Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Изключителните. История на успеха

Малкълм Гладуел

Малкълм Гладуел пита: кое прави свръхуспешните хора различни? Защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот, който служи за пример, докато други така и не съумяват да разгърнат своя потенциал? Отговорът е, че отделяме твърде много внимание на това как изглежда успелият човек, почти без да се запитаме откъде е тръгнал: каква е неговата култура, от какво семейство е, от какво поколение, при какви условия е отрасъл.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

14,99 лв.

ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Какво е общото между Бил Гейтс и „Бийтълс”? 
Как коефициентът ви на интелигентност кореспондира с вашата заплата? 
Каква е връзката между оризищата и математическите постижения? 
И как е възможно да се предвиди, че едно дете ще стане добър математик, без изобщо да прави тест по математика? 

Малкъм Гладуел знае отговорите. Тази книга ще промени начина, по който възприемате живота си.

Третата книга на Гладуел - "Изключителните", e бестселър  No 1 на „Ню Йорк Таймс“ в раздел Бизнес литература. Книгата  представя как обкръжението на даден човек заедно с личната му мотивация и желание оказват влияние върху вероятността и възможностите за успех. Първоначално Гладуел поставя въпрос относно адвокатите: "Приемаме за даденост, че в Ню Йорк съществува един събирателен образ на корпоративния адвокат, нали? Просто съм любопитен: защо имаме един и същи тип адвокати?", пита Гладуел като прави сравнение между професиите на семействата на адвокатите. В книгата Гладуел дава и друг пример: според автора хората приписват успеха на Бил Гейтс на факта, че той е "наистина умен" или "наистина амбициозен". Гладуел отбелязва, че познава много хора, които са наистина умни и наистина амбициозни, но не са оценени на 60 млрд. долара. "Порази ме мисълта, че разбирането ни за успех е наистина необмислено, а всъщност има много по-добри и обосновани обяснения за успеха."

Малкъм Гладуел обяснява понятието "изключителните": „Outlier е термин от статистиката, с който се описват величини или явления, излизащи извън обичайния опит. Бихме очаквали, че стандартният летен ден в Париж ще се намира в диапазона между „топъл” и „доста горещ”. Но си представете, че температурата падне рязко под нулата в средата на август. Такъв ден е outlier. Знаем прекрасно защо летните дни в Париж са топли, но ни е доста по-трудно да разберем откъде се вземат такива неочаквано леденостудени изключения. В тази книга ме интересуват хората, които са outliers – онези мъже и жени, които поради една или друга причина са толкова завършени и толкова изключителни, толкова извън обичайния опит, че в очите на всички нас, останалите, са като зимен ден през август.“

„Запитвали ли сте се защо някои хора постигат забележителен успех, докато други, макар и не по-малко способни, не успяват? Каква е тайната зад невероятния успех на „Бийтълс”, Бил Гейтс и американските магнати, родени през 30-те години на ХІХ век? Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, като използва социологически, културно-исторически и поколенчески анализи и, не на последно място, разбираем и ясен език.

Малкълм Гладуел пита: кое прави свръхуспешните хора различни? Отговорът е, че отделяме твърде много внимание на това как изглежда успелият човек, почти без да се запитаме откъде е тръгнал: каква е неговата култура, от какво семейство е, от какво поколение, при какви условия е отрасъл. След като веднъж вече ни предизвика да осмислим заразния потенциал на идеите, принципа на действие на социалните епидемии и силата на интуитивните реакции, този път Гладуел ни задава друг провокативен въпрос: Защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот, който служи за пример, докато други така и не съумяват да разгърнат своя потенциал?“
– Washington Post

„Като отправя предизвикателство към приетата за чиста монета теория за „човека, който постига всичко сам”, Гладуел отстоява убеждението, че суперзвездите не изникват от нищото, не изгряват единствено благодарение на гения и таланта си. „Всъщност те неизменно биват облагодетелствани от скрити предимства, необикновени възможности и културни наследства, които им помагат да се научат да работят здравата и да осмислят света по начин, непостижим за останалите.” Като разказва историята на известни личности – от Моцарт до Бил Гейтс, – Гладуел изгражда убедителна теория с която обяснява защо успелите хора са тези, които могат да обяздят прилива на появилите се възможности.“
– Time Magazine

„Изключителните” е увлекателна дори само заради любопитната информация, с която изобилства – като например защо повечето професионални хокеисти са родени през януари, колко часа тренировки са нужни, за да усъвършенстваме дадено умение, защо наследниците на имигрантите евреи, заети в шивашката промишленост, стават най-влиятелните адвокати в Ню Йорк, как кариерата на пилотите се отразява върху статистката на катастрофите им и как вековната традиция на отглеждане на ориз е помогнала на азиатските деца в изучаването на математиката. Но книгата е много повече от това. Чрез редица примери и анализи – като например на някои социални привилегии на по-светлата кожа и или причини за пропуските в образователната система – канадският писател ни предизвиква да се замислим за това как се проявяват привилегиите в нашата култура. Той ни оставя да размишляваме над даровете на собствената ни история. И над това как светът би процъфтявал, ако повече от нашите деца получаваха възможност да развият пълния си потенциал.“
– Publishers Weekly

 

Разговор с Малкълм Гладуел за тайната на успелите личности.

Господин Гладуел, последната Ви книга носи многозначителното заглавие „Изключителните”. Кого имата пред вид?

Това са хора, които са постигнали забележителни успехи: музикални звезди, софтуерни милиардери, популярни политици, хора като „Бийтълс”, Бил Гейтс или Барак Обама.

И те всички носят тайна със себе си?

Точно така! Ние считаме, че са постигнали своите успехи преди всичко заради необикновената си дарба. Но не забелязваме, че не талантът е решаващият фактор. Защото „изключителните” личности са продукт на своята среда, на обществото, в което живеят и на своето поколение. Успехът им зависи по-малко от техните заложби, отколкото от шансовете, които получават. В тези неща западният свят прави една и съща грешка: възприема индивида за твърде важен, а пропуска да отбележи ролята на обществото за кариерата на тези хора.

„Изключителните” поставя един интересен въпрос: Защо някои хора постигат големи успехи и защо толкова много други никога не развиват пълния си потенциал? Какъв е Вашият отговор?

Когато човек отиде в една книжарница, ще намери стотици книги на тема успех, биографии на прочути личности или съветници за постигане на личен и професионален успех. И затова всъщност би трябвало да знаем почти всичко на тази тема. Когато пишех „Изключителните”, ми хрумна, че ние извънредно много гледаме индивида, като описваме неговите навици и модел на поведение, които са го тласнали да напредва. И точно тук е проблемът. За да разбереш, защо някой е „изключителен”, трябва да разгледаш неговата социокултурна среда и да откриеш в какво семейство, в каква общност и в какво поколение е израснал този успял човек.

Казвате, че талантът и интелигентността съвсем не са толкова важни, колкото си мислим. От какво действително имаме нужда, за да сме успешни. „Бийтълс” или Бил Гейтс само късметлии ли са, защото са получили истинските шансове?

Във всеки случай това играе една голяма роля. Талантът и интелигентността са важни, без съмнение. Но в края на краищата опитът и упражняването също играят необикновено голяма роля. Да вземем например „Бийтълс”. Ясно е, че са талантливи като музиканти. Но това , което е направило от бийтълсите „Бийтълс” е била поканата да отидат в Хамбург, където са свирели в един стриптийз клуб по пет часа всяка вечер седем дни в седмицата. Този ранен шанс да се упражняват извънредно много в края на краищата е помогнал да заблести успешно тяхната звезда. Талантливи. Абсолютно. Но те са се упражнявали просто много повече от други групи. Когато пробиват в музикалния бранш, те вече имат над 1200 участия на сцената.

Успехът на Бил Гейтс също може да се обясни с това, че той е имал голям късмет да посещава училище, което му дава шанса да прекарва невероятно много време пред компютър. Фактически той е прекарал повече от 10 000 часа пред компютъра, преди да основе своя собствена фирма за софтуерни продукти. Пък и Бил Гейтс се е родил във време, когато този опит с компютри е бил рядко явление и това го е направило единствен по рода си специалист. Освен това шансът рядко идва сам.

Действително?

Да, това е системно. Наричам това „Ефекта на Матей”, по един стих от Библията. Там се казва: „Който има, ще му се даде. А който няма, на него ще му се отнеме и това, което има.” С което искам да кажа: малкото предимство нараства експоненциално. Получавам шанс, по този начин се квалифицирам, получавам отново шанс и така нататък.

Следователно успехът е чиста случайност?

Не само. Ние също така трябва да разпознаваме и да улавяме възможностите и да се упражняваме, да се упражняваме, да се упражняваме. Бил Гейтс е програмирал още на 20 години повече от 10 000 часа – едно магическо число. Защото 10 000 часа упражнения правят от професионалиста „Изключителния”. Това е валидно както за информатици, така и за певци, писатели или спортисти.

Вие самият бихте ли се обозначили като „изключителен”?

Ако успелите хора се дефинират като хората, които се занимават с една смислена, комплексна и независима дейност, която непосредствено ги задоволява, това се отнася именно за мен.

Вече сте написали три бестселъра, списание „Тайм” Ви избра за една от 100-те най-влиятелни световни личности. Кой направи възможен Вашия успех?

Баба ми Дейзи – една забележителна жена. На нея съм посветил книгата. Тя направи възможно следването на майка ми в Англия, въпреки, че и двете са израснали в едно малко селце в Ямайка. Дейзи ме научи на нещо много важно: Собственият успех е възнаграждението за тези, които са те отгледали.

Източник: cao.bg/ Превод: Господин Тонев

 

pdfМоже да разгледате откъси от книгата в pdf формат:  Съдържание, Увод: Мистерията Розето. „Тези хора си умираха от старост - толкова.“

 

Осма глава: Оризища и тестове по математика. „Всеки, който става преди изгрев слънце триста и шейсет дни в годината, ще направи семейството си богато.“

 

 

Биография и факти за автора

Малкълм Гладуел Малкълм Гладуел (Malcolm Gladwell) е журналист, лектор и писател. Някои го наричат едно от най-влиятелните пера на 21 век. През 2005 г. влиза в класацията на 100-те най-влиятелни личности на списание “Тайм”, а през 2011 г. е отличен с  Ордена на Канада.

 

Гладуел е роден през 1963 г. във Великобритания, отраснал е в Канада, където през 1984 г. завършва история в университета в Торонто, а днес живее в Ню Йорк.

 

Журналистическата му кариера започва през  1987 г. във вестник „Вашингтон пост”, а след 1996 г. започва да пише като щатен журналист за списание „Ню Йоркър”, където печели стотици хиляди привърженици.

 

Автор е на пет книги, в които събира журналистическите си наблюдения и обобщава заключенията си в резултат на проучванията си в областта на социологията, психологията и социалната психология.

 

Книгите му Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени (2000 г.), „Проблясък: Силата на мигновените решения“ (2005 г.), Изключителните: История на успеха (2008 г.), Какво видя кучето и други приключения (2009 г.) попадат в класацията на бестселърите на The New York Times. Тези четири книги са издадени в България.

Последната му книга „Давид и Голиат“ излезе на американския пазар в края на 2013 г.

 

Запитан за това как пише своите книги, Гладуел казва: „Има две основни неща, от които се интересувам – интересни истории и интересни изследвания. Това, което търся са случаи, в които двете неща се преплитат.“ 

 

Биография

Гладуел е роден във Феърхам, Хемпшир (Англия). Майка му Джойс Гладуел е ямайка, а по професия – психотерапевт. Баща му, Греъм Гладуел е британец, по професия – професор по математика. Когато Малкълм е на 6 години, семейството му се премества в Елмира, Онтарио (Канада).

 

Бащата на Малкълм забелязва, че синът му е амбициозен и има необичайно свободни схващания. Когато Малкълм е на 11 години, баща му  му позволява да идва в университета във Ватерлу, в който преподава, и така Малкълм започва да проявява интерес към четенето и книгите. Докато е в гимназията Малкълм се отличава с постиженията си при бягане на средни разстояния като спечелва първо място в дисциплината бягане на 1500 метра в шампионата на училището. През пролетта на 1982 г. постъпва на стаж в National Journalism Center във Вашингтон. Завършва история в Trinity College през 1984 г.

 

„В началото нямах почти никакъв опит, а в края се чувствах като експерт. Отне ми точно 10 години.“

Оценките на Гладуел като ученик не са много добри (както сам Гладуел казва: „колежът не беше най-доброто ми време“), но въпреки това той решава да се насочи към рекламата. След като е отхвърлен от всички рекламни агенции, в които кандидатства за работа, Гладуел се насочва към журналистиката. През 1987 г. започва да пише бизнес и научни статии за „Вашингтон пост”. В подкрепа на правилото за десетте хиляди часа, което популяризира в книгата си „Изключителните“, Гладуел отбелязва: „В началото нямах почти никакъв опит, а в края се чувствах като експерт. Отне ми точно 10 години.“

 

Когато през 1996 г. Гладуел започва работа в „Ню Йоркър”, първата му задача е да напише статия за модата. Вместо да пише за висша мода, той избира да направи статия за човек, който произвежда тениски. „Беше много по-интересно да напишеш статия за човек, който произвежда тениски за 8 долара, отколкото за рокля, която струва 100 000 долара. Всеки може да направи рокля за 100 000 долара, но е много трудно да се направи тениска, която да струва само 8 долара.“ – казва журналистът.

 

По-късно Гладуел става изключително популярен с две статии за списанието - Повратната точка и The Coolhunt, които стават и основа за книгата „Повратната точка“. За нея авторът получава 1 млн. долара в аванс. 

 

Книгите „Повратната точка“ и „Проблясък“ се превръщат в бестселъри по цял свят. Над 2 млн. копия от „Повратната точка“ са продадени само в САЩ. „Проблясък“ също се продава повече от добре. Към ноември 2008 г. от двете книги са продадени общо 4,5 млн. екземпляра. „Повратната точка“ е обявена за една от най-добрите книги на десетилетието от потребителите на Amazon.com.

 

През 2008 г. Гладуел изнася около 30 речи годишно, повечето от които за десетки хиляди долари според сп. New York. През 2011 г. дава консултации на представители на малкия бизнес като част от обиколката си в три града на тема Bank of America. 

 

Вижте известната лекция за TED: Малкълм Гладуел за сосовете от спагети. В нея той  говори за промяната в мисленето на хранителните компании.


Можете да разгледате и уеб страницата на Малкълм Гладуел

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.