страшното османско нашествие. Средновековната българска държава загива, но с гибелта си спасява Средна и Западна Европа от същата участ. Това обаче задържа силно културното и политическото развитие на българите. Освободена през XIX в., България вече е с малка територия, като много от земите й са дадени на нейните съседи. По тази причина през XX в. тя често е принуждавана от обстоятелствата да заема губеща страна в европейските конфликти. След 1944 г. държавата попада под съветско влияние, отдалечило я от европейските традиции.

Вероятно това е основната причина в света да се знае малко за България и нейната богата история. В последните години тя се завръща там, където е нейното изконно място - в семейството на европейските народи. В следващите редове ще разкажа накратко за дребното минало на българските земи.

.

Биография и факти за автора

Николай Овчаров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към БАН, където работи от 1981 г. Дипломиран професор в Международния славянски университет – Москва от 2003 г. Преподавал е в Славянския университет (1995–1999), Нов български университет (1999–2002) и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (след 2009 г.). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998–2002). Почетен председател на изложенията „Културен туризъм“ (2008, 2009, 2010) във Велико Търново. Председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване недвижимите паметници на културата към министъра на културата на България (от 2010 г.). Член на Научния съвет на Националния археологически институт – БАН. Член на Националния обществен съвет за определяне „Чудесата на България“ през 2011 г. Директор на частния Институт за изследване на Средновековието към Велик приорат – България на Ордена на рицарите тамплиери. Велик офицер към същата организация. Удостоен с титлата „академик“ на Българската академия на науките и изкуствата, 2012 г.

Николай Овчаров притежава почетен сертификат за „Завоюван висок престиж и обществено признание и за принос в развитието на българската култура“, придружен със „Златна карта“ и „Златен диплом“, издадени от Националния конвент на експертите към Европейския форум на експертите. Почетен гражданин на гр. Кърджали. Избран за „Достоен българин на 2005 г.“ в класацията на в. „24 часа“. Носител на голямата награда за принос в изследването на тракийската култура „Проф. Александър Фол“ (2009). Носител на орден „Св.св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата (2010). Специална награда за изключителен принос в популяризирането на българското културно-историческо наследство от Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ (2011).

Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, както и на морската история и археология. Името му нашумя със сензационните открития в областта на археологията. Той е член на колектива, разкрил южните части на царския дворец на Симеон във Велики Преслав. Научен ръководител е на проучванията, при които бяха намерени уникалните епископски златни одежди и проучен средновековният манастир „Св. Йоан Продром“ в Кърджали. Венец на археологическата му дейност е разкриването на скалния град Перперикон и светилището на Орфей край с. Татул в Източните Родопи.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.