Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Живот и страдания на Майкъл К

Джон Максуел Кутси

Действието на “Живот и страдания на Майкъл К.” се развива през 70-те години на ХХ в. в Южна Африка, подпалена от кървава гражданска война. Мястото на действието има значение, но както и в другите си произведения, и тук Кутси постига универсално звучене. “Живот и страдания на Майкъл К” е историята на едноименния герой – маргинал в едно разпадащо се, раздрано от конфликти общество.

Фамилията на героя – K. – още от заглавието дава сигнал на читателя за природата на романа: при целия реалистичен език на Кутси, ние сме в територията на Кафка, където желанията и нуждите на индивида са подчинени на императива на държавата.

“Живот и страдания на Майкъл К.” е изследване на властта и безправието в степента, в която индивидуалните идеали са погребани от безличната природа на съвременния живот. Действието на романа се развива в Южна Африка, но би могло да е навсякъде другаде и по всяко време.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

13,99 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Кутси е един от най-значимите съвременни автори, пишещи на английски език, удостоен е с Нобелова награда за литература и е първият автор, получавал два пъти наградата "Букър" (за "Живот и страдания на Майкъл К." през 1983 и за "Позор" през 1999).

Действието на  “Живот и страдания на Майкъл К.” се развива през 70-те години на ХХ в. в Южна Африка, подпалена от кървава гражданска война. Мястото на действието има значение, но както и в другите си произведения, и тук Кутси постига универсално звучене. “Живот и страдания на Майкъл К” е историята на едноименния герой – маргинал в едно разпадащо се, раздрано от конфликти общество.

Фамилията на героя – K. – още от заглавието дава сигнал на читателя за природата на романа: при целия реалистичен език на Кутси, ние сме в територията на Кафка, където желанията и нуждите на индивида са подчинени на императива на държавата.

“Живот и страдания на Майкъл К.” е изследване на властта и безправието в степента, в която индивидуалните идеали са погребани от безличната природа на съвременния живот. Действието на романа се развива в Южна Африка, но би могло да е навсякъде другаде и по всяко време.

В хода на романа, Майкъл К, роден със заешка устна и ограничени умствени способности, се намира в множество затвори, реални и метафорични, присъдени отвън и самоналожени.

Какво е посланието на Кутси с този роман? На първо място той е изследване на властта, корупцията и цивилизацията, от които Майкъл решава да абдикира. Но над това, романът е един екологичен пасторал, част от линията на космическия реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Макарти, Мерилин Робсън и Дейвъд Гътърсън.

При цялата горчилка, Кутси съзира зрънцето на надеждата и утвърждава, че в човешката природа все пак има нещо добро и ценно, което си струва да бъде подхранвано и пазено.”

Кутси с умела дистанцираност разказва една проста история. Книгата е пълна с тъжни и грозни сцени и с няколко проблясъка надежда, но Кутси представя суровия материал умело, макар че романът оставя горчив и неприятен вкус и оставя читателя си потиснат и разтревожен.“ -  "Индипендънт"

“Живот и страдания на Майкъл К” може да се чете със задълбоченост, граничеща с принуда. Безучастният тон на повествованието създава вакуум, който те всмуква колкото повече опознаваш и се идентифицираш с персонажа стоик, истински герой на вътрешното бягство в един свят на брутален конфликт." - "Ню Йорк Таймс"

"Живот и страдания на Майкъл К разказва за насилието, властта, корупцията и цивилизацията, от които Майкъл решава да избяга. Всички в този текст действат и мислят брутално - военните, чиновниците, богатите, фермерите, децата. Говорим за човешката природа - съзидателна и насилническа, любопитна и арогантна. Съчетание, което Кутси оголва като скелет.

Но ето, романът се разгръща в екологичен пасторал, част от линията на постапокалиптичния реализъм, подхранвана в последните 40 години от автори като Кормак Маккарти." - Йордан Ефтимов

Биография и факти за автора

Дж. М. Кутси е роден е на 9 февруари 1940 в Кейптаун, ЮАР в семейство на африканери (потомци на холандските заселници от ХVІІ в.). Кутси пише на английски.

Учи в Кейптаунския университет. През 60-те години заминава за Великобритания, по-късно се установява в САЩ.

Освен литература е завършил математика и философия. Преподава английски в нюйоркския университет, където пише и първата си книга "Земя на здрача" (1974). На 32 години се връща в ЮАР и става преподавател по литература в Кейтпаунския университет.

От 2002 живее в Австралия, където преподава. Успоредно с писателската и преподавателската си дейност, Кутси превежда критични творби от холандски и африкаанс. От 2006 е австралийски гражданин.

Кутси е първият автор, получавал два пъти наградата "Букър": за "Живот и страдания на Майкъл К." (1983) и за "Позор" (1999). Оттогава Кутси е номиниран още три пъти за наградата.

През 2003 Кутси получава Нобелова награда за литература (2003). В словото при връчването на наградата шведската академия отбелязва "чудесно изградената композиция, ангажирания диалог и аналитичния блясък на творбите му, фокусирани върху морала".

Критиката високо цени Кутси и като есеист и отбелязва, че в есетата си той не отстъпва ни най-малко от висотата на своята художествена проза. Кутси е известен с това, че избягва публичността и вниманието, той дори не се явява лично да прибере двата си Букъра.

Авторът Райън Мълън казва за него, че е човек с “почти монашеска самодисциплина, не пие, не пуши и не яде месо. За сметка на това е страстен колоездач и работохолик.” Негов колега, който е работил с него над десет години, казва, че за това време го е видял да се усмихва само веднъж.

Копия от книгите му, подписани лично, са истинска библиофилска рядкост, за сметка на това Кутси е сред основателите на Oak Tree Press's First Chapter Series, издателство, което публикува лимитирани серии от книги, подписани от авторите си с цел подпомагане на децата жертви на СПИН в Африка. Напоследък Кутси е и активен критик на жестокостта към животните.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.