Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 31 октомври 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Лечителите на България – част 2

съставител Лили Ангелова

И във втората книга от поредица „Лечителите на България” читателят ще открие интервюта с народни лечители от различни кътчета на родината ни, някои от тях публикувани за първи път на страниците на в. „България Днес”. Независимо дали лекуват чрез билколечение, масажи, биоенергия, минерали, рейки или друг вид терапия, лечителите имат само една цел – да помогнат на нуждаещия се, да спасят живот, да вдъхнат сили и кураж. В „Лечителите на България” ще прочетете ценни съвети и пълен арсенал от бойни оръжия срещу болестите; ще разберете как помагат народните лечители; къде и как да ги потърсите и да установите контакт с тях.

  • Корица: Мека
  • Страници: 128
  • Тегло: 0.180 кг
  • Издадена: 2015 г
  • Издателство: Труд
  • Виж още от Лили Ангелова
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

6,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 31 октомври 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Борян Бужов # Валентина Милева Владимир Бошнаков # Вера Тодорова Виолета Ботева # Връбка Орбецова # Йаир Галили # Димитър Парушев # Дора Стоядинова # Ефим Кушнер # Зофия Шчербакв # Иван Божилов # Иван Желев # Иван Митев и много други

Книгата е замислена като информационен наръчник в алтернативните лечителски техники и не е предназначена да поставя диагнози, да лекува или да дава предписания. Леченията, споменати в нея, нямат за цел да заместят стандартното лечение, предписано от професионални медицински лица.

За всяко медицинско състояние или симптом винаги се консултирайте с квалифициран лекар. Нито авторът, нито издателят поемат каквато и да е отговорност за вашето здраве или за това как вие избирате да използвате информацията от тази книга!

 

Предговор

Скъпи читатели,

Благодарим ви за интереса към първата книга на „Лечителите на България“. Вашият интерес ни провокира да продължим да издирваме и записваме повече и повече лечители, знайни и незнайни, от различни кътчета на България.

Уникални, неповторими, непреброими, разпръснати из ця-лата българска земя... лечителите на България са навсякъде! В какво вярват? Как лекуват? Имат ли и те проблеми? А кой им помага на тях? Как да се свържете с тях? Тази книга ще ви даде отговор на всички тези въпроси, а може би ще откриете и отговор, който ще е личен, само за вас.

Книгата е първа по рода си, която съдържа истински, взети на място интервюта от българските феномени. В нея няма да откриете измислен авторски текст, а всичко идва от душата и сърцето на лечителя.

От автора

Д-р Борян Бужов

Помагам с иглички срещу 60 болести.

Мануалната терапия се бори с дисковите хернии.

Зависимостите се преодоляват с рефлексотерапия

 

Кой е той?

Д-р Борян Бужов завършва медицина в „Медицински университет“, София, България през 2000 г. През 2003 и 2004 г. работи в „Медицински университет“, Лайден, Холандия. През 2005 г. е удостоен с награда Млад учен на годината „Акад. Д-р Асен Хаджийолов“. Има специалност по нервни болести, работи в сферата на клиничните изпитвания в България и Източна Европа. Избран е за секретар на Българското дружество по Мануална медицина.

- Д-р Бужов, каква е разликата между мануалната терапия и масажната такава?

- Голяма е разликата. Най-общо масажът използва само масажни техники, а при мануалната терапия масажът може да бъде част от лечението, но не основната. При нея се използват мобилизиращи и релаксиращи манипулации, като спектърът е достатъчно голям и това дава възможност да се помогне на повече болни, които подчертавам, имат доброкачествени болкови синдроми в гръбнака. Мануалната медицина се радва на голям успех по света, радвам се, че напоследък и у нас. Аз съм председател на Българското дружество по Мануална медицина.

- А каква е разликата между този тип медицина и обикновеното чакръкчийство? 

- Чакръкчийството също използва нелоши техники. Те обикновено се предават по наследство в семейството и са изпитани от времето техники, които работят. Проблемът е че не винаги хората имат достатъчно сериозна подготовка, когато работят върху пациентите. При нас, лекарите, обикновено има научна обоснованост защо правим нещо, преценяваме коя техника да използваме, за да се получи максимално облекчение. Докато не всички чакръкчии имат толкова информация.

- Ясно, но има хора, които практикуват акупунктура например, без да са доктори. Може ли да им се доверим?

- Това е наказуемо по нашия закон. Хора, които не са лекари, стоматолози и ветеринари, нямат право да практикуват акупунктура.

- Вие се занимавате с акупунктура, на кои болести може да повлияе тя?

- Според Световната здравна организация 60 болести трябва да се лекуват предимно с акупунктура, защото тя е по-добра от другите методи на медицината, а за още 140 заболявания тя е препоръчителна като допълнителна терапия. Например при мигрена, колкото и таблетки да изпиеш, ще имаш леко подобрение на острата болка, но никога няма да се излекуваш. А акупунктурата помага при много висок процент от болните с мигрена - 50-60%. Избягва се и огромната вреда, която нанасят таблетките. При мен са идвали пациенти, приемали обез-боляващи таблетки всеки ден в продължение на години, за да имат някаква елементарна работоспособност. Това е пагубно за здравето на човека. Така че акупунктурата има огромни пре-димства. Акупунктурата лекува също много успешно голям процент от случаите с невралгии. В стоматологията акупунк- турата например, се използва не само за обезболяване, но и за лечение на някои заболявания на лигавицата на устата, на рецидивиращи херпеси.

- Колко процедури са необходими да се спрат болките при невралгия?

- Индивидуално е. Понякога стопираме болката само с 3-4 процедури, понякога не мога да я стопирам с повече.

- Относно масажите в мануалната терапия помагате ли при болки в кръста, в шията?

- Разбира се. Главоболието например, се появява от най- различен произход. Една шийна патология може да се манифестира точно по този начин и мануалната медицина открива проблема.

- Като при вас дойде пациентът първо диагностицирате ли го или той си носи готовите изследвания?

- Задължително. Ние не провеждаме лечение, каквото и да било, без да диагностицираме. Тук китайската медицина, която прилагам, има изключително значение. Тя работи с образи, които се изграждат в течение на интервюто с пациента. Пита се пациентът за всичко, разглеждат се оплакванията му. Китайската медицина има методики, нетипични за нас - слуша се пулсът. Това става на двете ръце в шест точки. Те са разположени на прехода на предмишниците към китката. И всяка от точките съответства на определен орган. Прави се диагностика по обоняние, по език. Това е дълъг процес, но винаги води до резултат.

- Дисковата херния, от която страда половината население, повлиявя ли се по вашите методи?

- Мануалната медицина основно работи с това оплакване. Да, точно така е - на две трети от населението няколко пъти в живота му се е налагало да се бори с това заболяване в кръста. Дисковите хернии са нещото, което води пациентите основно при нас.

-  Може ли да се избегне операцията?

- Има си индикации, на които трябва да отговори пациентът, за да трябва да се оперира. Понякога не е нужно, лекар трябва да го прецени. Като цяло ортопедите са хората, които са въвели мануалната медицина. Те са установили, че всъщност тя прави много повече за малък период от време, евтино е за пациента и облекчава най-вече точно тези болкови усещания в гърба.

- Иглотерапията част от традиционната китайска медицина ли е?

- Да, тук в България работим с готови продуктови форми.

Успяваме да се преборим с много зависимости - цигари, по-стоянна нужда от храна и т.н. Успеваемостта е повече от 60%, което не е малко, но и пациентът трябва да има мотивацията да го направи.

- Когато хората ги е страх от иглите, какво правите?

- Използваме рефлексотерапията, също част от китайската медицина. При нея се използват пръстите на ръцете като начин точка на контакт с тялото на пациента, ползват се различни методики - също има релаксиращи, тонизиращи също.

- Как разбирате кой метод ще е най-оздравителен за пациента?

- Първо пациентът идва с оплакванията си. Ако има един синдром, вече поставен, му се предлага общо лечение. Ако идва за нещо конкретно - болка във врата, в кръста, раменете, която се излъчва по ръцете и краката, тогава започвам с мануалната медицина. Обикновено резултатът се появява още от първия сеанс. Често обаче има болково връщане и затова трябва да задържим този ефект на облекчение. При острите болки се виждаме по-често с болния, при хроничните - не е необходимо да правим сеансите толкова често. Освен това използваме и аналитична гимнастика, която продължава този положителен резултат. За целта използваме френската школа, която се отразява изключително добре на клиентите ни. Все пак няма вълшебства, трябва и болният да ни помага да го излекуваме. Освен това, аз не работя без да имам рентгенови снимки.

- А защо предпочетохте да помагате по нетрадиционен начин, все пак сте завършили за невролог?

- Аз съм невролог да, завършил съм „Медицинския университет“ в София. Това е така, защото тези методики на мануалната медицина работят много бързо, ефективно и научно обосновано. Всяко нещо си има своите причина и обяснение. Болката може да бъде пипната още на прегледа, да и се установи конкретната причина, която в резултат на лечението ни да можем да видим в по-кратки срокове. Защото, съгласете се, в днешното динамично време голяма част от пациентите не могат да си позволят да лежат по седмица и повеже с болкови симптоми - в кръста, врата, раменете. От друга страна пък, китайската медицина дава един друг комфорт на цялостното състояние на болния. Особено когато прибавим и продукти на природна основа, които препоръчваме, човекът има възможност много по-бързо и качествено да си помогне.

-  С какви болести сте се справяли до сега?

-  С всички гръбначни проблеми, а пък с акупунктурата помагаме успешно, както вече казах, при болести на двигателния апарат.

- За да избегнем гръбначните проблеми, трябва ли да же-ните ,,да слезем “ от токовете?

-  Не е нужно (Смее се). Най-добре е обаче, ако имате възможност да ходите не на съвсем равна подметка, тя трябва да е малко по-дебела, за да не се усещат камъните по улицата. Освен това, ходете повече боси. Старайте се да ходите поне час и половина пеша, пийте повече вода и не забравяйте междинните хранения.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.