Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Яворов и Македония

Милкана Бошнакова

Отношението на големия поет към Македония е потвърждение на максимата, че значимият творчески дух винаги е здраво свързан с националната общност. Едновременно с това то повдига и въпроса: освен патриотичната идея, кое мотивира хора като Яворов да изоставят един сравнително уреден и спокоен живот, с блестящи перспективи за творческо израстване, и да се изложат на продължителна несигурност, преумора, изтощение, смъртна опасност?

Милкана Бошнакова

 

Наличност: Да

29,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Македония е доминираща тема както в живота, така и в творчеството на Пейо К. Яворов. Тринадесет години, най-активните от живота си, великият поет отдава в служене на каузата за нейното освобождение. За него Македония е тази част от Родината, онеправдана с най-тежка участ, затова към нея проявява действен патриотизъм. И прави това доброволно, безкористно и със завидно постоянство.

Отношението на големия поет към Македония е потвърждение на максимата, че значимият творчески дух винаги е здраво свързан с националната общност. Едновременно с това то повдига и въпроса: освен патриотичната идея, кое мотивира хора като Яворов да изоставят един сравнително уреден и спокоен живот, с блестящи перспективи за творческо израстване, и да се изложат на продължителна несигурност, преумора, изтощение, смъртна опасност?

Всеки народ ражда свои избраници, за които смисълът на съществуването им е в това да се жертват за добруването на другите. Нещо повече, жертвата извисява тези хора и ги прави истински щастливи. Да рискуваш живота си за една кауза, която далеч надхвърля пределите на собственото ти съществуване като стремеж, присъства и в повечето известни духовни традиции.

С цялостната си дейност за освобождението на Македония в краткия исторически период от началото на двадесетото столетие до края на Балканските войни Пейо К. Яворов става емблематичен представител на тези достойни българи.

Милкана Бошнакова

Откъс от книгата

Уводни думи

Уважаеми читателю,

Преди да разтвориш страниците на тази книга, бих желала да споделя с теб причините, предизвикали нейното създаване.

Преди много години, подобно на милиони българи, и аз бях покорена от завладяващата сила на Яворовата поезия още при първия си досег с нея. И днес стиховете на Яворов са мой неизменен спътник – в тях живеят много от собствените ми мисли и чувства, изказани от него по неповторим начин – правдиво, красиво, затрогващо...

Професионалният ми път на архивист и историк отдавна е свързан с Български исторически архив при Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, където се съхранява огромната част от архивите на възрожденските ни дейци и на тези от освободителните борби в Македония и Одринска Тракия след 1878 г. Оригиналните документи пазят истината за българската национална трагедия след Освобождението от турско и за върховните усилия на предците ни тя да бъде избегната.

Изследвайки задълбочено архивните източници по националния въпрос, пред мен постепенно до образа на големия поет Яворов започна да израства друг, недотам познат образ на неговия двойник – големият деец за освобождението на Македония, революционерът Яворов. Той надхвърля многократно изградената до днес обществена представа, че поетът сякаш между другото, за разнообразие, става четник в македонския край през 1903 г. Всъщност с освободителната идея израства едновременно човекът, публицистът и прозаикът Яворов. Този „непознат“ на мнозина Яворов съзнателно се посвещава на борбата на македонските българи и е мотивиран в действията си от любовта, само че в нейното патриотично проявление. Любовта е действената сила, която го свързва с Македония.

Книгата е плод на желанието ми да запозная повече почитатели на любимия поет с другата, по-малко известната страна на богатата му личност. Нейна основа са документалните свидетелства, защото „когато фактите са достоверни, интерпретациите са поправими“.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: