Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Капитан Немо

Преразказана от Дейв Егърс

Четвъртата история преразказва научнофантастичната класика Капитан Немо на Жул Верн. Дейв Егърс разкава както от гледна точка на съвремието, така и на 14-годишния Консуело. Известният океанограф Пиер Аронакс отплава от Ню Йорк, за да преследва мистериозно чудовище, което тормози океаните. Потапя кораб след кораб и причинява безброй смъртни случаи. Всъщност морското чудовище е подводницата „Наутилус“ на Капитан Немо, който живее в самоналожено изгнание в международни води. Консуело и Аронакс остават при Капитан Немо и така започват техните вълнуващи приключения. Поредицата Запази историята е проект на нашумелия и у нас писател Алесандро Барико, който ръководи авторитетната школа за творческо писане „Холдън“ в Торино. Целта на този проект е съхраняването на световната литературна памет чрез пренаписване на емблематични текстове по начин, който да ги направи атрактивни и разбираеми за детска публика и да ги спаси от заплахата да бъдат забравени.

  • Корица: Мека
  • Страници: 80
  • Тегло: 0.100 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Сиела
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

9,00 лв.

ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Четвъртата история преразказва научнофантастичната класика Капитан Немо на Жул Верн. Дейв Егърс разкава както от гледна точка на съвремието, така и на 14-годишния Консуело. Известният океанограф Пиер Аронакс отплава от Ню Йорк, за да преследва мистериозно чудовище, което тормози океаните. Потапя кораб след кораб и причинява безброй смъртни случаи. Всъщност морското чудовище е подводницата „Наутилус“ на Капитан Немо, който живее в самоналожено изгнание в международни води. Консуело и Аронакс остават при Капитан Немо и така започват техните вълнуващи приключения.

Поредицата Запази историята е проект на нашумелия и у нас писател Алесандро Барико, който ръководи авторитетната школа за творческо писане „Холдън“ в Торино. Целта на този проект е съхраняването на световната литературна памет чрез пренаписване на емблематични текстове по начин, който да ги направи атрактивни и разбираеми за детска публика и да ги спаси от заплахата да бъдат забравени.

 

Откъс от книгата

Откъс от книгата

1

Казвам се Консуело. Сигурно сте чули нещичко за това какво ни сполетя – мен иостаналите от кораба, носещ името на „Ейбрахам Линкълн“. Е, каквото и да стеразбрали, все ще е било погрешно. Нека дa ви разкажа истината.

Това се случи миналото лято, когато бях на 14.

Чичо ми, Пиер Аронакс, е французин и е пътувал почти навсякъде. Той е известен океанограф, което в общи линии означава, че може да ходи, където поиска и да прави каквото пожелае, стига да е под водата. Ако му се ще да разгледа някой потънал кораб отпреди две хиляди години, и това може да стори. Ако пожелае да провери колко дълбока е Марианската падина – може да го направи. Ако иска да се научи да разговаря с косатките, някой ще му плати, за да се опита. Та доста му е хубава работата.

Миналата година ми се обади и ме попита какво съм запланувал за лятната си ваканция.

Отговорих, че не съм наясно още, че имам уговорка за работа в местния супермаркет – да опаковам продукти, но че няма нищо черно на бяло.

Живея в Небраска, в един район, наречен Лошите земи, и макар името да звучивълнуващо,дори опасно, то с нищо не оправдава съществуването си. Останах с чувството, че чичо Пиерима някаква идея, за да ме измъкне за малко отграда, затова казах, че съм свободен.

– Ами – рече той – имам нужда от помощник, който да ме придружи на едно пътуване.

Няколко кораба досега са били потопени от някакво морско същество, по-голямо и по-силноот всичко, записано в историята, и си мислех дасе запознаем със случая. Ще дойдеш ли?

Стегнах си багажа веднага.

Взех влака от Омаха за Ню Йорк, после такси през Бруклинския мост. Когато пристигнах

на кея, където трябваше да се срещна с чичоПиер, десетина мъже товареха Ейбрахам Линкълн, нещо средно между рибарски кораб ивоенен разрушител. Той беше оборудван с китоловни оръдия с харпуни, хиляди квадратниметра подсилени мрежи за промишлен риболов,най-различни малокалибрени оръжия и артилерийски оръдия и шест торпедни апарата. Бешепостроен да може да се бие с всеки и с всичко.

– Ехо, здравей! – чух един глас и вдигнахочи. Бих познал този акцент навсякъде.

Чичо Пиер. От година не го бях виждал и забелязах, че има нов белег. Винаги имаше по някой нов белег. Този беше на врата му, където, понегови думи, го порязал скат! Ако опашката гобеше ударила само на милиметър встрани, щешеда го убие. При все това той си изглеждаше точно като университетски професор – и то от изнежените.

Беше висок, слаби носешеочила с телени рамки идебели стъкла.

– Как си,момче? – попитаме и ме тупна порамото. Това бешенеговият специфичен поздрав. Казахму, че съм добре, потупах го и аз с юмрук и гопопитах дали наистина ще видим някакъв непознат вид морско чудовище. Трябва да си призная,бях скептичен. Бях едновременно и скептичен,и уплашен, и развълнуван – всичко накуп.

– После ще ти разкажа подробно – заявитой. – Качвай се на борда, хвърли си някъдебагажа и ще се видим на вечеря. – И изчезна втърбуха на кораба.

Останах сам през целия следобед, докато корабът напускаше Ню Йорк. От кърмата наблюдавах как градът се смалява и изчезва и скоровече плавахме в открито море. Вълнението бешесилно, а и не бях се качвал на кораб от доста време, затова първите няколко часа повръщах няколко пъти. Радостите на морския живот!

На вечеря не бях гладен, но в шест часа седнах с чичо Пиер и останалите офицери от Ейб

Линкълн на масата. Имаше мъже и жени от цялсвят – Южна Африка, Швеция, Нова Зеландияи Англия, и Италия, и Ливан. Екипажът бешенаистина многонационален и впечатляващ, ноне мога да ги опиша всичките тук. Имаше двамамъже обаче, които трябва да спомена: единиятбеше самият капитан, чието име бе Фарагут.

Беше американец, около 50-годишен и изглеждаше много солиден, с огромни черни мустации вид на човек, който няма да търпи глупости.

Беше взел присърце задачата да открие чудовището. Другият забележителен човек бе един

гигант, канадец на име Нед Ланд, известен китоловец и ловец на едри морски бозайници от световна класа. Упражняваше занаята вече трийсетгодини и сякаш всяка негова битка, всеки уловсе бяха отбелязали върху лицето му. Беше червенокос, червендалест и устата му беше пълна сдупки и изпочупени зъби.

От двамата постепенно получих представаза съществото, което издирваме.

– Това не го знаеш, защото не са го казвалипо новините – обади се чичо Пиер, – но от из-

вестно време нещо потопява най-различни плавателни съдове в Световния океан. Спомняш лиси онзи руски риболовен кораб, който открихакрай Беринговия проток?

Кимнах. Спомних си, че преди няколко месеца споменаха в новините за някакъв голям корабза промишлен риболов, който бил изхвърлен набрега.

– Аз познавах тези хора – обади се капитанФарагут и погледна в чинията си.

– Поне десетима безследно изчезнали – добави Нед Ланд. – Смятат се за мъртви.

– Е, това беше първият странен случай –продължи чичо Пиер. – След това имаше свидетели и инциденти навсякъде по света – в Тихияокеан, в Индийския океан, из целия Атлантик.

Поне шест кораба потъват при мистериозни обстоятелства. Някои от моряците докладват, четочно преди да напуснат съда, са видели огромно фосфоресциращо петно на повърхността наводата. Други са убедени, че е някакъв вид подводница. Сега пък всички са сигурни, че е морско същество, може би огромна сепия. Но ако есепия, то тя е по-голяма и по-силна от всичко,видяно досега.

– Може и да са няколко – добави Нед.

Едва не изплюх сока от моркови. Група отгигантски сепии, които потапят кораби по цялото земно кълбо? Но защо ще го правят? Откъдеможе да са дошли? Изстрелях куп въпроси къмчичо Пиер. Той ми отговори търпеливо.

– Откакто северните океани се затоплят,учените започнаха да откриват сепии с невероятни размери – или изхвърлени на брега, илиносещи се по повърхността на океана. Предполага се, че с покачването на температурата наводата, храната им се изменя или измира, затоваизмират и те. Освен това мигрират, търсят новдом, нови източници на храна. Така изведнъжтези същества, които досега са обитавали най-големите дълбочини, станаха видими за нас. Иможе толкова да са закъсали за храна, че да нападат всичко, което видят.

Сигурно съм го погледнал скептично, защото той се заоправдава.

– Знаеш, че не съм някой перко, нали, Кон?

Чичо Пиер ми викаше Кон и това ми харесваше далеч повече от Кони – името, с което ме

наричаха другите ми роднини. Не знам за вашияезик, но на английски, особено пък вНебраска,Кони е женско име.

Както и да е, съгласен бях с чичо, че не еперко. В научната общност го смятаха за разумен човек, който държи много на работата си ина изявленията, които прави публично. Никогане обявяваше откритие или теория, без да е абсолютно сигурен, че може да я подкрепи. Такафактът, че смяташе за възможно гигантски сепии да тероризират океана, ме развълнува, амалко и уплаши.

– Добре – рекох, – има гигантска сепия…

– Или може би десетки… – поправи ме Нед.

– Така – добавих. – Може би десетки, по-големи и по-силни от всичко, което сме виждали

досега. И те са там в океана и потапят рибарскикораби из световния океан. А ние сме в рибарски кораб и сме тръгнали да ги търсим?

– Точно така – каза Пиер, сякаш облекчен, ченай-сетне съм разбрал.

– Но какво ще спре тази сепия да потопи инас? – попитах.

– Нищо – отвърна той.

– Нищо освен мен – обади се Нед и се вгледав очите ми. – Не се притеснявай, синко. Каквото ида е онова, дето е убивало моряци, аз ще го убия.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.