Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 

 

Грозните животни

Саймън Уот

"Надявам се тази книга да покаже, че не само красотата, а и грозотата е единствено в погледа на наблюдателя и че само защото някое животно е ощетено откъм външност, не трябва да го оставяме на произвола на съдбата. Някои от най-смахнато изглеждащите живи създания са възхитителни именно заради отблъскващата си анатомия. Техният огромен нос, смешна муцуна или нехармонична окраска ги прави единствени по рода си."

Саймън Уот

 

Наличност: Да

16,00 лв.

ПРОМОПАКЕТ: КРЪСТОПЪТ

ПРОМОПАКЕТ: ПОДАРИ НАДЕЖДА

ПРОМОПАКЕТ: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...




Анотация на книгата

Подробности

"Надявам се тази книга да покаже, че не само красотата, а и грозотата е единствено в погледа на наблюдателя и че само защото някое животно е ощетено откъм външност, не трябва да го оставяме на произвола на съдбата. Някои от най-смахнато изглеждащите живи създания са възхитителни именно заради отблъскващата си анатомия. Техният огромен нос, смешна муцуна или нехармонична окраска ги прави единствени по рода си.

Стига сме пренебрегвали ощетените откъм външен вид рожби на Майката природа! Заради пословичната привлекателност на пандата цял свят знае за тежкото ѝ положение, но повечето видове нямат същия късмет. Тази книга цели да хвърли светлина върху няколко от многобройните пренебрегвани и недолюбвани чудеса на животинския свят. Грозотата им скрива невероятните им биологични особености и ни пречи да забележим, че те се нуждаят от помощта ни. Време е да възпеем грозните животни!

Нямам нищо против пандата, но тя вече си има достатъчно защитници. А животните в тази книга са немили-недраги. Всеки жив вид е протичащ пред очите ни експеримент на еволюцията, който има с какво да ни удиви. Трябва само да се вгледаме по-внимателно."

Саймън Уот

Откъс от книгата

По време на бразилските карнавали се свири вид лудешка музика, наречена „фрево“. Саксофони, барабани, тромпети и тромбони с общи усилия надуват тази трескава смесица от марш и джаз. Танцьори се движат акробатично в ритъма й и според правилата на всеки две стъпки подскачат и размахват отворени чадъри. Когато ухажва, мъжката еквадорска чадъреста птица явно има точно този танц наум.

Мъжките са почти двойно по-едри от женските и са снабдени с голям гребен на главата като перчем и дълга сажденочерна, обрасла с пера брадичка, провиснала от гърдите им като сгънат чадър. Брадичката може да израсне почти колкото тялото. Всяка сутрин през брачния сезон мъжките чадърести птици се събират на откритите горски поляни, наречени „леки“. Тези места служат за дансинги: мъжките танцуват и пеят с надеждата да впечатлят дамите, които идват да погледат.

„...придавайки и вид на дебело парче от отвратителна гирлянда."

Тези танци са слабо изследвани и за тях има още много да се учи. Изглежда обаче, че като част от танца мъжкият разгъва чадъра си, т.е. издува брадичката си така, че тя се уголемява и перата щръкват, придавайки й вид на дебело парче от отвратителна гирлянда. Също като фрево танцьорите мъжкарят завърта „чадъра“ си и подскача наоколо в сложна и енергична демонстрация. Макар обикновено да е мълчалива, птицата по време на показното си изпълнение пее, надавайки гърлени грухтящи звуци и бумтящи призиви, които се чуват на цял километър.

Ако танцът и шумното караоке произведат нужното впечатление, женската се чифтосва с мъжкия.

После тя сама поема тегобата по строежа на гнездото, мътенето на яйцата и отглеждането на пиленцата. Има предположения, че женската може да съхранява в тялото си сперматозоидите месеци наред и да ги използва, когато времето е най-подходящо и храната - най-обилна.

Еквадорските чадърести птици ядат големи количества плодове и изпълняват важна екологична роля в своите местообитания, разпръсвайки семената на растенията. Но макар плодовете да са основната част от храната им, птиците са всеядни и при възможност похапват едри насекоми, дребни земноводни и влечуги.

За жалост местообитанието на това великолепно създание се руши, раздробявано от пътната инфраструктура и унищожавано чрез сеч, рудодобив и превръщане в обработваема земя. Така не само изчезват местата за гнездене и танцувалните площадки, а и около все още запазените места се засилва човешкото присъствие, което пречи на размножаването. Затова видът е обявен за уязвим. Да се надяваме, че еквадорската чадъреста птица няма скоро да танцува последното си танго.

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата, както и снимки в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: