Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Япония. Икономика, технологии, иновации и управление

Нако Стефанов

Книгата е широка панорама на:

- Икономическото развитие на Страната на изгряващото слънце – конкретната динамика на системата на възпроизводство на материалния живот на страната от древността до наши дни, включително индустриалната политика, осъществявана от държавата, съвременното състояние на първичен, вторичен и третичен сектор по ключови отрасли, икономика на труда и структурата на японската икономика.

- Технологическия и иновационен прогрес на Япония – развитието на традиционните, индустриалните и върховите технологии в Япония, създаването и динамиката на националната иновационна система.

- Японското управление като управленски модел на равнище отделна стопанска организация, характеризиращ се с най-високи постижения в областта на интеграцията между човек и организация и явяващ се най-висок етап в развитието на управленската практика и мисъл в индустриалната епоха.

 

Наличност: Да

35,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Проф. Нако Стефанов, дфн, д-р по история, е японист, изследовател на страните от Източна Азия, специалист по управление, икономика и глобалистика. Ръководител на катедра „Езици и култури на Източна Азия“, ЦИЕК, ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на над 80 монографии и учебници, сред които: „Иновационното развитие на страните от Източна Азия: Япония, Република Корея и Китай“ („Изток-Запад“, 2011); в съавторство с Е. Кандиларов „Япония. Икономика, технология, иновации и управление“ („Изток-Запад“, 2012; „Държавно и политическо устройство на Япония“ („Пропелер“, 2014).

Откъс от книгата

Япония заема особено място в общественото съзнание на българите. Далечната островна страна през последните повече от петдесет години винаги е впечатлявала със своите икономически и технологически достижения.

Тези достижения определено изглеждат още по-забележителни, като се имат предвид:

- Откъде тръгва Страната на изгряващото слънце преди повече от век (тя тръгва късно по пътя на индустриализацията).

- Факт е, че липсват значими подземни богатства (а и природата като цяло е сурова).

Следва да се има предвид и това, че географската отдалеченост на България и Япония определя една интересна ситуация. Ако по отношение на големите страни, които са влияели на съдбата на България, е имало, има и винаги ще има -фили и -фоби, по отношение на Япония българите са изключително приятелски настроени. В този смисъл може да се каже, че интересът към Страната на изгряващото слънце сред нас, българите, е не просто голям, но и свободен от неизбежните пристрастия, съпътстващи отношението към едни или други страни и народи.

Сред ключовите теми, които привличат вниманието към Япония, са икономиката, технологиите, иновациите и управлението.

И това е така, защото:

- В икономически план Япония демонстрира едни от най-добрите примери за възможностите на човечеството с минимум средства да постигат максимум резултати. В кратък срок през 60-те години Страната на изгряващото слънце показва такива високи темпове на стопанска динамика, които дават право на света да заговори за „Японско икономическо чудо“. Днес то окуражава редица други народи и държави да опитат да поемат по пътя на догонване и изпреварване на пионерите в областта на съвременния тип икономическа динамика.

- В Япония е създадена национална иновационна система, която, ползвайки по най-умел начин геополитически, геоикономически и други предпоставки, създава вярна ориентация, акумулира нужния потенциал и активизира ключови фактори за технологично изпреварване в решаващи насоки на научно-техническия прогрес през 80-те години на ХХ век – информационните технологии.

- И днес японското управление като един създаден на национална почва, но определено притежаващ универсални, общочовешки стойности модел, със своята философия, инструменти и практика на непрекъснатото усъвършенстване на базата на използване на творческия потенциал на максималния възможен брой хора не само впечатлява, но и продължава да е пример за интеграция, мотивация и резултативност.

Целта ни е не просто запознаване с конкретиката на икономическата, иновационно-технологическата и управленската система на Япония – нещо, което днес, в епохата на интернет, не е толкова трудно достижимо. Стремежът е на основата на детайлния преглед и анализ на фактите да се разкрие съдържанието, т.е. логиката и механизмите на тези системи.

Тук несъмнено следва да се развенчаят редица митове, натрупани през годините, свеждащи функционирането на тези системи до някакъв вътрешно присъщ само за Япония и едва ли не неизменен във времето и пространството културно-духовен комплекс. Без да отрича наличието на такъв комплекс, анализът на развитието води до оценката, че той не е неизменен, а обратното – демонстрира изключителна динамика. За да може този комплекс да поддържа позитивното стопанско и технологическо развитие на Япония, се прилагат съзнателни и целенасочени усилия.

В крайна сметка следва да се каже, че японският опит в икономиката, технологиите, иновациите и управлението не е просто интересно четиво, а полезен урок за онзи, който може да мисли и има решимостта да действа.

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: