Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Как да управляваме

Джо Оуен

Ако вие ще прочетете само една книга по мениджмънт, то това е книгата. Тази книга си пробива път през голямото количество налична информация и показва истинската същност на това, което действа и което е по важното – на това, което не действа. Насочена към мениджърите от всички нива и сфери на действие, тази книга ви показва как да управлявате. Как да управляваме включва следните основни уроци: - IQ /интелектуални/ умения: справяне със задачи, проблеми и пари - EQ умения: справяне с хората - PQ умения: да накарате нещата да се случат - MQ умения: да управлявате своето пътешествие Джо Оуен е работил с над 80 от най-добрите организации и с някои от най-лошите организации в света. Той е ръководил бизнеси в Япония, Америка и Европа и е съосновател на няколко нестопански организации, сред които са Teach First, Future Leaders и Start Up, бил е партньор в Andersen Consulting (Accenture) и е управляващ съдружник в Leadership Partnership. Негови предишни книги са How To Lead и Management Stripped Bare.

  • Корица: Мека
  • Страници: 248
  • Тегло: 0.270 кг
  • Издадена: 2010 г
  • Издателство: Анхира
  • Виж още от Джо Оуен
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

13,00 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Изкуството да караме нещата да се случват

Ако вие ще прочетете само една книга по мениджмънт, то това е книгата.

Тази книга си пробива път през голямото количество налична информация и показва истинската същност на това, което действа и което е по важното – на това, което не действа. Насочена към мениджърите от всички нива и сфери на действие, тази книга ви показва как да управлявате. Как да управляваме включва следните основни уроци:

  • IQ /интелектуални/ умения: справяне със задачи, проблеми и пари 
  • EQ умения: справяне с хората
  • PQ умения: да накарате нещата да се случат 
  • MQ умения: да управлявате своето пътешествие

Джо Оуен е работил с над 80 от най-добрите организации и с някои от най-лошите организации в света. Той е ръководил бизнеси в Япония, Америка и Европа и е съосновател на няколко нестопански организации, сред които са Teach First, Future Leaders и Start Up, бил е партньор в Andersen Consulting (Accenture) и е управляващ съдружник в Leadership Partnership. Негови предишни книги са How To Lead и Management Stripped Bare.

 

Откъс от книгата

Глава 1

Въведение и кратко изложение:

Преди време управлението е било много по-просто: шефовете са заповядвали, а работниците са работели. Управителите са използвали умовете си, а работниците са използвали ръцете си. Мисленето и изпълнението са били отделни дейности. Били са добри времена за управителите, но лоши за работниците.

По някое време всичко започнало да се обърква ужасно за управителите. Работниците бавно са започнали да се сдобиват с повече права, докато управителите са започнали да губят своите привилегии; работниците спечелили намаление на работното време, а началниците трябвало да работят дори още повече часове. И докато работниците придобили привилегии от икономията на работното време от 24 часа, 7 дни в седмицата, началниците получили стрес от това да са постоянно оковани в електронните окови на имейли, текстове и телефони.
Управлението станало по-трудно: не просто по-трудно, а и по-неясно. Помислете за момент за правилата на успеха и оцеляването във вашата организация. Може напразно да се вглеждате в критериите за формалното оценяване, за да откриете истинските правила на оцеляването и успеха:

-    Колко голям риск трябва да поема, ако искам да оцелея, и колко голям риск трябва да поема, ако искам да успея?
-    Кои са правилните проекти и хора, с които трябва да работя?
-    Кога трябва да се изправя и да се боря и кога трябва да отстъпя елегантно?
-    Как в действителност трябва да се свършат нещата на това място?
-    Кои са капаните, които трябва да избягвам?

Няма учебник, който да казва каква да бъде линията ви на поведение; няма тренировъчна програма, която да ви помогне. Вие оставате сами, когато се стигне до важните решения. Наръчниците за линията на поведение вършат работа само при по-маловажните решения.
На практика откриваме правилата на оцеляването и успеха чрез сравняване на хората, които успяват и оцеляват, с тези, които се мъчат. И след това решаваме защо те успяват, оцеляват или срещат трудности. Хвърлете поглед и вижте кой успява във вашата организация. Надяваме се, че хората, за които се знае, че имат добро име, са измежду победителите. Но в организациите с хоризонтална структура може да бъде предизвикателство да се знае кой за какво наистина е отговорен.

Повечето системи за оценяване търсят два вида характеристики, които са наричани по много различни начини.
Традиционно за мениджърите (които имат умове) се смята, че са по-умни от работниците (които имат ръце). Добрият IQ (коефициент на интелигентност) е от полза. Много системи за оценяване все още преценяват IQ. Влизането в много бизнес учебни заведения все още се основава на IQ под формата на GMAT - един често срещан тест. В компаниите IQ често се представя като притежаване на умения за решаването на проблеми, аналитични възможности, бизнес преценка и интуиция.

В тази област не е достатъчно да бъдете само умни, за да управлявате. Целта на управлението е да бъдат доведени нещата до край. Много умни хора с висок коефициент на интелигентност са прекалено умни, за да могат да накарат каквото и да е да се случи. Много компании търсят добри вътрешноличностни умения или добър EQ – емоционален коефициент. Това може да е предрешено като работа в екип, адаптивност, вътрешноличностна ефективност, непреодолим чар, умение за мотивиране и други подобни думи за EQ.

Сега използвайте критериите на IQ и EQ, за да видите кой успява и кой се проваля. Би трябвало да откриете доста мениджъри с добър IQ и EQ: IQ (умни) и EQ (приятни) началници съществуват, въпреки медийните стереотипи. Но също ще откриете и много хора, които водят скромен живот под своя потенциал в задните редици на организацията: обичани от всички и отиващи бързо на най-затънтеното място. В същото време има много успели директори, които не са нито така умни, нито така приятни и които се издигат до върха, използвайки умните и приятни ръководители като изтривалки по пътя си към властта.
Нещо липсва. От полза е, но не е достатъчно да имате добър IQ и EQ. Друго препятствие, което трябва да бъде преодоляно, се изпречва пред началниците. Както винаги, нещата стават по-тежки, а не по-лесни за мениджърите.

Новото препятствие е свързано с уменията в политиката или PQ – политически коефициент. PQ донякъде е свързан с това да знаете как да се сдобиете с власт. Нещо повече - той включва знанието как да използвате властта, за да накарате нещата да се случат. Това го поставя в същността на управлението, което се отнася до това да накарате нещата да се случат чрез уменията и действията на другите хора.

Разбира се, всички мениджъри винаги са се нуждаели до някаква степен от PQ. Но в господстващите и управляващи йерархии от миналото не се е изисквало много PQ, за да накарате нещата да се случат: заповедта обикновено е била достатъчна. В днешния свят на хоризонтални и матрични организации властта е по-разпръсната и неопределена. Управителите не могат да вършат нещата, без да изграждат връзки, без да получават помощ и подкрепа и без да излязат извън своите официални сфери на пълномощие. Много от необходимите им ресурсите дори не съществуват в тяхната собствена организация. Мениджърите се нуждаят от PQ повече от всякога, за да достигнат своите крайни цели.

Преуспелите мениджъри са триизмерни: те имат IQ, EQ и PQ. Всяка от тези способности е серия от умения, която може да бъде изучена. Не е необходимо да сте академично умни, за да бъдете добри ръководители: много академични институции са пълни с умни хора и лошо управление. Как да управляваме ви показва как може да бъдете управленчески умни, без да е необходимо да сте академично умни. Също така EQ и PQ представят умения, които всички мениджъри могат да научат.

Как да управляваме представя управленските умения, стоящи зад IQ, EQ и PQ. Книгата ви показва как може да изградите своите възможности за работа и да успявате по време на коренните промени. Пробива си път през шума на ежедневното усилие в управлението и празните приказки за теория на управлението, за да се фокусира върху критичните умения и намеси, от които управителите се нуждаят. Показва ви какво трябва да направите и как да го направите в един свят, който е по-труден и по-сложен от всякога.

Като първа стъпка за разбиране на коренните промени ще погледнем как тези промени настъпват и къде ни отвеждат.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.