Анотация на книгата
Подробности
Любимото ястие е храна за тялото и душата. Приготвянето на традиционна българска трапеза е емоция и за домакина, и за гостите. „Животът е вкусен с Ути Бъчваров и Fibank” е един проект, зад който Fibank (Първа инвестиционна банка) застана, вярна на традициите си да подкрепя българското.
С книгата, която държите в ръцете си, ще отворите вратите на вашия дом за рецептите и емоциите, които щастливи новодомци споделиха в национален ефир в предаването на Ути Бъчваров. Домашният уют, атмосферата, щастливото семейство и най-близките ни и любими хора са непреходните ценности в нашия живот, които са смисълът на ежедневието ни.
Празнувайте, веселете се с близки и добавяйте по щипка любим вкус в живота си всеки ден!
Биография и факти за автора
Петър Бъчваров, по-известен като Ути Бъчваров, e роден на 01-ви Март 1970 г. в София. Зодия Риби.
Майка му, Галя Бъчварова е директор на Телевизионният театър от момента на неговото създаване през 1960 г. до 1990 г., така че Ути е израснал изцяло в артистични среди. Неговият дядо Стоян Бъчваров е един от най- големите български актъори. Театърът във Варна носи неговото име. През 1990 г. Ути Бъчваров е приет в Националната академия за театър и изкуство "Кръстьо Сарафов", където завършва "Театрална критика" и "Кинорежисура". Докато е студент той написва 150 статии за кино и театър, отпечатани в най-елитните български специализирани печатни издания, както и в масовите вестници, снима филми, участва в телевизионни предавания. В продължение на 6 г. е водещ на предаване за лов и риболов по Българско национално радио. Ловът е негова голяма страст и повод да обиколя света надлъж и шир. През 1996 г. започва първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България, наречено „Вкусно”. Предаването „Вкусно” е без никаква конкуренция на медийния пазар и се превръща в тотален лидер, а Ути Бъчваров в символ на добрата храна и всичко свързано с храненето в България. Тогава националната телевизия е абсолютен монополист на пазара и за броени месеци Ути се превръща в истински любимец на българския зрител и емблема на кулинарните предавания до ден днешен. Предаването се излъчва в прайм тайм, 18.30 ч., преди вечерните новини, с изключителна гледаемост и всички – от млади до стари, направо обожават Ути, който успява да съчетава готвенето, подхода към изтънелия семеен бюджет и разбира се, доминира с неговото чувството за хумор. През годините предаването няколко пъти е сменяло своята визия и време на излъчване, като в момента е в най-успешния си вариант.
Петър Бъчваров е участвал и в няколко игрални филма, сред които е Трафик (1995).
Написал е няколко книги, сред които: „Как отслабнах с 50 килограма”,"Пътешествие из страни на орли и замъци", съвместно с проф. Николай Овчаров и "Вкусно - Рецептите на Ути".
Водещият е един от малкото хора у нас, посветен изцяло на своята страст, а именно кулинарията. Ето защо той е фигура, която се ползва с голямо доверие сред цялата българска аудитория.
Откъс от книгата
Новодомско парти, Семейство Йозови, Плевен
Доктор Валери Йозов и жена му Весела определено са щастливци. Преди година им се раждат близнаците Йоана и Никола. Оказва се обаче, че жилището става тясно.
Късметът отново е на негова страна, когато апартаментът близнак до неговия, на същия етаж е обявен за продажба. Трябва да се действа бързо и решително.
Речено-сторено — успешни преговори с Fibank и голямото семейство вече е подсигурено. Докторът освен футбола, обича студена бира и добро мезе. Сготвям му шишчета с пилешки крилца с цитрусов сос на фурна и бърза тахо-махо пица, а жена му нарязва фантастични розови домати. Освен щастливите родители и прекрасните близнаци, на празничната трапеза е седнал и моят адаш майстор Петър. Именно на него предстои тежката задача да направи втория „близнак“ уютен и усмихнат дом. Вдигаме наздравица за веселата къща, пълна с деца!
Салати и предястия
Пилешки крилца на шишчета с цитрусов сос
НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ
(за 4 порции)
800 г пилешки крилца — цели с пиките, средната част и бутчето
4 пъдпъдъчи яйца
Олио
Черен пипер
Сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделете крилата на пики (крайни части), средни фаланги и бутчета. Пиките сложете в тенджера с вода за бульон, добаве те моркови, лук, пресен лук, чесън, всякакви зеленчуци по желание. Средните фаланги нанижете на шишчета. Посолете ги и ги намазнете. Изпечете ги на барбекю. Обелете кожата на бутчетата отгоре, така че да се види кокалът и за да може там да се хващат. Подредете ги в съд за печене. Поръсете ги със сол и черен пипер и ги оставете настрана, докато приготвите соса.
За цитрусовия сос:
½ глава лук
1 скилидка чесън
50 г масло
2 с. л. мед
1 лимон
1 портокал
Топинг карамел
Сол и черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА
Настържете кора от лимон и портокал. Наситнете лук и чесън. В тиган с разтопено масло запържете лука, чесъна и цитрусовите кори. Добавете топинг карамел и мед. Изстискайте в соса сока от лимона и портокала. Изсипете по-едрото от соса върху бутчетата. Печете ги на фурна, на 180 °C с вентилатор за 20 минути. Шишчетата намажете със соса и преместете на втория етаж на барбекюто. Оставете ги да се пекат още 10 минути или до пълна готовност. В горещия бульон чукнете по едно пъдпъдъче яйце, добавете листа от свежи подправки и портокалов сок и сервирайте в чаши за кафе.
Десерти
Шоколадова Павлова със страчитела маскарпоне и ягоди
Проблемът на тази рецепта е, че обикновено се изяжда преди да бъде посрещната с аплаузи на сцената.
НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ
(за 4 порции)
За целувката:
4 белтъка
200 г захар
1 с. л. какао
1 с. л. царевично нишесте
50 г натрошен черен шоколад
За крема:
250 г маскарпоне
250 г животинска сметана
50 г натрошен черен шоколад
2 с. л. пудра захар или на вкус
250 г пресни ягоди или череши
Балсамова редукция
Разтопен черен шоколад за сервирането
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За да приготвите сочната целувчена основа, разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на сняг с миксера, докато се образуват меки връхчета. Започнете бавно да прибавяте захарта лъжица по лъжица, като разбърквате много добре след всяко прибавяне (това е тайната за сочната консистенция на целувката отвътре и хрупкавата коричка отвън, нишестето също помага, но ако захарта не се прибави малко-по малко, няма да получим добра конструкция на белтъка, нужния блясък и твърдина). След това добавете останалите съставки — какаото, нишестето и начупения шоколад. Разбъркайте до пълното им хомогенизиране, без да прекалявате, за да не спаднат белтъците. Разпределете сместа на 4 или 5 части върху застлана с хартия за печене тава и оформете гнезда. Печете на 140 °С за около 30 минути. След това изгасете фурната, отворете я и оставете целувките да изстинат в нея за още половин час. През това време пригответе крема като избиете сметаната с миксер. В купа сложете маскарпонето и пудрата захар, разбъркайте с тел, прибавете избитата сметана и разбъркайте внимателно на ръка. Прибавете и натрошения шоколад. Отново леко разбъркайте и разпределете крема върху вече изстиналите целувчени гнезда. Сервирайте с нарязани пресни ягоди, полейте с разтопен на водна баня шоколад и малко балсамова редукция.
Мнения за книгата
СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ
Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.