Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Икигай

Ектор Гарсия, Франсеск Миралес

Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот

Най-добре пазената тайна на японското дълголетие се нарича икигай. Значението на тази дума може да се опише по различни начини: „причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“; „радостта да си винаги зает“; „страстта, която ти носи удовлетворение и радост“... Но всички те водят към едно – причината да живееш!

Тази книга ще ви отведе в едно малко селище в северната част на японските острови Окинава, наричано "селото на столетниците", и ще ви срещне с едни от най-възрастните хора в света. При това най-щастливите! 

Тази книга ще разбули тайните на прочутото японско дълголетие, което за нас, хората от Запада, понякога изглежда неразбираемо и недостижимо. И ще ви покаже, че всеки човек може да се радва на дълъг, пълен с оптимизъм и щастие живот.

А защо не и вие?

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ КНИГИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА "КНИГИ ЗА ВАШИЯ ДУХ, ТЯЛО И ДЪЛГОЛЕТИЕ"

 

 

Наличност: Да

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Най-добре пазената тайна на японското дълголетие се нарича икигай - причината да ставаш сутрин от леглото!

Японците казват, че всеки има своя икигай. Някои са го открили, други го носят в себе си, но все още го търсят. Именно икигай е един от факторите за дълъг, по младежки жизнен и щастлив живот на жителите на Окинава – едно от местата с най-много дълголетници в света.

Проектът за тази книга се ражда от срещата на Ектор Гарсия, който живее в Япония от 12 години и добре познава японската култура и бит, с популярния испански писател Франсеск Миралес – автор на десетки книги и романи и експерт по психология.

Двамата автори се отправят към Охими – малко селище в Окинава, наричано „селото на столетниците“ заради най-високия индекс на дълголетие в целия свят. Освен че интервюират над сто негови жители, те анализират причините за тяхното дълголетие и за оптимистичното им отношение към живота, наблюдават как се хранят, как се движат, как протича денят им, как се забавляват и си помагат в своите малки общности.

И се оказва, че в центъра на философията за здраве и дълголетие, която ги кара да добавят години към живота си и да се наслаждават на всяко ново утро, е личният икигай на всеки от тях.

 

„Само ако си активен, ще искаш да живееш сто години.“ - Японска поговорка

 

„Когато човек има ясен и определен икигай – една голяма страст, това му носи удовлетворение и радост, придава смисъл на живота му.

Мисията на тази книга е да ти помогне да го намериш, както и да ти разкрие други ключови моменти от японската философия за съхраняване на здраво тяло, ум и дух.

Веднъж щом намериш своя икигай, остава само да го следваш и да го подхранваш ден след ден, придавайки смисъл на съществуването си. В момента, в който животът ти се изпълни със смисъл, и най-обикновената задача се превръща в щастливо сливане – както при калиграфа, застанал пред своето платно, или при готвача, който в продължение на половин век не спира с любов да приготвя суши за своите клиенти. Който намери своя икигай, носи със себе си всичко необходимо за дълго и щастливо пътешествие.

На добър път!“

Ектор Гарсия (Кирай) и Франсеск Миралес

 

Правата за "Икигай" са продадени в 28 държави. Първото издание на книгата извън Испания е в България.

Биография и факти за автора

Ектор ГарсияЕктор Гарсия (Кирай) е роден във Валенсия, но живее в Токио от 2004 година насам. Блогър, фотограф, писател, пътешественик, той не спира да учи всеки ден, да се забавлява и да се удивлява на света около себе си. Неговият онлайн проект www.kirainet.com с над милион месечни посещения, както и книгата му „A Geek in Japan“ са се превърнали в световен авторитет по отношение на японската поп култура.

 

Франсеск Миралес

Франсеск Миралес е писател, преводач, журналист, музикант и пътешественик. Роден е в Барселона през 1968 г. Преди активната си писателска дейност, той работи като преводач и издател. Автор е на десетки книги в различни литературни жанрове и е отличен с няколко престижни литературни награди. Много от творбите му, както за млади, така и за възрастни читатели, са бестселъри.

У нас Миралес е познат с романите си „Най-хубавото място на света е точно тук“, „Уаби-саби“ и като съавтор на книгата „Икигай. Тайните на Япония за дълъг и щастлив живот“.

„Любов с малки букви“ е един от най-известните му романи, издаден в над 47 страни и продаден с огромен успех.

Друга важна част от дейността на Миралес е в областта на приложната психология – жанр, в който има издадени няколко книги. Днес Миралес съчетава литературата с журналистиката и сътрудничи като литературен консултант на няколко издателства и агенции.

 

Откъс от книгата

Какъв е смисълът на живота ти? 

Според японците всеки човек има свой икигай, което един френски философ нарича raison d’être. Някои са открили и осъзнават своя икигай, други го носят в себе си, но все още го търсят.

Икигай се крие вътре в нас и се нуждае от търпеливо изследване, за да достигнем до най-дълбоките недра на съществото си и да го намерим. Според кореняците от Окинава – островът с най-висок индекс на столетници в света, икигай е причината, поради която ставаме от леглото всяка сутрин. 

Не се пенсионирайте, моля! 

Когато човек има ясен и определен икигай – една голяма страст, това му носи удовлетворение и радост, придава смисъл на живота му. Мисията на тази книга е да ти помогне да го намериш, както и да ти разкрие други ключови моменти от японската философия за съхраняване на здраво тяло, ум и дух.   

Ако живееш известно време в Япония, много неща биха те учудили. Едно от тях е осъзнаването колко активни продължават да са хората тук, дори след като се пенсионират. Всъщност много японци никога не престават да работят, а продължават да се занимават с това, което им харесва, стига да им го позволява здравето.

В действителност на японски не съществува дума, която означава пенсионирам се в смисъла на „оттеглям се завинаги“, каквато имаме на Запад. По думите на Дан Бютнер, журналист от National Geographic, познаващ добре живота на японците, „в тази култура да имаш жизнена цел е толкова важно, че те не разполагат с нашата концепция за пенсиониране“. 

Островът на (почти) вечната младост               

Някои проучвания върху дълголетието навеждат на мисълта, че животът в общност и ясният икигай са поне толкова или дори по-важни от здравословния японски хранителен режим.

Понятието, което ще изследваме в това ръководство, е пуснало дълбоки корени на Окинава, една от т.нар. „сини зони“ – местата в света, чиито обитатели живеят най-дълго. 

На този остров на 100 000 жители се падат повече хора на възраст над 100 години, отколкото в която и да е друга част на планетата. Проведените медицински изследвания изваждат наяве интересни сведения относно характеристиките на тези изключителни човешки същества:

- Освен че живеят много по-дълго, отколкото останалите хора по света, те страдат от по-малко хронични болести като рак или сърдечни проблеми; при тях са по-рядко срещани възпалителните заболявания.

- Има много столетници със завидно ниво на жизненост и в здравословно състояние, което е немислимо за възрастните хора от други ширини.

- В кръвта им се открива по-малко количество свободни радикали, отговорни за клетъчното стареене. Това вероятно се дължи на чая, типичен за тяхната култура, и на навика им да се хранят, докато се почувстват сити едва на 80%.  

- Менопаузата при жените протича много по-леко и като цяло както мъжете, така и жените поддържат високи нива на половите хормони в напреднала възраст.

- Случаите на деменция са значително по-малък процент от средния за населението по света.

По-нататък в книгата ще обърнем внимание на всички тези аспекти, но изследователите подчертават, че важна част от здравето и дълголетието на жителите на Окинава се дължи на тяхната житейска философия икигай, придаваща дълбок смисъл на всеки нов ден. 

Петте сини зони 

Така се наричат регионите, идентифицирани от учените и демографите, в които има голям брой случаи на дълголетие. На първо място сред тези пет зони е Окинава в Япония, където по-специално жените са тези, които се радват на най-дълъг живот в света и не страдат от болести.  

Ето кои са петте района, анализирани от Бютнер в книгата „Сини зони“:

Окинава, Япония (в частност – северната част на острова). Местният хранителен режим включва много зеленчуци и тофу. Сервират храната си в малки съдове. Освен с философията икигай, дълголетието им се свързва и с понятието „моай“ (група от близки приятели), което ще разгледаме по-нататък.

Сардиния, Италия (по-конкретно провинциите Нуоро и Олиастра). Консумират много зеленчуци и вино. Става дума за силно сплотени общности, което оказва сериозно влияние върху продължителността на живота.

Лома Линда, Калифорния. Изследователите са направили проучвания върху група адвентисти от седмия ден, които са сред най-дълголетните жители на САЩ. 

Полуостров Никоя, Коста Рика. Много от местните жители надхвърлят 90-годишна възраст, оставайки завидно жизнени. Голяма част от възрастните хора стават в 05,30 часа сутринта, за да вършат полската си работа и го правят без особени затруднения.

Икария, Гърция. Намира се близо до турския бряг. Един от всеки трима жители на този остров е на възраст над 90 години (за сравнение, в Испания деветдесетгодишните са по-малко от 1 % от населението). Ето защо си е заслужил прозвището „островът на дълголетието“. Изглежда тайната на местните е свързана с начина им на живот, който е бил присъщ на предците им още 500 години преди новата ера.  

Съдържание

I. ФИЛОСОФИЯТА ИКИГАЙ

Изкуството да остаряваме, оставайки млади .............13

 

II. АНТИЕЙДЖИНГ ТАЙНИ

Ежедневни фактори, които спомагат за дълъг

и приятен житейски път ....................................................25

 

III. МАЙСТОРИ НА ДЪЛГИЯ ЖИВОТ

Историите на най-големите дълголетници

от Изтока и Запада ............................................................49

 

IV. ОТ ЛОГОТЕРАПИЯТА КЪМ ИКИГАЙ

Или колко е важно да намерим смисъл на

съществуването си, за да живеем

повече и по-добре ..............................................................63

 

V. СЛИВАНЕ С ВСЯКА ЗАДАЧА

Как да превърнем работата и свободното време

в пространство за личностно израстване ...................81

 

VI. ВДЪХНОВЕНИЯ ОТ СТОЛЕТНИЦИТЕ

Традиции и жизнеутвърждаващи девизи

от Охими за дълъг и щастлив живот ...........................115

 

VII.ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ  ИКИГАЙ

Какво ядат и пият най-големите дълголетници

в света .................................................................................133

 

VIII. С МАЛКО ДВИЖЕНИЕ ЖИВЕЕШ ПОВЕЧЕ

Упражнения от Изтока, които подпомагат

здравето и дълголетието ...............................................149

 

IX. ГЪВКАВОСТ И УАБИ-САБИ

Как да посрещаме проблемите и житейските

промени, без да се състаряваме

от стреса и грижите ........................................................175

 

епилог ИКИГАЙ, ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ ..........................191

                

Мнения за книгата

Потребителски мнения (4)

Чудесна Мнение от Мария
Оценка:
Много интересна, и разплита тайните, на дълголетието! (Публикувано на 18.11.2021)
Интересна Мнение от Василена
Оценка:
Книгата си заслужава да бъде прочетена ! Интересна и вдъхновяваща е ! (Публикувано на 8.07.2020)
Заслужава си да се прочетеМнение от Цветелина
Оценка:
Книгата е доста интересна, кара те да се замислиш над живота си, над ежедневието си, има много истини и доста препоръки за един щастлив и спокоен живот (уви трудно за постигане в България). Силно препоръчвам да се прочете :) (Публикувано на 8.05.2020)
Подарете я на родителите си!Мнение от Radka_Stancheva
Оценка:
Купих я на баща ми. Беше се отчаял нещо, че провежда една гадна терапия. Казах му, намери го този Икигай. Кво си се оклюмал? Вярно, че не знаеше какво е това, но след няколко дни ми каза, че започва да подрежда гаража и щял тепърва да живее. Благодаря ти Гнездо! (Публикувано на 21.09.2016)

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Автобиография

Автобиография

Редовен Цена: 29,95 лв.

Специална цена: 20,96 лв.

12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса

12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса

2 Мнение(я)

Редовен Цена: 29,95 лв.

Специална цена: 20,96 лв.

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Редовен Цена: 22,95 лв.

Специална цена: 16,06 лв.

Инстинктът на волята

Инстинктът на волята

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 12,56 лв.

Книгата на радостта: Трайно щастие в свят на промени

Книгата на радостта: Трайно щастие в свят на промени

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 19,95 лв.

Специална цена: 13,96 лв.