Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Инстинктът на волята

Д-р Кели Макгонигъл

„Инстинктът на волята“ – световен бестселър, издаден на 28 езика! Една книга, която ще ви помогне да управлявате съдбата си!

„Силата не се определя от физическите възможности на човек. Нейният източник – това е неукротимата воля“ Махатма Ганди

От силата на волята зависи физическото здраве, финансовото положение, отношенията с хората и професионалният успех. Това е всеизвестен факт. Но защо толкова често не ни достига тази сила на волята? Мислим си, че се владеем добре, а в следващия момент изведнъж ни завладява някаква емоция и губим контрол.

Как да спрем да отлагаме задачите си за последния момент? Как да се научим да се концентрираме и да се справяме с ежедневния стрес? Как да запазваме самообладание? Как да се отървем от вредните навици?

Ако поне веднъж сте си задавали някой от тези въпроси, грабвайте тази книга и започвайте да я четете. Започнете да прилагате на практика описаните в нея методи и стратегии и ще се научите да управлявате вниманието си, чувствата и желанията си. Няма значение какъв точно е вашият проблем – дали искате да отслабнете, да откажете цигарите, да започнете да спортувате, да спрете да проверявате имейла си през пет минути, да започнете собствен бизнес или да намерите нова работа.

Защо решихме да издадем тази книга?

Защото това е отличен практически наръчник за възпитаване на силна воля. Методиката на д-р Кели Макгонигъл вече е помогнала на много хора да се преборят със своите слабости и да променят живота си из основи.

За кого е предназначена тази книга?

„Инстинктът на волята“ е безценен пътеводител за всеки, който някога се е борил със своите пристрастености, вредни емоции, липса на мотивация и разбира се, с безкрайните изкушения на съвременния свят. За всеки, който е решил най-после да постигне своите малки и големи цели.

Какво представлява книгата?

Всяка глава описва една ключова идея за волята и начина, по който тя може да се приложи по отношение на вашите цели. Всички тези идеи, взети заедно, са като един 10-седмичен образователен курс за развиване силата на волята, през който вие можете да преминете стъпка по стъпка. А може да изберете по една стратегия от всяка глава – такава, която най-добре би помогнала да се справите с конкретните си проблеми и да постигнете собствените си житейски цели.

Д-р Кели Макгонигъл, здравен психолог, изследовател и преподавател в Станфордския университет, години наред наблюдава как хората се борят със себе си, за да променят мислите, емоциите, телата и навиците си. И тя стига до извода, че погрешните им представи за волята до голяма степен саботират успеха им и им причиняват допълнителен стрес.

Опирайки се на най-новите и авангардни изследвания в областта на психологията, невронауката, икономиката и медицината, д-р Макгонигъл създава курса „Наука за силата на волята“ – един от най-популярните курсове в „Станфорд“, чиято основа обогатява с безценен практически опит и превръща в книга.

„Инстинктът на волята“ е първата книга, която обяснява научно какво точно е волята, как работи и защо е толкова важна днес. 

„Ако искаме да подобрим живота си, възпитаването на силна воля е добро начало. И за да го постигнем, ще се наложи да поискаме малко повече от стандартно оборудваните ни мозъци. Затова нека да видим с какво си имаме работа.“

По един изключително разбираем и увлекателен начин авторката ще ви въоръжи с безценно познание за собствения ви волеви ресурс и ще ви помогне да владеете по-добре всеки аспект от живота си. Ще ви научи на полезни практики и стратегии, за да се справяте с ежедневните предизвикателства и да управлявате желанията и чувствата си така, че да работят във ваша полза.

От книгата ще разберете още:

 • че силата на волята е реакция на ума и тялото, а не добродетел; тя е биологичен инстинкт, който ни пази от самите нас;
 • че предизвикателствата за волята са вътрешен конфликт между две различни наши самоличности;
 • макар че всеки се бори по някакъв начин с изкушението, пристрастеността, разсейването и отлагането, това не са индивидуални слабости и несъвършенства – те са характерни за всеки и са част от нормалното човешко поведение;
 • че прекомерният самоконтрол може да бъде вреден за здравето;
 • защо увереността в добродетелите ни е най-краткият път към порока;
 • кои са „вълшебните хапчета“ за по-силна воля и кои са най-големите врагове на самоконтрола;
 • защо бъркаме желанието с щастие и как търговците използват тази заблуда на мозъка, за да ни манипулират;
 • как негативните емоции ни подтикват към изкушенията и защо е по-добре да спрем да гледаме вечерните новини;
 • волята, както и изкушенията са заразни;
 • защо потискането на мислите и желанията не върши работа, а напротив, те се връщат при нас като бумеранг.

 

„Всички сме родени с воля, но някои я използват повече от други. Хората, които имат по-добър контрол върху вниманието, емоциите и действията си, се справят по-добре във всяко отношение.

Те са по-щастливи и по-богати. Любовните им връзки са по-удовлетворяващи и по-дълготрайни. Те печелят повече пари и напредват повече в кариерата. По-добре се справят със стреса, излизат от конфликти и преодоляват нещастията. Те дори живеят по-дълго.

Когато я съпоставим с другите човешки добродетели, волята заема първото място.

Самоконтролът е по-добър критерий за академични заложби, отколкото коефициентът на интелигентност, по-решаващ за ефикасното лидерство от харизмата и по-важен фактор в брака от емпатията (да, тайната на стабилния брак е в умението да си държиш устата затворена).“

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ КНИГИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА "КНИГИ ЗА ВАШИЯ ДУХ, ТЯЛО И ДЪЛГОЛЕТИЕ"

 

 • Корица: Мека
 • Формат: 14,5 / 21 см
 • Страници: 328
 • Тегло: 0.4200 кг
 • Издадена: 13 май 2020 г. /второ издание/
 • Издателство: Гнездото
 • Виж още от Кели Макгонигъл
 

Наличност: Да

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 12,56 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Кели МакгонигълКели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на курса „Наука за силата на волята“ – един от най-популярните курсове в „Станфорд“. Научните ѝ изследвания се фокусират върху връзката между ума и тялото, стреса и начините, по които да възпитаваме в себе си устойчивост и състрадание. Автор е на четири книги - световния бестселър "Инстинктът на волята", The Upside of Stress, Yoga for Pain Relief, The Joy of Movement, издадени на 28 езика. Кели Макгонигъл е носител на редица награди за научните си изследвания, както и за цялостната си работа в сферата на психичното здраве.

 

Откъс от книгата

Глава 1

„Аз ще...“, „аз няма да...“,   „аз искам...“:

Какво е волята и защо е толкова важна

 

Какво е първото, което ви идва на ум, когато се замислите за нещо, изискващо силна воля? За повечето хора класическото изпитание за волята е устояването на изкушение, независимо от естеството му – било то поничка, цигара, евтина разпродажба или секс за една вечер. Когато човек казва: „Нямам воля“, това обикновено означава: „Не мога да откажа на устата, стомаха, сърцето или... (попълнете със съответната част на тялото си).“ Наричам го волево умение „аз няма да...“.

Способността да кажеш „не“ обаче е само една страна на волята и това, което тя изисква. В крайна сметка „просто кажи не“ е любимият израз на хората, свикнали да се размотават и да мързелуват. Понякога е много по-важно да можеш да кажеш „да“. Има толкова много неща, които все отлагате за утре (или за вечни времена)! Волята ще ви помогне да ги включите в списъка с нещата, които трябва да свършите днес – дори когато различни тревоги, странични занимания или любимото ви телевизионно предаване се опитват да охладят ентусиазма ви. Наричам го волево умение „аз ще...“ – способността да си наложите да направите това, което трябва, дори да не ви се иска много.

„Аз ще...“ и „аз няма да...“ са двете страни на самоконтрола, но не са единствените елементи на волята. За да кажеш „не“, когато трябва да кажеш „не“, и да кажеш „да“, когато трябва да кажеш „да“, е необходимо да притежаваш и друга сила – способността да си спомниш какво искаш в действителност. Сега може да ви се струва, че нещата, които наистина желаете, са парче торта, още една чаша мартини или почивен ден от работа. Когато сте изправени пред изкушение или ви блазни мисълта да помързелувате обаче, спомнете си, че нещата, към които наистина се стремите, са други: да се поберете в стегнатите си дънки, да получите повишение в службата, да се измъкнете от оковите на кредиторите, да запазите брака си или да не се окажете в затвора. Иначе какво ще ви попречи да се подчините на най-непосредствените си пориви? За да овладеете самоконтрола, трябва да умеете да се мотивирате в моментите, когато ви е най-необходимо. Това е волевото умение „аз искам...“.

Силата на волята комбинира въздържаността (аз няма да...), решителността (аз ще...) и целеустремеността (аз искам...), и с нейна помощ човек може да постигне целите си (и да си спести много неприятности). Както ще видим по-нататък, ние, хората, имаме късмета да притежаваме мозък, който владее всички тези умения. Всъщност именно те – въздържаността, решителност­та и целеустремеността – може би са най-типичните признаци на човешкия интелект. Преди да се заемем с тежката работа да анализираме защо не успяваме винаги да ги използваме, нека да разгледаме защо е такъв голям късмет, че ги имаме. Ще надникнем набързо в дебрите на мозъка, за да видим къде се случва тази магия и как можем да го тренираме, за да изградим силна воля. Ще потърсим също отговор на въпроса защо ни е толкова трудно да мобилизираме волята си и как да използваме една друга чисто човешка черта – самоосъзнаването, – за да избягваме провалите в самоконтрола.

Неврофизиологичните основи на волята

Съвременните ни умения за самоконтрол са резултат от многовековната необходимост да бъдем по-добри съседи, родители и приятели. Но как точно мозъкът е усвоил тези способнос­ти? Отговорът изглежда се крие в развитието на префронталния кортекс (част от кората в челния дял на мозъка) – апетитен парцел недвижима мозъчна собственост точно зад челото и очите ви. През по-голямата част от еволюционната ни история префронталният кортекс е отговарял главно за движението: ходене, тичане, протягане, бутане – един вид първичен самоконтрол. С еволюцията челният дял се е уголемил и е развил по-добри връзки с останалите мозъчни дялове. Той заема много по-голяма част от мозъка в сравнение с другите животни (това е една от причините, поради които никога няма да видите куче, което спестява кокали за старини). С разрастването си челният дял е поел нови контролни функции: върху вниманието, мислите и чувствата. Това е довело до още по-качествен контрол върху действията ни.

Робърт Саполски, невробиолог в Станфордския университет, смята, че основната задача на префронталния кортекс при съвременния човек е да подтиква мозъка (следователно вас) да прави „най-трудното нещо“. Въпреки че е най-лесно да се излежавате на дивана, префронталният кортекс ви „ръчка“ да станете и да тренирате. Въпреки че е най-лесно да си поръчате парче тортичка за десерт, той ви напомня защо е най-добре да вземете само един чай. И въпреки че е най-лесно да отложите днешните задачи за утре, префронталният кортекс ви принуждава да се захванете за работа.

Префронталният кортекс не е еднородна маса от сиво вещество; той има три главни зони, които си поделят функциите „аз ще...“, „аз няма да...“ и „аз искам...“. Областта около горния ляв край отговаря за „аз ще...“. Тя ви помага търпеливо да извършвате досадни, трудни или стресиращи задачи, като например да продължите да се мъчите на бягащата пътека във фитнес залата, въпреки че предпочитате да се отпуснете във ваната. Дясната страна, точно обратното, контролира „аз няма да...“, като ви спира да не се поддавате на всеки подтик или желание. На тази област трябва да благодарите за последния път, когато устояхте на изкушението да прочетете новото съобщение в телефона си, докато шофирахте, и продължихте да следите внимателно пътя. Заедно тези две области контролират действията ви.

Третата област, разположена малко по-надолу и в средата на префронталния кортекс, следи целите и желанията ви. Тя решава какво искате. Колкото по-активно функционират клетките в нея, толкова по-голяма е мотивацията ви да предприемате действия и да устоявате на изкушенията. Тази част на префронталния кортекс помни какво наистина искате – дори ако всички останали мозъчни клетки крещят: „Изяж това! Изпий това! Пуши! Купувай!“.

Съдържание

Въведение Опознайте волята си   

Глава 1 „Аз ще...“, „аз няма да...“,   „аз искам...“: Какво е волята и защо е толкова важна  

Глава 2 Инстинктът на волята: Тялото ви е създадено да устоява на изкушенията  

Глава 3 Прекалено уморен, за да устоиш: По какво самоконтролът прилича на мускулите

Глава 4 Разрешение за грях: Защо това, че сме добри, оправдава лошите ни дела    

Глава 5 Голямата измама на мозъка: Защо бъркаме желанието с щастие  

Глава 6 „Майната му“: Как негативните емоции ни подтикват към изкушенията   

Глава 7 Евтино бъдеще: Икономика на мигновеното удоволствие    

Глава 8 Епидемия! Волята е заразна  

Глава 9 Не четете тази глава: Границите на „Аз няма да...“     

Глава 10 Заключителни мисли   

Благодарности     

Бележки    

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Икигай

Икигай

4 Мнение(я)

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.

Да изживееш своя икигай

Да изживееш своя икигай

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.

Щастието на човешките същества

Щастието на човешките същества

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 12,56 лв.

Вселената срещу Алекс Удс

Вселената срещу Алекс Удс

Редовен Цена: 16,90 лв.

Специална цена: 11,83 лв.

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Редовен Цена: 22,95 лв.

Специална цена: 16,06 лв.