Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ДНИ НА КНИГАТА В ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО! - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВОТО!
"ЕДИН ДЕН ПРОЧЕТОХ КНИГА И ЦЕЛИЯТ МИ ЖИВОТ СЕ ПРОМЕНИ." ОРХАН ПАМУК

Промоцията е валидна от 17 до 30 април 2018 г.!

 

 

Яворов и театърът

проф. Мирослава Кортенска

Радетел на модерността и в театъра

Изследване на проф. Мирослава Кортенска разкрива нови страни от реформаторското дело на П.К. Яворов в драматургията и театъра

След книгата си „Културната мисия на кръга „Мисъл” (2008), която фокусира съвременния поглед върху първия литературно-художествен кръг в българската културна история, в изследването си „Яворът и театърът – драматургия, критика, театрална дейност (1908-1914 г.). Разширяване на културно-историческото му наследство” проф. Мирослава Кортенска задълбочава проучванията си за периода на модернизация на българското общество и духовност след Освобождението.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Драматургия, критика, театрална дейност (1908-1914 г.). Разширяване на културно-историческото му наследство

Изследване на проф. Мирослава Кортенска разкрива нови страни от реформаторското дело на П.К. Яворов в драматургията и театъра

След книгата си „Културната мисия на кръга „Мисъл” (2008), която фокусира съвременния поглед върху първия литературно-художествен кръг в българската културна история, в изследването си „Яворът и театърът – драматургия, критика, театрална дейност (1908-1914 г.)Разширяване на културно-историческото му наследство” проф. Мирослава Кортенска задълбочава проучванията си за периода на модернизация на българското общество и духовност след Освобождението.

Новите факти и оформеният профил на четворката от „Мисъл”, в която Яворов е знакова фигура, безспорно ги откроява като мисионери и новатори – изявени  и неотстъпни радетели на модерността, изразители на духа на времето. Тезата на това изследване е разширяване на познатия досега принос на Яворов главно като литературен деец.

Значителният му принос, свързан с драмата,  театъра, превода, критиката, та дори и режисурата, потвърждават, че Яворов е емблема на цялостния  цивилизационен напредък. Затуй център на този труд са както анализите на драматургичните шедьоври на Яворов „В полите на Витоша”, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”, както и дейността му в Народния театър като артистичен секретар, театралната му критика и преводите му.

Проучванията си проф. Мирослава Кортенска подкрепя с докуменалистика.  Тя е съставила Театрална летопис, за да се открои  тази страна от богато надарената личност на П.К. Яворов. Освен това в книгата като приложение е поместена протоколната книга на Яворов като артистичен секретар, а също така са описани всички постановки на негови пиеси на сцената на Народния театър, както и на пиеси, преведени от него.

Книгата е богато илюстрирана. Може категорично да се каже,  изследването изпълнява задачата да се очертае и обособи театралния период на Яворов, а това са последните години на живота му.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: