Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Изкуството да бъдеш несъвършена

Шона Никуист

...или как извървях пътя от безумното и изтощително ежедневие до един по-прост, бавен и смислен живот

 

Живеем в арогантен свят, който крещи и непрекъснато ни залива с подробни предписания какво означава да бъдеш жена, какво е успех и кой начин на живот е стойностен.

Една жена на 36, майка, съпруга, професионалист. Една жена, чийто живот е управляван от работния ѝ график и безкрайните ангажименти. Тя се справя с всичко, тя е изпълнителна и отговорна, почти съвършена... но на ръба на силите си. Изтощена, негодуваща, изморена от непрестанното препускане и доказване, един ден тя просто казва: „Стига толкова!“.

Една събота преди три години, докато лежах изтощена и се взирах в тавана на една хотелска стая, си казах: „Не желая повече живота, който сама създадох. Ако на някого му харесва, може да заповяда и да опита. Аз обаче приключих“.

Бях на 36, съпруга, майка на две момчета, сестра, дъщеря, приятел, писател. Обичах живота си, но имах усещането, че влача след себе си малък червен вагон, който е толкова препълнен, че едва успявах да го помръдна. Червеният вагон беше животът ми, а неговата тежест ме смазваше.

Раздавах се безразборно. Здравето ми страдаше. Често боледувах. Спях лошо и недостатъчно. Хранех се на крак, спях с дрехите, благоговеех пред своя списък със задачи като пред олтар и пренебрегвах протеста на тялото и на душата си.

В очите на другите бях издръжлива. И способна. За мен казваха, че съм човек, на когото може да се разчита. Всичко това е много хубаво. Донякъде. Но не е същото като да бъдеш любяща, мила и жизнерадостна. Неща, които аз не бях.

Вярвах, че работата ще ме спаси, ще ме направи щастлива, ще заличи проблемите ми; че решението е да работя до пълна изнемога, защото щастието е награда за положените къртовски усилия. Оказа се, че греша. Наградата беше още повече работа. Повече очаквания. Повече отговорности. 

Изпитвах непоносима болка от прекъсването на връзката със собствената си душа и с най-скъпите на сърцето ми хора. Давах си сметка, че ми липсва точно онова, за което толкова силно жадувах – близост, усещане за смисъл, покой. Бях се превърнала в личност, каквато не исках да бъда.

И тогава нещо в мен достигна своя предел, а после се скъса и умря. Бях готова да преобразя целия си живот.

 

В „Изкуството да бъдеш несъвършена“ Шона Никуист разказва историята на своята най-дълбока житейска промяна. В една колекция от кратки есета, всяко със собствен сюжет и послание, авторката искрено и без задръжки споделя защо е достигнала до предела на силите си и как е извървяла пътя от безумното и изтощително ежедневие до един по-прост и смислен живот. 

Сега се уча да живея тук и сега, обикновена и истинска. Понякога уморена. Лишена от блясък. Незабележителна. Но с отворено сърце в настоящето, с дълбоко усещане за Божията любов, която променя всичко. 

Сега знам, че най-доброто, което мога да предложа на света, не е силата и енергията ми, а един здрав дух, една мъдра и смела душа.

И си позволявам да бъда обичана в цялата си несъвършена, непоразителна и покрита с белези красота.

Със своя топъл и деликатен глас Шона Никуист ни кани да предприемем същото пътуване и да преобразим собствения си живот. Насърчава ни да се осмелим да бъдем истински, да разчистим живота си от ненужното и да забавим темпото, за да открием покой и удовлетворение в дните си, без да пропускаме най-сладките и стойностни моменти с близките си хора. 

Припомня ни, че нашата значимост и правото да бъдем обичани са ни дадени по рождение. И че няма нужда да сме съвършени, за да бъдем щастливи. 

Тази книга е протегната ръка към всяка жена, която иска да излезе от омагьосания кръг на работа, надпревара, доказване и имидж. 

Спри. Опрости живота си. Чуй сърцето си.

Бъди истинска. Покани любовта. 

 

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА

„Изкуството да бъдеш несъвършена“ ми даде нужната смелост и позволението, което бях чакала. Винаги ще бъда благодарна за посланието на тази книга. То промени живота ми. Дженифър Хатмейкър, автор на For the Love (За любовта) 

Ние сме част от общество, което лесно може да ни накара да се въртим в омагьосан кръг. Това може да доведе до живот, пълен с клаузи, под които никога не сме полагали подписа си. Шона ни помага да отстъпим крачка назад и да пренастроим умовете и душите си. На страниците на тази книга ще откриете мъдрост и насърчение да погледнете отвъд преходните успехи и призив да водите по-дълбок, по-свързан и пълен с радост живот. Д-р Хенри Клауд, бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ 

Плачех от облекчение, докато поглъщах „Изкуството да бъдеш несъвършена“. Плачех, защото бях забравила, че няма нужда да доказвам колко струвам, да печеля любовта или да се боря за принадлежност. Думите на Шона – едновременно деликатни и настоятелни, ме приканиха да си спомня, че моята значимост, принадлежност и правото да бъда обичана са ми дадени по рождение. Не помня да съм получавала по-важен призив. Призив, от който отчаяно се нуждаех. Гленън Дойл Мелтън, автор на Love Warrior (Войник на любовта) Carry On, Warrior (Продължавай, войнико), основател на фондация Together Rising (Да се развиваме заедно)

 

  • Корица: Мека с крилца
  • Страници: 256
  • Формат: 13 / 20 см
  • Тегло: 0.300 кг
  • Издадена: 12 юни 2019
  • Издателство: Гнездото
  • Виж още от Шона Никуист
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 6,98 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Шона НикуистШона Никуист е писател, блогър и лектор. Със своите книги Cold Tangerines, Bittersweet, Bread&Wine, Savor и „Изкуството да бъдеш несъвършена“ е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“.

Тя е страстен любител на книгите, водата, добрата храна и събиранията с приятели около трапезата. Живее в Чикаго със съпруга си Арън и двамата си синове Хенри и Мак.

Откъс от книгата

Задушавам се

Нещо в мен достигна своя предел, а после се скъса и умря. И никакви увещания няма да го върнат повече към живот. Изглежда, нещо приключи.

Може би такива неща се случват циклично. Наскоро някой ми каза, че преживяваме съществена промяна на всеки седем години. Може би е така. Може би е заради второто ни дете, за което се борихме, което се роди след дълга и трудна бременност и което най-вероятно ще бъде последното ни дете – бебето в малкото ни семейство. Може би е заради това, че професионално се опитвах да поема по-голям товар, отколкото мога да нося – повече книги и крайни срокове, повече пътувания и лекции. Може би Бог ме призовава към голяма космическа почивка и ми дава възможност за нов начин на живот.

Винаги съм живяла с нагласата „колкото повече, толкова по-добре“. Но това лято нещо се промени. Нещо в мен каза: „Стига толкова!“.

Стига толкова амбиции и бързане! Стига толкова студена пица в полунощ, стига толкова полети, книги и гости... стига толкова! Дори за неща, които обичам и които ме правят щастлива, казах: „Стига толкова!“. Ключовата дума беше „по-малко“. По-малко от всичко. По-малко стрес. По-малко сълзи. По-малко шум. По-малко телевизия. По-малко вино. По-малко онлайн пазаруване. По-малко оправдания „само още веднъж, само още едно нещо“, независимо дали става дума за пътуване, филм, разходка с лодка или игра с децата. По-малко опи­ти да натъпчеш трийсет и шест (петдесет и шест или сто и шест) часа в едно денонощие, в което има само двайсет и четири.

Една вечер с приятели разговаряхме за бъдещето и за това как можеш да разбереш какво предстои и към каква промяна те води животът. Един от приятелите ми каза, че за да откриеш какво искаш и за какво мечтаеш, трябва да си отговориш на въпроса: „Ако разполагаш с празен график и банкова сметка със сума по твое желание, какво би направил?“. Първата дума, която изскочи в ума ми, беше „да спра“. Щях да спра. Щях да се отдам на почивка. Нямаше да правя нищо. Щях да спя. Тази мисъл едва не ме накара да се разплача.

Не е важно колко много съм направила тази година, колко пътувания съм предприела (за развлечение или по работа), колко време е спало или не е спало бебето (въпреки че обикновено си служим с фразата не е спало). Искам просто да ви разкажа за всичко това. Да обясня защо съм толкова изморена. Да ви преведа през целия списък. Отчасти защото искам да го усетите, да се почувствате толкова уморени, безжизнени и изгубени, колкото се чувствам и аз.

Но и защото не искам да мислите, че съм слаба. Една най-обикновена дреболия не може да ме накара да се почувствам толкова изтощена. Едно бебе например. Или една книга. Не съм като повечето хора, които имат навика да се изморяват от всяко нещо. Аз съм силна и пълна с енергия. Аз съм супер способна и невъобразимо жилава.

Бях твърдо решена да докажа (все едно на някого му пука), че мога да се справя с всичко. И се справях със страшно много неща. Раждах и губех бебета, пишех книги, говорех на събития, водех битки и организирах всевъзможни вечери и приеми. Правех толкова много неща.

Но вече съм уморена. Липсват ми приятелите. Не мога да спя. Повишавам тон на децата, без да има защо, а после лежа будна по цели нощи, измъчвана от чувството за вина. Моля съпруга си да ми помогне с чиниите или с децата по-често, отколкото го питам за живота му, за мечтите и идеите му.

И кой печели от това? Аз се справих с всичко! Дадох им да разберат! Но кои са „те“? И на кого му пука? Чий глас слушам? Какво се опитвам да докажа? Какво ще стане и какво ще изгубя, ако просто спра или забавя темпото, така че всекидневието ми да не прилича на високоскоростна надпревара?

Какво ще стане, ако повярвам, че ще имам достатъчно време за всичко, но не сега, а по-нататък, че ако искам да прочета една книга, да организирам парти, да се впусна в надпревара или да предприема пътуване, ще имам достатъчно време да чета/да организирам/да се впускам/да предприемам? Само че по-късно. По-късно.

Никога не оставям нещата за по-късно. Винаги съм била горда с това. Но вижте докъде ме докара тази гордост! Задушавам се. И съм изтощена. Изцедена и претоварена до такава степен, че дори нещата, които обичам да правя, ми изглеждат като задължение, а най-съкровеното ми желание и фантазия е да се наспя и да бъда оставена на мира. Нима най-великата ми мечта е да бъда оставена на мира? Животът ми е катастрофално объркан.

Трябва да има и друг начин. И аз ще го намеря. Ще освободя пространство в живота си за радостта. Ще започна нов живот, в който ще имам време да почивам колкото ми е нужно – не колкото да издържа, без да избухна в плач, а достатъчно, за да се чувствам жива, цялостна, уравновесена и благословена. Каквато не съм била от години.

Напоследък копнея за пространство, за тишина и спокойствие. За Шабат. Искам повече въздух, искам по-малко шум и по-малко неща, които трябва да правя и да ръководя. Искам по-малко от всичко. По-малко вещи. По-малко препускане. По-малко доказване и пресилване. По-малко бързане. По-малко забележки на децата, които трябва да се качват по-бързо в колата, за да можем да купим повече неща, които после ще изхвърлим. По-малко харчене и консумиране. Искам по-рядко да изпитвам усещането, че не мога да събера ума си, че стомахът ми е свит на топка, а животът ми е извън контрол.

Чувствам се сякаш шофирам със сто и петдесет километра в час, а музиката гърми през отворените прозорци. Спирачките свистят, докато паркирам пред хипермаркета, а после бързо се втурвам към задната част на магазина. Подлагам глава под машината за ледени напитки и устата ми се пълни с червен сироп, тонове ягодов сироп, който се стича по лицето и врата ми, а аз продължавам да гълтам гъстата и лепкава ледена каша. Накрая се изправям с омазано лице, от което се стичат капки, хуквам обратно към колата и към следващата задача, включвам рязко на задна скорост, а музиката гърми с вцепеняващи ума децибели.

Точно така се чувствам. А всъщност искам просто една ягода. В пълна тишина. Не искам да шофирам със сто и петдесет километра в час, не искам музиката да гърми, не искам по лицето и по шията ми да се стича този изкуствен червен сироп. Искам една истинска ягода. Но не знам как да стигна до нея. В задънена улица съм.

Наречете го както искате – непреодолим порок, тъмна страна, сила или слабост. Онова нещо, което те прави този, който си, което те прави специален и различен от останалите, и в същото време може да те съсипе, ако не го контролираш. За мен това е страстното желание за живот. Енергията, любопитството, неутолимата жажда.

Вероятно ще се връщам към това изживяване хиляди пъти през живота си. Надявам се, че ставам все по-добра и че успявам да възстановя равновесието с по-голяма лекота, отколкото преди десет години. Струва ми се, че през повечето време се справям.

Но след това отново губя контрол и осъзнавам, че този път не е въпрос на фина настройка и на коригиране на един съвсем незначителен дисбаланс. Този път става дума за основен ремонт, за разкопаване на основите на най-дълбоките ми убеждения и за изграждане на нов начин на живот от нулата.

Защото се задушавам.

Съдържание

Предговор от Брене Браун

Кораб, обречен на гибел

 

Първа част Трансформация

Трансформация

Задушавам се

Надбягване

Развенчаване на идола

Ти подреждаш столовете

Думата, която промени всичко

За милите разочарования

Уроците на езерото

 

Втора част Тунели

Тунели

Оцет и зехтин

Красиво и свято

Дъщеря

Жълто небе

Неподвижност

Звезди

 

Трета част Завещание

Свободната воля

Завещанието

Всичко е наред

Мъжът със смокинга

Пролетта на баскетболния кош

Когато смелостта е скромна

Да бъдеш несъвършена

 

Четвърта част Да вървиш по водата

Да вървиш по водата

Кръщение

Сигурно е хубаво

Твоите проблеми са и мои

По-бавно, по-малко

В полза на другите

За Исус

 

Пета част Не отлагай живота

Разчистване

Научи се да си играеш

Сутрин и вечер

Простота

Златната среда

За снега

 

Шеста част Да хвърляш бонбони

Да хвърляш бонбони

Познай дълбоката си същност

Сърцето и думата „да“

Балард локс

Ново гориво

И душата осъзна  безценната си същност

Нека влезе любовта

 

Благодарности

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Вселената срещу Алекс Удс

Вселената срещу Алекс Удс

Редовен Цена: 16,90 лв.

Специална цена: 5,07 лв.

Щастието на човешките същества

Щастието на човешките същества

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 5,39 лв.