Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Женската мъдрост и мъжката логика

Игор Калинаускас

Авторът ни напомня колко различно устроени сме мъжете и жените и колко прекрасен е този факт. Това не трябва да е повод за дисбаланс и съревнование, а напротив – баланс и допълване. Разглеждайки биологията, психиката и възможностите на разума, ще откриете силните и слаби страни на двата пола. Ще разберете как мъжът и жената може да не воюват, а да си съдействат и да не се страхуват един от друг.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,99 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Плашливият в любовта е несъвършен! 

- тя ражда; той брани. 

- той гради; тя дава живот. 

- той мисли; тя вижда. 

- неговият свят е социумът; нейният е природата. 
 

Мъжкото и женското са две противоречиви, неразделни и вечни части на този свят. Също така вечно продължава спорът: кой е отгоре, кой е по-важен, кой е по-умен, кой е по-силен... Светът се пръска по шевовете ту от мъжкия шовинизъм, ту от женския феминизъм, ту от обезличаващия всичко унисекс. При което и двете воюващи страни мечтаят – можете ли да си представите? – за любов! 

Има ли друг път? Има! Той се нарича „принцип на допълнителността“ и се основава на това, че мъжът и жената са принципно различни същества - физически, психически и интелектуално. И няма никакъв смисъл да се съревновават. 

Нека тръгнем по спиралата на биологията, през психиката и възможностите на разума, да видим в кое сме силни и къде са слабостите ни, и как мъжът и жената може да не воюват, а да си съдействат. И да не се страхуват един от друг, защото „плашливият е в любовта несъвършен“.

„Женското съзнание принципно, базисно, основно се различава от мъжкото.

Как проличава това?

Детството. По какво се различават жените от мъжете като деца? Почти по нищо, с изключение на това, че жената обикновено много рано се включва в големия свят. И този голям свят за нея е природата. Затова, дори още да не може да говори, жената знае всичко. Не може да го каже, но знае и демонстрира това с поведението си.“ 

Биография и факти за автора

Игор Калинаускас Игор Николаевич Калинаускас е една изключително интересна и богата личност. Той е познат като театрален режисьор, художник, музикант и автор на редица книги в областта приложна психология и самопознание.

Калинаускас е роден през 1945 г. в гр. Новгород. Още като дете той се интересува от изобразително изкуство, рисува акварели, но съдбата се разпорежда така, че той става художник едва в зряла възраст и така и не получaва художествено образование. Но интересът му към изкуството го отвежда в Театралния институт „Борис Щукин“ и след завършването му той става театрален режисьор.

Като режисьор той е известен с името Игор Николаев. Поставил е 68 постановки на сцената на редица театри в тогавашния Съветски съюз.

Още в началото на професионалния си път той търси възможност да реализира две свои идеи – мечтата му за собствен театър и разработка на уникална система за подготовка на актьори. Разработвайки тази система, той използва най-новите изследвания в областта на психологията и най-напредничевите постижения в театралната педагогика. Но търсенията му в областта на саморазвитието отвеждат Игор към суфистките учения и техните нетрадиционни методи, което затваря пътя му към театрите в онези времена.

Така през 1985 г. Игор Калинаускас постъпва в треньорския факултет на Института по физкултура. Започва да работи като психолог със спортисти от най-висок ранг.

Година по-късно Калинаускас започва работа като психолог и защитава дисертация на тема „Някои аспекти на патологичната адаптация на личността“. През 1999 г. е избран за действащ член на Международната Академия за наука и култура в Сан Франциско (IASC) и получава званието доктор по философия в областта Философия и психология на личността, а по-късно и в областта Соционика.

Първата книга на Игор Калинаускас „Наедине с миром“ излиза през 1991 г., след което е преиздавана 8 пъти и преведена на чешки, словашки, литовски и английски. Следват отще редица книги, най-популярни от които са  „Жить надо“, „Хорошо сидим“, „Игры, в которые играет Я“ и други.

Книгата му „Женската мъдрост и мъжката логика“ е издадена и в България през 2015 г.

 

Откъс от книгата

МЪЖЪТ И ЖЕНАТА. ФАЗИ В ЖИВОТА

Женското съзнание принципно, базисно, основно се различава от мъжкото.

Как проличава това?

Детството. По какво се различават жените от мъжете като деца? Почти по нищо, с изключение на това, че жената обикновено много рано се включва в големия свят. И този голям свят за нея е природата. Затова, дори още да не може да говори, жената знае всичко. Не може да го каже, но знае и демонстрира това с поведението си.

Следва прословутият период на индивидуалността. Що е това периодът на индивидуалността? Това е времето, когато именно природната енергия обуславя човешкия живот. Естествено, през периода на индивидуалността момичетата се развиват бързо, красиво и така нататък, а момчетата през това време не знаят какво да правят с пъпките си. Затова почват да спортуват усилено. Тоест за момчетата природата е съревнование и така е устроен мозъкът им - оцелява по-силният.

А страхът от стихията, който е характерен за социума като логическо построение, страхът от друга истина, истината на логоса, точно през този период обзема момичетата. Момичетата, девойките, младите жени. От една страна, именно периодът на индивидуалността е предназначен за размножаване. Защото за това е налице всичко: енергия, организъм, хормони - всичко. От друга страна, социумът нарежда, че всичко това трябва някак да се забави.

Що е това жената и съзнанието й през този период? Същество с два центъра, тоест тяло и душа, в най-добрия случай без усложнения от гледна точка на разума. Пърхаща пеперудка.

През това време нещастният мъж, вместо също да припка весело из природата, според законите на социума е натоварен с други проблеми: подготвят го за „истинския живот". Защото мъжът ще се формира тепърва - в периода на личността. Въпреки че не са по-глупави от жените, през периода на индивидуалността мъжете изглеждат по-глупави, защото според социума те още не са съвсем готови, нуждаят се от „довършителни работи".

През периода на доминиране на природната енергия всичко у жената протича в съответствие с природата и затова тя придобива мъдрост. Мъжете пък изобщо отказват да разберат, че през периода на индивидуалността жената, от една страна, от социалната страна, е лекомислена, непостоянна, вятърничава, сама не знае какво иска. Но именно през този период жената разполага, поради природата си, със споменатата природна мъдрост. Може да я наречем интуиция, може да я наречем инстинкт, няма значение. Важното е, че на жената това й е дадено и затова тя е „по-голяма".

Поради това е много важно през периода на индивидуалността на жената да й провърви. Да има късмета да се реализира свободно според природата и нагласата си. Естествено, необходими са и регулиращи механизми, доколкото живеем в общество.

Периодът на индивидуалността има решаваща роля в живота на жената и в съзнанието й. Ако през този период всичко протича максимално органично, базовата част на женското съзнание е мъдрост. Можете ли да си представите - в древността мъжете са казвали, че за да стане мъдър, човек трябва да стигне осемдесетте. И са го казвали във времена, когато средната продължителност на живота е била 35 години. А жените са природно мъдри още от две- тригодишни.

Спрямо рационалната мъдрост природната е като вода за суха почва. Защото рационалната мъдрост е мъртва. Знанията са смърт на квадрат. А природната мъдрост е животът. Затова мъжкото съзнание се развива в посока към смъртта, унищожаването на природата, ликвидирането на природата като такава, ликвидирането на всяка стихия. Женската мъдрост би трябвало да се развива в посока на живота и тогава ще се получи равновесие. Но такова единодействие между мъжкото и женското като цяло засега още няма... Може би някой ден човечеството ще го доживее. Но това е под голям въпрос.

Жената, ако иска да използва предимството си, предимството на съзнанието си, трябва на първо място да осъзнае природната му основа. А за да го осъзнае, повтарям, трябва да се научи да говори със себе си на женски език. Именно със себе си. Социумът е игра. Затова със социума, стига да не се отъждествяваш с него, може да се говори на какъвто и да било език.

Женското съзнание има още едно потенциално предимство, което социалният свят не само не използва, но и дори като че ли не забелязва. На базата на природосъобразното си съзнание жената е способна веднага да различи мъртвото и живото. Без изобщо да го анализира - просто го поглежда, усеща и разбира: това е мъртво. Поглежда например нещо хилаво и неспасяемо от мъжка гледна точка и разбира: това е живо, ще порасне. И ако се погрижи за него, ще спечели. Но не защото иска да спечели, а просто защото то е живо и трябва да порасне. Така се развиват фирмите-организми, живите проекти, живите идеи. Но и това качество жената трябва да открие в себе си и да се научи да взаимодейства с него.

Накратко, първата задача за жената е да избягва мъртвите зони. Основната й система за ориентиране е „мъртво - живо".

За жената е много по-лесно да направи кариера в социалния свят, ако си остане жена, а не подражава на мъжете. Защото тя притежава главното - тя просто вижда живото и неживото, онова, което ще порасне, и онова, което няма. А какво друго е нужно в света на конкуренцията?

Главният и сложен момент в живота на жената е преходът от индивидуалността към личността. Какво означава това на практика? (...)

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.