Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

За България с любов

Едва ли има човек, който не се изпълва с поне малко гордост, когато стане въпрос за славната историята на България, за вълшебната природа на страната ни, за древните народи, населявали земите ни, за магията на фолклора ни, за пъстротата и красотата, които ни обграждат навсякъде.

И въпреки че съвременната ни история е лишена от славни моменти, а приказната природа, автентичният фолклор и античните паметници са застрашени от изчезване, все още има с какво да се гордеем, какво ново да видим и узнаем, какво да вземем и най-важното – какво да дадем на родината ни.

Например може да прочетем повече за храбрите ни предци – да си припомним какво са смелост, доблест, чест, родолюбие, свободолюбие, изобретателност, воля.  Да предадем историите, повелите и добродетелите им на нашите деца, които ще пишат новата история на майка България. Ако ние не успеем да върнем величието на държавата ни, то можем да отгледаме поколение, което с любов и страст да го направи.

Може да пътуваме повече до малките селца, затънтените и незнайни места – да им вдъхнем живот, да зарадваме местните, защото за тях всеки гост създава празник. Ще видим, но и ще научим нещо ново за природата, историята, културата, за езика ни – а и за себе си. Връзката ни с родните земи ще стане по-силна, а живота ни по тях – по-красив, щастлив и осмислен.

Може да се задълбочим във флоклора ни – песните, танците, ритуалите, носиите, диалектите и какво ли още не. Ще се убедим колко културно богат, мъдър, весел и сръчен народ сме. А ако предадем на поне още 1 човек знанията, които придобием – ще допринесем за запазването на богатствата ни за следващите поколения.

За това и ние споделяме с вас една малка част от книги, посветени по един или друг начин на България и българското. Нека не позволяваме Велика България да остане част от миналото – нека съживим добрите примери от историята, нека опознаем богатствата, които притежаваме, защото това ще ни даде яснота – а яснотата е сила. Точно от сила се нуждаем, за да възвърнем славата на България и българския народ!

 • България в потури, но с цилиндър

  „България в потури, но с цилиндър“ е съставена от 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век.

  Книгата проследява любопитни факти от живота на Елисавета Багряна, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Петко Славейков, Змей Горянин, Йордан Стубел, Кръстьо Стоянов Пишурка и много други.

   
  Научете повече
 • Българинът по света в началото на ХХ век. Пътеписи

  „Антологията „Българинът по света в началото на ХХ век“ има намерението да покаже отношението на сънародниците ни към света четвърт век след Освобождението и да илюстрира порасналото самочувствие и копнеж за нови познания, любопитството към чужди земи и нрави. Нашата литература и литературна история не познават до този момент такъв тип на подбор на пътеписни текстове, който да свидетелства за опознаването на духовната нагласа, за мотивацията и освободеното мислене на българина в зората на ХХ век, а именно пътувания в литературно необходени земи до възможно най-отдалечените и екзотични места – Хавайските острови, Северна Америка, Африка, Япония. Литературните резултати – пътеписите „Сандвически или Хавайски острови“ от Данил Руевски (1902), „Отиванието в Америка и връщанието ми“ (1904) от Христо Н. Соколов, Ради В. Радев с „В южните страни. Египет, Южна Арабия, Източна Африка“ (1906) и „Пътьом през Япония“ (1907) от Антон Бозуков, нямат повторна публикация. Но и без конюнктурни доводи предлаганите текстове носят интересна и днес информация и неизгубена актуалност…

  Припомнянето на тези текстове има за цел да повдигне прашната завеса на забравата и да възкреси имена на техните автори. Пътешествията задават много въпроси. Авторите на четирите пътеписа се опитват да дадат отговорите. Ние, хората от ХХІ век, трябва да разчетем посланията.“ - Румяна Пенчева

   
  Научете повече
 • Вълшебството на Рила

  Много хора на перото, пленени от красотата на Рила, са се опитвали да я опишат. Много туристи, почувствали прелестта ѝ, са се връщали, за да я видят отново. Биолози са прекарали най-хубавите часове в живота си, наблюдавайки нейната неописуема флора и фауна. Орнитолози са стояли с часове по върховете ѝ, за да зърнат макар и за кратко нейните пернати обитатели. Геолози са поемали риска да се катерят по най-стръмните ѝ урви, за да открият скрити в недрата ѝ ценни минерали. Наистина мнозина са онези, които – веднъж докоснали се до вълшебствата на Рила – са я обикнали за цял живот.

  Първата част на книгата представя хора, може би малко по-различни от описаните по-горе. Това са българите, нарекли себе си Ученици на Живота. Ще научите повече за техния необикновен живот в планината и ще усетите присъствието на Петър Дънов, човека, който насочи сетивата ни към мистичното въздействие на планината. Тъкмо там неговите ученици са чули проникновени истини за света и живота и са ги записали, за да съхранят спомена за това необикновено време. Времето, прекарано с Учителя в Рила. Уникални архивни фотографии разкриват неповторимата атмосфера на общуването отблизо с човека, чието име днес произнасят на десетки езици последователите на Бялото братство по целия свят.

  Втората част описва накратко геоложкия строеж на Рила планина, главните минераложки процеси, довели до образуването на различните минерални видове и най-разпространените скали, изграждащи Рилския планински масив. Тук ще намерите кратка и достъпна характеристика на повече от петдесет минерални вида, като за всеки са посочени химичният състав, някои важни физични свойства и интересни морфоложки особености. Текстът е онагледен с оригинални цветни снимки на минерални образци и ландшафтни фотографии. Публикувана е създадената за първи път в страната топоминераложка карта за разпространението на минералите в Рила планина.

  • Корица: Мека
  • Страници: 176 илюстровани
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 2013 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от Милка Кралева
   
  Научете повече
 • Димитър Злочести и войводата Патрев

  На 25 февруари – дни преди 3 март - Националния празник на България, излиза историческият роман „Димитър Злочести и Войводата Патрев“. Преиздаването му през 2016 година съвпада с  честването на 140 години от Априлското въстание.  

   
  Научете повече
 • Квантовият преход с Петър Дънов

  Сава Калименов:

  СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ е онова безценно духовно съкровище на човечеството, в което се съдържат принципите и методите на новия живот.

  СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ е онази велика духовна сила, която ще изгради новата култура на обединеното човечество – културата на братството, мира и любовта, основана върху принципите на Божественото Учение.

  СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ е най-високото откровение, което Небето днес ни дава, неоценимо благо, което ще издигне, ще възвеличи и постави начело на общочовешкия прогрес оня народ, който пръв го възприеме и приложи.

  • Корица: Мека
  • Страници: 232
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 18.04.2016 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от Милка Кралева
   
  Научете повече