Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Магията на подреждането. Японското изкуство за внасяне на ред в дома

Мари Кондо

Промени живота си като го подредиш! Над 4 милиона продадени копия!

Наслаждавайте се на чисто и подредено жилище, като използвате преобразяващия живота метод „КонМари“ за подреждане и прибиране на вашите вещи. Тази книга се основава на метода „веднъж подредено, никога повече разхвърляно“. Ако смятате, че подобен метод е невъзможен, значи имате нужда от тази книга.

- Първо, трябва да изхвърлите всичко ненужно. После да подредите бързо и без изключения.

- Ако го направите в този ред, ще живеете в подредено жилище до края на живота си и никога няма да страдате от бъркотия около себе си.

- Ако подреждате по малко всеки ден, никога няма да приключите с подреждането.

- Вместо да категоризирате пространството, създайте места за нещата.

- Преди да започнете да изхвърляте вещи, си представете като на кино начина на живот, за който мечтаете.

- Ако дадена вещ не ви радва, изхвърлете я.

- Започнете ли с вещите със сантиментална стойност, най-вероятно ще се провалите.

- Определете мястото на всяка вещ в жилището си.

- Колкото повече цените нещо, толкова по-добре ще ви служи то.

  • Корица: Мека
  • Страници: 2088
  • Тегло: 0.250 кг
  • Издадена: 23.05.2016 г
  • Издателство: Бард
  • Виж още от Мари Кондо
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

16,99 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Историята на създаването на империята на Мари Кондо за организиране на дома

Бестселърът на минимализма „Магията на подреждането” от Мари Кондо е смесица от лична история, житейска философия, стратегии за подреждане на дома и съвети за сгъване на дрехи. Той се появи на американския пазар в края на 2014 г. Оттогава книгата е вдъхновила милион и половина американци (чийто брой постоянно се увеличава) с прекалено много вещи да съберат смелост и да ги изхвърлят. В световен мащаб досега са продадени повече от четири милиона копия.

Базовият принцип на метода е да пазим само нещата, които ни „носят радост”. Подреждането и разтоварването от вещи не е просто изхвърляне на боклуци. Кондо се опитва да научи хората, че запазването само на вещи, които носят радост, е екзистенциално и преобразуващо. Другата главна стратегия на Кондо е да смекчи болката от раздялата чрез ритуал, с който почитаме и се сбогуваме с вещите, а не просто нескопосано да ги наблъскаме в чували.

Браво на Кондо за това. Макар че мнението й относно освобождаването от книги ми се струва почти варварско. Според нея все още непрочетените книги се категоризират като такива, които никога няма да бъдат прочетени, а вече прочетените книги не бива да се пазят за повторно четене.

Статия в списание „Ню Йорк“ започва така: „Физическото присъствие на Мари Кондо напомня повече на снежинка, отколкото на човек от плът и кръв”. Трийсетгодишното миньонче Кондо е магьосник в подреждането и притежава обаятелно и все пак авторитетно излъчване. Още като дете сериозно се захваща с това начинание. „Прекарала съм повече от половината си живот, мислейки за подреждане”, пише тя в книгата си. Известно време е била и помощник в шинтоистки храм - редовна практика сред японската младеж. Може би по-подходящото сравнение за нея не е със снежинка, а с решителна млада героиня от филм на Миязаки, която всеки ден се стреми магически да почисти света. Според статията, когато Кондо преполовила двайсетте си години, нейната консултантска агенция вече имала толкова много клиенти в списъка на чакащите, че по тяхна молба написала „Магията на подреждането” в рамките на три месеца. Това било приказното начало на впечатляващия бестселър на Кондо.

Съществува и по-земна версия на историята, която може да се открие в японското списание „Шин-Бунка”. През 2010 г. предложението за книга на Кондо взело първа награда на издателския курс за обучение „Как да напишем бестселър, който ще се обожава десет години”. В журито бил Томохиро Такахаши, редактор в „Сунмарк“, издателство за бизнес и самопомощ в Токио, което се отличава със своите бестселъри и всеотдаен редакторски подход. Такахаши заложил на печелившия кон с бъдещата книга на Кондо, от която тя не била написала дори  думичка. Мари била абсолютно начинаеща в писането, но Такахаши си казал: „Ще я дават по телевизията и ще стане известна“. („Почувствах, че от нея струи някаква мистериозна енергия, която не бях срещал при други хора“, споделя той за „Шин-Бунка“.) Работили в тясно сътрудничество в продължение на осем натоварени месеца. Предположението на Такахаши се оказало вярно. Начинаещата писателка станала телевизионна сензация, като започнала с подреждането на дома на известен комик. Книгата се продавала добре с помощта на хитра интернет кампания, а непосредствено след цунамито през март 2011 г. (което според Такахаши хвърлило ярка светлина върху важните неща в живота) продажбите били направо феноменални. Все пак, както „Сунмарк“ отбелязва на своя уебсайт с нотка на културна гордост, домовете в Япония са компактни, затова те често са чисти и подредени. „В Япония повече от където и да е другаде подредеността е не толкова добродетел, колкото житейска философия“, съобщава статията в списание „Ню Йорк“. 

Поддържане на домакинството: японското изкуство за подреждане на дома

Не минава и ден без поредния наръчник за самопомощ. Когато ми кажат да направя нещо, което обещава да промени живота ми, обикновено не обръщам внимание. Но една приятелка наскоро ме убеди да прочета „Магията на подреждането“ на Мари Кондо (японски професионалист в сферата на подреждането на дома), след като й казах, че имам проблем с разчистването на дома си. Подобно на много други хора, и аз пазя неща, които е малко вероятно някога отново да използвам, и се опитвам да държа всичко под контрол с обичайните техники за складиране. Но според експерта по разчистване на дома Мари Кондо отговорът не е в складирането. Тя ни приканва да обръщаме повече внимание на вещите, а не на наличното място за съхранение, и да пазим само вещи, които ни носят радост. Като приложим това мислене, ще преобразим жилищата си. „Когато напълно подредите пространството си, преобразявате обстановката около себе си. Промяната е толкова осезаема, че имате чувството, че живеете в напълно различен свят.“ Ако това ви звучи примамливо, съм ви приготвила отбрани моменти от мъдростта на Кондо.

Носи ли ви радост?

Методът „КонМари“ (създаден от Мари Кондо и кръстен на нея) се състои в това да прегледаме всичко, ама наистина всичко в дома си и сериозно да се запитаме кое наистина ни носи прилив на радост. Ако не го прави, тогава си отива…

Хвърляй, хвърляй, хвърляй

Методът да пазим само това, което ни носи радост, означава да изхвърлим доста неща. Според Кондо средното количество изхвърлени вещи от нейни клиенти е двайсет-трийсет 45-литрови торби за двучленно семейство, а за тричленно се доближава до седемдесет торби. Тя споменава един случай за двойка, която изхвърлила 200 торби.

Отнасяйте се добре с чорапите си

Каквото и да мислим за хората, които си общуват с неодушевени предмети, това е част от чара на книгата. Според метода трябва да се отнасяме с уважение към притежанията си. Кондо е направо ужасена от начина, по който някои от клиентите й се отнасят с чорапите си. Те ги навиват на топка или здраво ги връзват (опааа!). Чорапите ни служат вярно и трябва да се отнасяме с тях по-добре, казва тя, затова е нужно да бъдат внимателно сгъвани и оставяни да си почиват след добре свършената работа.

Разпределяйте по категории, а не по стаи

Когато подреждаме последователно само по едно пространство, „не можем да възприемем цялостния обем и съответно никога няма да можем да приключим с чистенето“, казва Кондо. Според нея това противоречи на конвенционалните съвети за подреждане, но е от голямо значение за успеха на метода. „Трупането се причинява от това, че не знаем какво всъщност притежаваме“, казва тя. Но ако разделяме по категории (дрехи в единия ден, книги на следващия) и извадим всички вещи от категорията, можем да видим какво имаме и съответно какво трябва да изхвърлим.

Място за всичко

Методът е прост: трябва да знаем какво да задържим и да решим къде да го сложим. Така че определете място за всичко. Ако не последвате този съвет, домът ви много скоро ще се задръсти отново. „Успешното подреждане включва само две основни решения: изхвърляне и определяне на място за съхранение на вещите“, казва Кондо.

Научете се да сгъвате добре

Сгъването всъщност представлява диалог между нас и гардероба ни“, казва Мари Кондо.

Като сгъваме дрехите си по подходящ начин (за който тя предоставя подробни инструкции), се отнасяме към тях с уважение. Те ще изглеждат по-добре, ще издържат по-дълго и с един поглед ще можем да виждаме какво имаме. Тя е привърженик на шкафове и чекмеджета, особено на евтините прозрачни пластмасови кутии. Препоръчва да подредим съдържанието на гардероба си така, че да виждаме веднага всичко, което имаме.

Благодарете на обувките си

Сваляйте обувките си, когато като се приберете вечер, благодарете им за усърдната работа и ги приберете. Същото се отнася и за дамската чанта. Когато Кондо се прибере вкъщи, тя благодари на обувките си, прибира ги, изпразва чантата си, маха от портмонето си разписки и каквото друго е събирала през деня, и изхвърля или слага всичко там където му е мястото. Така къщата й и чантата й не се задръстват с вещи и може лесно да открие всичко, когато й потрябва.

Не слагайте неща върху открити повърхности в банята

Кондо мрази да вижда шампоани и други подобни, оставени отвън. Според нея е също толкова просто да ни стане навик да прибираме всички неща и да ги изваждаме, когато са ни нужни. Това ни спестява почистването им и бъркотията, която създават.

Не слагайте неща на плотовете в кухнята

Същото се отнася и за нещата, които се трупат около кухненската мивка. Предвидете си място в шкафа под мивката за гъби, парцали и почистващи препарати, вместо да заемат пространство на плота.

Комоно – чекмеджето за всичко

На японски комоно се отнася за всички дреболийки и боклукченца, които държим в общ шкаф някъде в дома си. Кондо знае, че във всеки дом, който посети, ще има комоно – чекмедже или кутия, пълна с дребни монети, фиби, резервни копчета, талисманчета, батерии, които може и да не работят.

Направете чистка на боклука

„Не пазете вещи „просто защото…“ - казва тя. - Приканвам ви да направите инвентаризация на цялото си комоно и да запазите само онова, и то наистина само онова, което ви носи радост.“

Складирането не е решение

„Повечето хора се хвърлят на методи за съхранение, които обещават бързи и удобни начини за премахване на видимата бъркотия“, казва Кондо. Но прибирането на вещите „създава само илюзията, че проблемът с бъркотията е решен“.

Инвентаризирайте

Кондо споменава, че безброй клиенти се оплакват, че нямат достатъчно място, а истинският проблем е, че разполагат с много повече вещи, отколкото се нуждаят или искат. Тя вярва, че първо трябва да се сортира и изхвърля, а след това да се създаде проста система за съхранение.

Направете го веднъж

Често цитираната мъдрост, че трябва да се подрежда по малко всеки ден, не върши работа според Кондо. Тя смята, че всичко трябва да се свърши наведнъж и да се приключи, след което къщата ще е старателно подредена. Като се прави по малко всеки ден, никога няма да има край.

„По-добре е да разчистите бързо и да го приключите. Защо ли? Защото смисълът на живота не се свежда до чистене.“ Такива сладки слова са като мед за ушите на нас, разхвърляните хора.

Погрижете се за книгите, вестниците и хартиите

Според Кондо, като пазите само книгите, които обичате, можете да откриете истинските си интереси, „Пазете онези, които ви правят щастливи дори само като ги гледате на рафтовете“, казва тя.

Що се отнася до вестниците и хартиите, „моят основен принцип за подреждането им е да ги изхвърля всичките… Те никога няма да предизвикат радост“. Харесва ми как звучи, но не съм сигурна, че данъчните биха били на същото мнение!

Раздялата

„Може да ми потрябва някога“ или „срамота е да се изхвърли“ са някои от познатите възражения, които прилагаме, когато трябва да се разделим с нещата си. С моята склонност към трупане на вещи тази ситуация ми е много позната. Дънките, които някой ден може отново да ни станат, планинарските обувки, които може да обуем пак следващия път, когато тръгнем на 30-километров поход, дрехи, които може би пак ще са на мода след двайсет години… Списъкът продължава до безкрай, но всички тези вещи само ни пречат да се наслаждаваме на нещата, които имаме.

Така че ако изхвърлянето ви звучи като прахосничество, си помислете как ще се радвате повече на това, което имате, което пък може да означава, че ще купувате по-малко. „Повечето хора се изумяват от това, което притежават - казва Кондо. - За да цените наистина нещата, които са важни за вас, трябва първо да махнете тези, които са си изпълнили предназначението… Разделете се с тях с благодарност.“

Живейте в настоящето

Изхвърлянето на вещи е и начин да се сбогуваме с миналото. От всички снимки, стари училищни униформи, писма, бележници трябва да се пазят само тези, които „носят радост“. Така освобождавате място за настоящето.

Кондо има и много клиенти, които трупат, защото са несигурни относно бъдещето. Тя дава пример с клиенти, които имат 60 четки за зъби, 30 кутии с прозрачно фолио, 80 ролки тоалетна хартия. Те постоянно се тревожат, че нещо ще им свърши и сякаш никога нямат достатъчно от него. Чак когато направят основен преглед на всичко, осъзнават колко много неща са натрупали.

„Най-добрият начин да разберем от какво наистина имаме нужда, е да се отървем от това, от което нямаме нужда“, казва тя.

Сбогувайте се с подаръците

Много от нещата, които пазим, са подаръци от доброжелателни приятели и роднини. Не можем да си представим как ще се разделим с тях, защото са ни подарени от любими хора и не искаме да ги обидим дори когато тези неща не ни харесват и никога не ги ползваме. Просто благодарете на тези подаръци и ги махнете, приканва Кондо.

Пазете точното количество

Ако не си падате по минималистични пространства, не се тревожете. Домът ви със сигурност ще бъде по-празен, ако следвате методите на Кондо, но имайте предвид, че като задържите само това, което ви „носи радост“, все още можете да живеете в стила, който обичате. С принципа „Дали носи радост?“ е по-вероятно да запазите количеството вещи, което е подходящо за вас, в сравнение с други принципи, като „Ползвали ли сте го през последните шест месеца?“

Действа ли?

Дали съм все още скептична? Ами, имам голямо желание да започна да изхвърлям неща, но като се замисля, че имам купища тениски, посуда и спално бельо, за които не мога да кажа, че ми „носят радост“, дали пък няма да се окажа с празна къща, ако следвам нейния съвет?

Не мога да не се сетя за онзи път, когато трябваше да отида до благотворителния магазин, за да си взема обратно един скрин и първата плюшена играчка на едно от децата ми, след като партньорът ми бе направил мащабно и безпощадно разчистване. Уви, беше твърде късно….

Но определено ще пробвам метода.

Откъс от книгата

1. Защо не мога да поддържам ред в дома си?

Не бихте могли да подреждате, ако не сте се научили как става това

Когато кажа на някого, че професията ми е да уча хората да подреждат, обикновено ме поглеждат слисано. „Наистина ли изкарвате пари от това?“ е първият въпрос, почти винаги последван от: „Хората наистина ли имат нужда от уроци по подреждане?“.

Вярно е, че докато инструктори и училища предлагат курсове по всичко – от готвене и как се носи кимоно до йога и дзен медитация, трудно ще намерите курс по подреждане. Масовото схващане, поне в Япония, е, че подреждането не се учи, а ти идва отръки от само себе си. Готварските умения и рецептите се предават като семейна традиция от майка на дъщеря, но досега не сме чули някой да е предал семейната тайна как се подрежда дори в самото домакинство.

Спомнете си детството. Сигурна съм, че на повечето от вас са ви се карали, че не си подреждате стаята, но колко родители съзнателно са възпитавали децата си как да подреждат? В едно проучване по темата по-малко от половин процент отговарят утвърдително на въпроса: „Изучавали ли сте подреждането наред с другите предмети в училище?“. Родителите ви са настоявали да подреждате стаите си, но и самите те никога не са били обучавани как се прави това. Що се отнася до подреждането, всички са самоуки.

Никой не ни показва как точно да подреждаме не само вкъщи, но и в училище. В часовете по домашен труд в японските училища учат децата как да правят хамбургер или как да си ушият престилка, но в сравнение с готвенето и шиенето изненадващо малко време се отделя на темата за подреждането. Дори включен в учебник, този раздел или се прочита в клас, или – по-лошо – се дава за самостоятелна подготовка и учениците го прескачат, за да стигнат до по-популярни теми, като „Хранене и здраве“. В резултат никой не умее да подрежда.

Храна, облекло и подслон са сред основните човешки нужди, затова е логично мястото, където живеем, да е също толкова важно, колкото какво ядем и какво обличаме. Въпреки това в повечето общества подреждането – работата, която поддържа дома ни обитаем, е напълно пренебрегвана заради погрешните представи, че способността да поддържаме ред се придобива от опит и затова не изисква обучение.

Дали хората, които имат по-голям „стаж“ в подреждането, го вършат по-добре от другите? Отговорът е: „Не“. Двайсет и пет процента от курсистките ми са петдесетгодишни и повечето от тях са били домакини в продължение на трийсетина години, което ги прави ветерани в тази област. Но дали подреждат по-добре от двайсетгодишните? Точно обратното. Много от тях са прекарали години в прилагане на погрешни общоприети методи и домовете им преливат от ненужни предмети. Те се борят да държат бъркотията под контрол с неефикасни методи за съхранение. Откъде да знаят как се подрежда, като никога не са били обучавани подобаващо?

Ако и вие не умеете да подреждате, не се обезкуражавайте. Сега му е времето да се научите. Като изучавате и прилагате описаните в тази книга методи, можете да избегнете порочния кръг на безпорядъка.

Маратонско подреждане, което завинаги слага край на бъркотията

„Разтребвам, когато видя, че апартаментът ми е разхвърлян, но никога не остава подреден задълго.“ Това е обичайното оплакване и стандартният съвет, предлаган от списанията, е: „Не подреждайте цялата къща наведнъж, защото скоро отново ще е разхвърляна. Създайте си навик да внасяте ред по малко всеки ден“. За първи път се натъкнах на този рефрен, когато бях на пет. Като средното от три деца, аз израснах с доста голяма свобода. Майка ми беше заета да се грижи за новородената ми сестра, а брат ми, който беше с две години по-голям от мен, вечно беше залепен пред телевизора с видеоиграта си. Като резултат повечето време вкъщи прекарвах без контрол.

Любимото ми занимание беше да чета списания за домакини. Майка ми беше абонирана за ESSE. Измъквах го от пощенската кутия още преди майка ми да е разбрала, че е пристигнало, разпечатвах плика и се потапях в съдържанието. На връщане от училище обичах да се отбивам в книжарницата и да разглеждам седмичното кулинарно издание „Оранжеви страници“. Всъщност още не разбирах всички думи, но списанията със снимки на вкусни ястия, с чудесни съвети за премахване на петна от мазнина и с идеи за пестеливост ме запленяваха, както видеоигрите – брат ми. Прегъвах ъгълчетата на страниците, които ми бяха интересни, и си представях как пробвам опи­сания съвет.

Освен това си измислях куп свои самостоятелни „игри“. Например след като прочетох статия за спестяването, незабавно се впуснах в игра на „пестене на електричество“, като обикалях къщата и изключвах всичко, което не се използваше, без да имам идея какво представляват електромерите. В отговор на друга статия напълних с вода пластмасови бутилки и ги поставих в тоалетното казанче, за да спечеля състезанието по „пестене на вода“. Колонките за подреждане ме вдъхновяваха да превръщам картонените кутии от мляко в разделители за чекмеджета, а празните кутии от видеокасети – в място за съхранение на писма. В училище, докато другите деца играеха на народна топка и скачаха на въже, аз се измъквах, за да пренареждам библиотеката в класната стая или да проверявам шкафа с парцалите и метлите, като през цялото време си мърморех под нос заради лошата подредба: „Щеше да е много по-лесно, ако имаше няколко куки!“.

Имаше обаче един неразрешим проблем. Независимо колко добре подреждах, не след дълго хаосът се завръщаше. Картонените кутии от мляко в чекмеджето започваха да преливат от химикалки, стойките от кутии от видеокасети биваха наблъскани с писма и хартии, които се разсипваха по пода. При готвенето и шиенето практиката води до съвършенство, но макар подреждането също да спада към домакинската работа, все си оставах на същото ниво и независимо колко често го правех, редът не се задържаше никъде.

„Нищо не може да се направи – самоуспокоявах се. – Релапсът е неизбежен. Ако свърша цялата работа наведнъж, само ще се разочаровам.“ Много от статиите твърдяха точно това и аз го приех за истина. Ако сега имах машина на времето, бих се върнала в онзи момент и бих си казала: „Това не е вярно. Ако използваш правилния подход, никога няма да изпаднеш в релапс“.

Повечето хора свързват думата „релапс“ със заболяване, но когато я чуят в контекста на подреждането, разбират за какво става дума. В мига, когато започнете да размествате мебелите и да изхвърляте боклуците, жилището ви се променя. Много е просто. Ако сложете в ред къщата си наведнъж, ще сте подредили наистина. Релапсът се случва, защото хората погрешно смятат, че са подредили основно, а всъщност само са сортирали и прибрали половинчато. Ако подредите както трябва, ще можете да поддържате реда в дома си дори да сте мързеливи и разхвърляни по природа.

Подреждайте по малко всеки ден, и ще подреждате цял живот

„Ако подреждате къщата си наведнъж, скоро отново ще е разхвърляна. По-добре да ви стане навик да подреждате по малко, но често.“ Въпреки че този съвет звучи съблазнително, вече установихме, че първата част е погрешна. Какво ще кажете за предложението да подреждат по малко всеки ден? Въпреки че звучи убедително, не се подвеждайте. Причината подреждането да ви изглежда безкрайно, е именно защото подреждате на парче.

По принцип, да се променят навици, придобивани цял живот, е изключително трудно. Ако досега не сте успявали да задържите реда, за вас ще е почти невъзможно да подреждате по малко всеки ден. Хората не могат да променят навиците си, без първо да са променили мисленето си. А това не е лесно! Все пак е доста трудно да се контролират мислите. Може обаче да се транс­формира генерално начинът, по който се възприема подреждането.

Темата за реда за първи път грабна вниманието ми през първите години в гимназията. Катализатор беше книгата „Изкуството да изхвърляш“ на Нагиса Тацуми, която обясняваше колко е важно да се освобождаваш от излишните вещи. Бях заинтригувана от темата, на която не бях попадала дотогава, и все още помня колко бях разтърсена, докато четях книгата във влака на връщане от училище. Бях напълно погълната и едва не си изпуснах спирката. Щом се прибрах, отидох направо в стаята си с няколко торби за боклук и не излязох оттам няколко часа. Въпреки че стаята ми беше малка, когато приключих, имах осем торби с вещи – дрехи, които никога не носех, учебници от началното училище, играчки, които не бях пипвала от години, колекцията ми от гумички и печати. Съвсем бях забравила, че тези неща съществуват. Седях като вкаменена на пода в продължение на половин час, загледана в купчината торби, и се питах: „Защо, за бога, съм си правила труда да пазя всичките тези неща?“.

Но най-много ме шокира колко различна из­глеж­даше стаята ми. Само след няколко часа можех да видя участъци от пода, които досега бяха закрити. Стаята ми изглеждаше преобразена и въз­духът в нея беше някак много по-свеж, от което сякаш и умът ми се прочисти. Редът, осъзнах аз, можеше да има далеч по-голямо въздействие, отколкото си бях представяла. Поразена от величината на промяната, от този ден прехвърлих вниманието си от готвенето и шиенето, които до този момент смятах за основни дейности в домакинството, към изкуството на подреждането.

Подреждането носи видими резултати. Редът никога не лъже. Тайната на категоричния успех е в това: ако подредиш наведнъж, а не малко по малко, коренно променяш нагласата си. Това те променя из основи, отразява се на емоциите ти, на начина ти на мислене и на начина ти на живот. Моите клиенти не развиват навици за ред постепенно. Всеки от тях се е освободил от безпорядъка след своето маратонско подреждане. Ключът към постоянното задържане на това състояние е именно в този подход.

Когато хората се връщат към хаоса, независимо колко усилия са положили да внесат ред, това не се дължи на дома им или на вещите им, а на погрешния начин на мислене. Дори в началото да са били силно ентусиазирани, те не могат да задържат мотивацията и усилията си и се поддават на инерцията. Причината е, че не виждат резултати и не усещат промяна. Точно затова успехът зависи от незабавното постигане на осезаеми резултати. Ако използвате правилния метод и концентрирате усилията си в премахването на безпорядъка изцяло и из основи за кратък период от време, ще видите незабавни резултати, които ще ви вдъхнат сили да запазите реда в къщата си занапред. Всички, изпитали този процес, независимо какви са били навиците им, ще се закълнат, че никога повече няма да се върнат към безпорядъка.

Защо трябва да се стремите към съвършенство

„Не се стремете към съвършенство. Започнете бавно и изхвърляйте по една вещ всеки ден.“ Думи, балсам за душата на онези, които нямат вяра в способностите си да подреждат. Попаднах на този съвет, докато поглъщах едва ли не всяка книга за подреждането, издадена някога в Япония, и си паднах по него изцяло и безрезервно. Импулсът, запален от откровението за силата на реда, започваше да отслабва и аз вече се чувствах отегчена от липсата на солидни резултати. В тези думи сякаш имаше смисъл. Изглеждаше непосилно да се стремиш към съвършенство от самото начало. Освен това, както е известно, съвършенството е недостижимо. Като изхвърлях по едно нещо на ден, в края на годината щях да съм се отървала от 365 вещи.

Убедена, че съм открила много практичен метод, аз незабавно започнах да следвам инструкциите в книгата. Сутрин отварях гардероба и се питах какво да изхвърля този ден. Тениската, която вече не носех, отиваше в боклука. На следващата вечер отварях чекмеджето на бюрото си и откривах тетрадка, която вече ми се струваше твърде детинска. Тетрадката заминаваше в торбата с боклук. Решавах, че и тестето с бележки в същото чекмедже не ми трябва, но тогава ми хрумваше, че мога да го изхвърля на другия ден. И го оставях. В някои дни забравях и после компенсирах, като изхвърлях две неща...

За да бъда честна, това не продължи и две седмици. Не съм от тези, които се славят с постоянство. За хора като мен, които си свършват задачите в последния момент, този подход просто не върши работа. Освен това изхвърлянето на една вещ всеки ден не можеше да компенсира факта, че при пазаруване купувах по няколко неща наведнъж. В крайна сметка скоростта, с която намалявах вещите си, не можа да надмине скоростта, с която придобивах нови, и бях изправена пред обезкуражаващия факт, че домът ми продължаваше да е все така задръстен с вещи. Не след дълго съвсем бях забравила да следвам правилото да изхвърлям по една вещ на ден.

И така, от опит мога да ви кажа, че подреждате ли половинчато, къщата ви никога няма да бъде под конец. Ако също като мен не сте усърдни и последователни, тогава ви препоръчвам да опитате да постигнете съвършенство само веднъж. Много хора възразяват, когато употребявам думата „съвършенство“, защото било непос­тижима цел. Няма повод за тревога. В крайна сметка подреждането е просто физическа работа. Работата, която трябва да свършите, може да се раздели условно на два вида: да решите дали да изхвърлите, или да запазите дадена вещ, и да решите къде да я приберете. Ако можете да направите тези две неща, можете да постигнете съвършенство. От вас се иска да прегледате вещите си една по една и да решите дали да ги задържите и къде да ги приберете. Само това, и работата е свършена. Не е трудно да подредите идеално, изцяло и наведнъж. Всъщност всеки може да го направи. И ако искате да избегнете релапс, това е единственият начин.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота

Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота

5 Мнение(я)

Редовен Цена: 14,00 лв.

Специална цена: 9,80 лв.

Глухарчето

Глухарчето

13,95 лв.
Кръстопът

Кръстопът

8 Мнение(я)

Редовен Цена: 14,90 лв.

Специална цена: 10,43 лв.

Как работи животът

Как работи животът

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 14,90 лв.

Специална цена: 10,43 лв.