Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ КНИГИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРОПУСКАТЕ

В родната ни литература има нещо уникално, което трудно може да намери аналог на запад. В нея се крие духът на Балкана, усещат се белезите на историята, а споменът по миналото никога не изтлява. Така е и със съвременната ни българска литература – топли сърцата ни със своята специфична атмосфера, комбинация от свежия дъх на боровите гори в планините, аромата на розите в Казанлъшката котловина, както и категоричността на панелните блокове от времето на комунизма. Освен това обаче тя среща и много симпатии както в съседните ни страни, така и в западна Европа и отвъд океана. Не един наш автор бива отличен с престижни награди от световни конкурси. Истината е, че стойностната литература не знае езикови бариери и умее да разговаря с всеки, който иска да я чуе.

Ето и 5 от добилите най-голяма популярност съвременни български книги:

 • На Изток от Запада

  Осемте разказа в сборника рисуват една България, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда, пречупена през призмата на най-обикновени хора от миналото и от настоящето. Осемте истории са изпълнени както с носталгия по родното, така и със свеж дъх на надежда за бъдещето.

  Книгата излиза в България през 2012 година, както и в още 11 страни. Печели няколко американски награди за литература, сред които са William Saroyan International Prize for Writing и Steven Turner Award for First Fiction by the Texas Institute of Letters. Разказът „Как продадохме Ленин“ е включен от Салман Рушди в антологията „Най-добрите американски къси разкази през 2008 година“, а разказът „На изток от Запада" е отличен в антологиите PEN/O Henry Prize Stories 2012 и The Best American Nonrequired Reading 2013. През 2012 година Мирослав Пенков печели и наградата на BBC за къс разказ.

   
  Научете повече
 • Щъркелите и планината

  Екзотиката на мистичната Странджа планина и нестинарството, описани майсторски от Мирослав Пенков в новата му книга Stork Mountain, завладяха светкавично Западния свят. Дълго чаканият дебютен роман на писателя вече може да бъде прочетен и на български език, при това в авторски превод на самия Пенков.

  Щъркелите и планината” разказва историята на млад български емигрант, който – затънал в дългове и студентски заеми, се връща от САЩ след 15 години живот в странство. Целта му е да помоли дядо си за помощ, но старецът отдавна е прекъснал всяка семейна връзка – продал е апартамента си в града и се е скрил далеч сред баирите на Странджа. Там, почти на българо-турската граница и на един хвърлей разстояние от Гърция, героят на Пенков попада в магичния свят на дивна природа, древни нестинарски ритуали, мистериозни черни щъркели и… местно мюсюлманско момиче, в което неусетно се влюбва. Наред с всичко това, отдавна забравени призраци нахлуват обратно в живота му, а стари конфликти застават на неговия път.

  • Корица: Мека/ Твърда
  • Страници: 392
  • Тегло: 0.620/ 0.790 кг
  • Издадена: 09.05.2016 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Мирослав Пенков
   
  Научете повече
 • Мисия Лондон

  Критиците я определят като най-смешната книга в съвременната българска литература. Авторът не крие, че романът е създаден на базата на материал, натрупан по време на престоя му като дипломат в британската столица. Книгата му обаче надхвърля рамките на една банална фотография на нравите от времето на бай Ганьо и независимо от своя сатиричен характер ни дава ново усещане за българското присъствие в европейския свят днес. Истински европейски комичен роман в добрите традиции на П.Г.Удхауз, Роалд Дал и Том Шарп....

  „Мисия Лондон“ е преведен на 15 езика, а филмът по книгата е най-гледаният български филм за последните 20 години. През 2004 г. спечели наградата на списание Clouds, където беше публикуван на английски в продължение на цяла година.

  • Корица: Мека
  • Страници: 300
  • Тегло: 0.320 кг
  • Издадена: 2009 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Алек Попов
   
  Научете повече