Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Лекции по наказателно право

проф. д-р Никола Филчев

Учебното помагало се състои от две части. Първата част отразява непълно лекциите по наказателно право, които проф. д-р Н. Филчев изнася пред студентите юристи. Авторът пояснява теоретичните положения посредством принципни решения на Върховния касационен съд по наказателни дела, по които той е бил съдия-докладчик. „Лекциите“ предоставят първоначални знания и имат за цел да въведат студентите в наказателното право и да ги улеснят при изучаване на учебника.

Втората част съдържа отделни лекции по основни въпроси на наказателното право. Някои лекции се отнасят до класически понятия на наказателното право – обществена опасност на деянието, състав на престъплението, съучастие, наказание. Други лекции третират актуални, модерни проблеми на наказателното право – криминализация на деянията, диференциация на наказателната отговорност, способ (форма) на престъплението, наказателноправни институти, въздействие на организираната престъпност върху наказателния закон.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

14,00 лв.

РЕВОЛЮЦИОНЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА!

НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е СПОСОБЕН ДА СЕ ИЗЛЕКУВА САМ!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Предговор

Настоящото учебно помагало се състои от две части. Първата част отразява непълно и твърде фрагментарно лекциите, които изнасям пред студентите в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство – София. Но между студентите и в интернет се разпространяват още по-кратки записки, които съдържат много грешки. Поради това и по молба на студенти се съгласих да редактирам един вариант на записки, който да се отпечата. Предпочетох кратки – но без грешки – записки. Теоретичните положения се поясняват посредством принципни решения на Върховния касационен съд по наказателни дела, по които съм бил съдия-докладчик. Целта е да се дадат на студентите първоначални знания, които да ги въведат в наказателното право и да ги улеснят при изучаването на учебника.

Втората част съдържа отделни лекции по основни въпроси на наказателното право. Някои от лекциите се отнасят до класически, традиционни понятия и институти – обществена опасност на деянието, състав на престъплението, съучастие, наказание. Други лекции третират актуални, модерни проблеми на наказателното право – криминализация на деянията, диференциация на наказателната отговорност, наказателноправни институти, влияние на организираната престъпност върху наказателния закон.

А лекцията относно „способа (формата) на извършване на престъплението“ има за цел да демонстрира възможностите на диалектическия метод за изследване на наказателноправните явления, тъй като студентите днес не изучават диалектика. Както е известно, диалектическият метод се свежда до това: разделя се, „разцепва се“ изучаваният обект на две противоположни страни и се изследват поотделно всяка от тях „в чист вид“ и взаимодействието (единството и борбата) между противоположностите. В случая престъплението се разделя на две противоположни страни – „престъпно деяние“ и „способ на извършването му“, които се отнасят помежду си като „съдържание“ и „форма“. Диалектическият метод е мощен методологически инструмент за изучаване на обществените и природните явления.

Накрая ще подчертая още веднъж, че информацията в първата част е непълна и недостатъчна за изпита по наказателно право, а отделни лекции във втората част излизат извън рамките на учебния курс.

Н. Филчев

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.