Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия

Стоян Райчевски

Живи народни старини

Книгата разкрива интригуващи страници от мирогледа и календарната обредност на българите в Странджа – загадъчната планина на Източна Тракия, която продължава да привлича любителите на древни мистерии и да показва скрити в недрата й все нови и нови надживелите хилядолетията артефакти и реликти на изчезнали култури и цивилизации, съхранени в живата народна старина – обичаите, традициите и фолклора на странджанското и източнотракийското население.

С описанието на вярвания и ритуали, в които широко присъства фолклорът, Стоян Райчевски разкрива душевността и народопсихологията на това родолюбиво, кротко и с голяма нравствена сила българско население, преживяло в последните няколко века най-големите драми на Югоизточна Европа и успяло въпреки това да съхрани духовното наследство на дедите си. А това наследство е богато, оцеляло до нашия технологичен и информационен век с елементи от античната митология на древните траки и мирогледните представи на ранното християнство, едните и другите пречупени през фолклорния свят на прединдустриалното българско общество.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

30,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Неуморимият изследовател  на българската съдба Стоян Райчевски  написа няколко книги за бежанците – от Източна и Западна Тракия, от Македония, от Добруджа.  Неговите летописи за трагичните  събития от прогонването на българи от родните им огнища станаха своеобразно продължение на знаменитата книга-документ  на акад. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 година”. 

Сега изследователят продължава с проучвания върху Странджа и Източна Тракия, за да покаже народната вяра в тези изконни български краища. Книгата си е онасловил „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия”. Тя разкрива интригуващи  страници от мирогледа и календарната обредност на българите в Странджа – загадъчната планина на Източна Тракия, която продължава да привлича любителите на древни мистерии и да показва скрити в недрата й все нови и нови надживелите хилядолетията артефакти и реликти на изчезнали култури  и цивилизации, съхранени в живата народна старина – обичаите, традициите и фолклора на странджанското и източнотракийското население.

Както сам обяснява авторът, проучваната територия надхвърля очертанията на планината Странджа и обхваща онази южна земя, заключена в триъгълника между Черно и Мраморно море, която обикновено наричаме Източна Тракия и в която до злополучната 1913 г. българите са били преобладаващото население. Тази земя, кръстопът на древни цивилизации, има печалната съдба периодически да преживява нашествия и сътресения.

Странджа планина се оказва по-устойчива от империите, които са идвали и си отивали, всяка с амбицията да унищожи и заличи следите на заварената култура и да наложи своя мироглед. Традиционната култура на странджанските и източнотракийските българи възпроизвежда много от елементите на това духовно многообразие.

Повествованието върви по месеците, а те са показателни още с имената си: Големият месец (януари), Малкият месец (февруари), Марта, Лъжитрев (април), Костадинскет (май), Тодорскет (юни), Елинскет (юли), Богородичкият (август), Кръстоскет (септември), Димитроскет (октомври), Рахангеловскет (ноември) и Никулският месец (декември).

Януари е Големият месец, но по броя на празниците най-голям е Костадинският месец (май), когато се пада денят и на най-почитаните  в този край – родина на нестинарството – светци – св. Константин и св. Елена. Ще добавим, че Стоян Райчевски е автор и на изследване за нестинарството. И ако през януари читателят ще научи как се празнуват в тези краища Сурва, Василовден, Водици, Бабинден, Ивановден, Петльовден и др., то през февруари ще види как тук „трифунисват” , как отбелязват Местни заговезни и Сирни заговезни, какво е Палишок, как се празнува Песи понеделник (Церене на кучета), Кукеровден и Глухата неделя.

През март странджанци посрещат лястовиците и кукувицата, празнуват Благовец, но има и Черна събота и Заемни дни. През април най-често е Великден, но и тук има празници „запазена марка” за този край – Изпращането на Дядо Веиликден, Мара и Лишанка, Инди Паска… Май е свързан главно с нестинарството, с предоя и Гергьовден, с култа към св. Костадин... и сетне четивото продължава към летните месеци. И така месец по месец, описвайки превъплъщенията на народната вяра, авторът стига до Коледа и т.нар. коледарска сватба. 

Така с описанието на вярвания и ритуали, в които широко присъства фолклорът, Стоян Райчевски разкрива душевността и народопсихологията на това родолюбиво, кротко и с голяма нравствена сила българско население, преживяло в последните няколко века най-големите драми на Югоизточна Европа и успяло въпреки това да съхрани духовното наследство на дедите си. А това наследство е богато, оцеляло до нашия технологичен и информационен век с елементи от античната митология на древните траки и мирогледните представи на ранното християнство, едните и другите пречупени през фолклорния свят на прединдустриалното българско общество.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: