Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Императорът на всички болести

Сидхарт Мукхърджи

“Рядко науката и поезията на една болест са били така красиво преплетени, както е в книгата на този ерудиран, увлекателен и сърдечен автор.” - Андрю Соломон, автор на The Noonday Demon “По време на лечението си моя пациентка ми каза: „Искам да се преборя с болестта, но трябва да зная какво представлява това нещо, с което се боря.“ Тази книга е опит да отговоря на въпроса ù, като се връщам назад до първите данни за болестта и проследявам развитието ù през вековете. Нарекох я „биография на рака“, защото в нея е нарисуван портрет на болестта през времето.” - Сидхарт Мукхърджи

  • Корица: Твърда
  • Страници: 656
  • Тегло: 0.750 кг
  • Издадена: 2013 г
  • Издателство: Изток-Запад
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

36,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията е валидна до 31 август 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Биография на рака

“Рядко науката и поезията на една болест са били така красиво преплетени, както е в книгата на този ерудиран, увлекателен и сърдечен автор.” - Андрю Соломон, автор на The Noonday Demon

“По време на лечението си моя пациентка ми каза: „Искам да се преборя с болестта, но трябва да зная какво представлява това нещо, с което се боря.“ Тази книга е опит да отговоря на въпроса ù, като се връщам назад до първите данни за болестта и проследявам развитието ù през вековете. Нарекох я „биография на рака“, защото в нея е нарисуван портрет на болестта през времето.” - Сидхарт Мукхърджи

Откъс от книгата

Бележки на автора

Тази книга е история на рака. Тя е хроника на едно древно заболяване, което някога се е пазело в тайна и за него се е говорело само „шепнешком“, а днес се е превъплътило в смъртоносно многолико същество с такава всепроникваща метафорична, медицинска, научна и политическа значимост, че често се определя като чумата на нашето време. Тази книга е биография в пълния смисъл на думата – опит да се проникне в духа на безсмъртната болест, да се разбере природата ѝ, да се разгадаят механизмите ѝ. Крайната ми цел обаче бе да повдигна един въпрос отвъд биографичността. Вижда ли се краят на това страдание? Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

Ракът не е една болест, а много болести. Обединени са под името „рак“, защото имат обща основна черта – анормален клетъчен растеж. Отвъд биологичното сходство, през различните превъплъщения на рака преминават многобройни културологични и политически аспекти, които ми дават право да говоря за болестта като за едно цяло. Невъзможно е да се разгледат поотделно всички ракови заболявания и затова се опитах да наблегна върху значимите теми, свързани с 4000-годишната история на рака.

Проектът, макар и грандиозен, започна като скромно начинание. През лятото на 2003 г., след като бях завършил специализацията си по медицина и бях защитил докторантура по имунология на туморите, започнах специализация по онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и Масачусетстката университетска болница в Бостън. Отначало смятах да си водя дневник – нещо като записки от фронтовата линия. Скоро обаче тази идея прерасна в истинско изследователско приключение, което ме отведе не само в дебрите на науката и медицината, но и в дълбините на културата, историята, литературата и политиката – стана един вид пътешествие в миналото и бъдещето на рака.  

Книгата ми има двама главни герои – двама съвременници, идеалисти, деца на следвоенния научно-технически прогрес на Америка, съратници на идеята да се обяви национална война на рака. Първият е Сидни Фарбър, бащата на съвременната химиотерапия, който случайно открил, че един витаминов аналог е мощно противораков средство, и започнал да мечтае за универсално лекарство срещу рака. Вторият герой е Мери Ласкер – легендарна фигура от висшето общество на Манхатън с изключителна обществена и политическа енергия, която десетилетия наред подкрепяла делото на Фарбър. Ласкер и Фарбър обаче са само еманация на силата, въображението, изобретателността и оптимизма на поколения мъже и жени, които повече от 4000 години са водели епична битка с рака. В известен смисъл тази книга е летопис на войната с един безформен, безсмъртен и всепроникващ враг. В тази война има победи и поражения, кампания след кампания, героизъм и арогантност, и както във всяка война – ранени, обречени, забравени, загинали. В крайна сметка ракът наистина ни се разкрива като „императора на всички болести, царя на страданията“, както е написал един хирург през ХІХв.

Длъжен съм още в самото начало да направя една уговорка: в науката и медицината, където откривателството се цени особено високо, званието откривател или изобретател се присъжда от научната общност. Макар в моята книга да има много разкази за открития и изо- бретения, те не дават правни основания за претенции за първенство.

Тази книга в много голяма степен се опира на други книги, изследвания, статии, мемоари, интервюта. Тя е написана благодарение на приноса на отделни хора, библиотеки, сбирки, архиви и документи. В края на книгата изказвам благодарности на всички тях.

Една благодарност обаче не може да бъде оставена за накрая. Тази книга не е само пътешествие през историята на рака, а отразява и моя личен път на израстването ми като онколог. Нямаше да измина този път без моите пациенти – най-големият ми учител и най-голямото ми вдъхновение. Ще им бъда задължен вечно.

Наред с благодарността, имам определени отговорности към тях. Трябваше да разкажа историята на моите пациенти, като запазя достойнството и правото им на личен живот. При пациентите, чиито случаи вече бяха известни на широката общественост (от интервюта или статии), използвах истинските им имена. Когато обаче събеседниците ми не бяха получили такава известност и не я желаеха, използвах измислени имена и променях някои обстоятелства, за да не бъде разпозната самоличността им. И в двата случая става дума за реални хора и събития и се обръщам с молба към всички читатели да се отнесат с уважение към тях и личното им пространство.

Биография и факти за автора

Сидхарт Мукхърджи

Сидхарт Мукхърджи е роден през 1970 г. в Ню Делхи. Работи в Колумбийския университет – преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Завършил е Станфордския университет, Оксфордския университет (където прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачусетската многопрофилна болница. Има публикации в „Нейчър“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“, „Нурон“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“. Живее в Бостън и Ню Йорк с жена си Сара Зии и двете си дъщери. 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.