Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Лятото на 1913 г.

съставител Георги Илиев

Сто години след Междусъюзническата война излизат наяве зверствата, които българският народ в района на Беломорска Тракия е преживял през 1913 г. "Лятото на 1913 година" съдържа документирани свидетелски показния за събитията на Балканите по онова време. Изданието разкрива неопровержими доказателства, че жителите на Беломорска Тракия и Македония в действителност са били жертви на масово, системно, етническо прочистване. Книгата, чийто съставител е Георги Илиев, цели да направи обществено достояние тази българска трагедия и да докаже истината, че по време на Междусъюзническата война българският народ по тези земи е бил подложен на изтребване.

 

Наличност: Да

22,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

И така сто години след безмилостното разорение ние не забравяме, но не отмъщаваме!
Не забравяме отнетата ни Тракия – мила, непрежалима родна земя на деди и прадеди – но не отмъщаваме, не сме заграбили нито педя чужда територия.
Не забравяме поруганите сто и двадесет стародавни църкви, белокаменните единадесет манастира, сто тридесет и шестте осветени параклиса – но не отмъщаваме, не сме сринали нито една джамия, нито една синагога, нито един нехристиянски храм.
Не забравяме съсипаните двеста и единадесет начални училища, двете мъжки и една девическа гимназия – но не отмъщаваме, отворили сме нашето начално, средно, висше и академично образование за всички граждани на нашата държава и на света.
Не забравяме, че в Тракия ние, тракийците, нямахме армия и полиция, но имахме достолепните двеста двадесет и шест свещеници и триста тридесет и три учителя – но не отмъщаваме за тяхното мъченичество.
Не забравяме, че Тракия бе освободена с победите на Балканската война и на Руско-турската война, и бе поробена отново с политически договори и съглашения – но не отмъщаваме за чутовната несправедливост!

Никола Инджов, Нашата памет е наше страдание. Размисли пред мемориала в Маджарово, в-к „Тракия“, бр. 19, 11 октомври 2012 г.

Откъс от книгата

І. ЮЛИ 1913 г.

Източник №16 (стр. 16). Никола Спиров разказва в документалния филм „Тракийските бежанци“ следното:

„Роден съм в с. Каяджик, Софлийско, Беломорска Тракия (дн. с. Кириаки, Гърция). По време на Балканската война и през нашето село мина една част български войници. Цялото село излезе да ги посрещне с цветя. Войниците спряха на селския площад да починат. Селяните им донесоха най-различни храни и напитки.

След като се нахраниха, войниците заминаха на изток към Софлу и Фере да преследват отстъпващите турски войски. След няколко месеца бе сключен Лондонският договор. Съгласно този договор цяла Тракия на запад от Енос – Мидия оставаше към България.

Радостта на българите от Тракия беше неизразима, за съжаление не бе за дълго. Твърде скоро се обяви Междусъюзническата война. Цар Фердинанд изтегли българските войски от Тракия и ги хвърли на запад срещу Сърбия и Гърция. Тракия остана незащитена. Турция се възползва от положението. Нейните войски нарушиха Лондонския договор. Навлязоха в Тракия и подхвърлиха всичко българско на огън и меч! Проведен беше нечуван геноцид, защото съгласно Букурещкия договор земите между Места и Марица оставаха към България. Българите от Западна Тракия започнаха да се завръщат по родните си места. Но българите от Източна Тракия не бяха допуснати от турците да се завърнат и те завинаги останаха в България бежанци.

От нашето село бяха избити 60 души. Селото бе ограбено и опожарено. Селяните се разбягаха по горите да търсят спасение.“ ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Съдържание

Предговор

І. ЮЛИ 1913 г.

II. АВГУСТ 1913 г.

ІІІ. СЕПТЕМВРИ 1913 г.

ІV. КАК СЕ СТИГНА ДО ГЕНОЦИД ПРЕДИ ЛЯТОТО НА 1913 г.

V. КАК СЕ СТИГНА ДО ГЕНОЦИД ПРЕЗ ЮНИ 1913 г.

VІ. СЛЕД ЛЯТОТО НА 1913 г., ОКТОМВРИ И ПОСЛЕ

ПРИЛОЖЕНИЯ

ИЗТОЧНИЦИ

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: