Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ!

"Есента е втора пролет, защото тогава всяко листо е цвете." Албер Камю

Промоцията е валидна при поръчка онлайн - до 24.00 часа на 30 септември 2018 г.!

Играещата със стихиите Елисавета Багряна

Катя Зографова

Още първият раздел – „Звездната“ Багряна, предлага философски прозрения, както и точни съпоставки със стила на нейни съвременници: Атанас Далчев, Никола Фурнаджиев, Гео Милев, Теодор Траянов, сполучливо позоваване на класически мислители. Към това трябва да прибавя, че са осъществени с вещина теоретични наблюдения и обобщения. Интересни подробности предлагат разделите „Играещата със стихиите“ (Багряна и Бретан), „Летящата“, „Словенският сюжет“, „Голямото приятелство е възможно на Балканите“, „Бродницата и Босяка“ (Багряна и Матвей Вълев), „Бразилският тайнопис Багряна – Петър (Педру) Русев“ и др.

Авторката не е пропуснала да разгледа и сбирката „Пет звезди“, както и поведението на Багряна след 9.ІХ.1944 г., не спестява неудобните поклони на поетесата към властниците, спазва историческата обективност и документалност. Така тя допринася и за изясняване на пораженията върху българската интелигенция по време на тоталитарното управление.

Разкрити са неизвестни или забравени детайли от живота в България в средата на ХХ век и това е приносен момент в книгата.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

Книга, която ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

Промоцията е валидна до 24.00 ч. на 30 септември 2018 г.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Част I

Митопоетика

Багряна: "Трипородната"

Тя е такава още от времето, когато тайно вписва стиховете си в малка синя тетрадка. Когато е неизменна мълчалива спътница на компанията литератори-бохеми: Димитър Подвързачов – Бащата, Георги Райчев, Димчо Дебелянов, Константин Константинов -Душечка, Коста Кнауер, Митьо Йовчев... Докато се появи „изобличителят“ на поетическата й дарба – Йордан Йовков, сам още неуверен, плах (и мнителен), набиращ скорост да изгрее върху небосклона на българската литература... Това е през 1915 г. Междувременно приятелският творчески кръг устройва литературни четения, “отваря” път за рецепцията у нас на поети като Анна Ахматова (Константин Константинов е първият й преводач на български.) Елисавета Белчева, вече преобразяваща се в Елизабета Б., на свой ред я превежда във „Вестник за жената“ през 1922 г., завладяна от обаянието (пронизващата простота и искреност) на стиховете ѝ. Вече световни поетеси, двете се срещат почти половин век по-късно (Ахматова вече също е превела стихове на Багряна). Импровизират си камерен „рецитал“ в чуждата московска квартира, приютила изтляващата след инфаркт велика поетеса на Русия и в знак на споделеност тя надписва снимката си за българската посестрима. Сякаш са знаели, че първата им среща на 17.ХІ.1963 ще бъде и последна...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Sursum Corda

Sursum Corda

28,00 лв.