Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Гравитация

Виолета Пенушлиева

В „ГравитацияВиолета Пенушлиева постига универсалност при своята поетическа интерпретация на човека, има философски обобщения за цялостното човешко битие. Чрез тази стихосбирка поетесата ни сродява с тревогата си за смисъла на съществуването, в което човеците да не бъдат самотни и разделени, а да има взаимопретегляне между тях, да се приобщават един към друг, да бъде единение на духовна основа, защото само в духа човекът се доказва и самоосъществява.

Марин Кадиев

 

Наличност: Да

10,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Тази стихосбирка на Виолета Пенушлиева „Гравитация“ съдържа особена поетическа същност, всичко е нестандартно като форма и съдържание, не обичайно като светоразбиране и светоусещане, това е художествено предизвикателство за стереотипно възприятие. Но това не пречи на лирическото начало да се изразява чрез строен стихотворен ритъм и непрекъснато меняща се тоналност и да се постигат екзистенциални внушения. Силно впечатлява лаконизма на езиковия изказ и оригиналната метафоричност, не самоцелна и отвлечена, а конкретна и предметна. Например за Великден ще каже: „Възкръсна Светлината. Гробът на нощта е празен.“, или за човешката интимност: „Въздух за двама. Дишаха душа в душа.“ Каква живописност и сродяване на материалното и духовното начало има в стиха:“ По пясъка врабчета, врабчета... Малки крачета пишат клинообразно писмо. До следващата вълна.“ Това е естетическо възхищение от природния свят, едно приобщаване към земните форми на живота, но трябва да имаш сетива да ги доловиш – това е и смисълът на поезията- да дава нов поглед за битието.

Всички стихотворения са богати със синтетична образност, носят автентична чувствителност: поетесата търси неуловимото зад видимото, търси вътрешните измерения на нещата. Всичко от нашето банално и драматично ежедневие през нейния поетичен взор добива човешки смисъл.

Тук няма патос, романтика, празничност, а реалистичен рисунък и философска трактовка на света чрез лирически синтези с афористичен блясък. Целият материален свят оживява в тази поезия и като че ли вещите проговарят със собствения си глас, а лирическият АЗ се е претопил в тях.

Но, когато е открито изявен, АЗ-ът е безапелационен, категорично утвърждаващ себе си:“ Отвикни от мен, приятелю, отвикни! Ще имаш изгрев. Ще имаш залез. Ще си направиш ден. Но, този път, но, този път...Без мен.“ Какво е това? Раздяла? Самота? Упрек? Отплата? Закана? Може би всичко това заедно, може би още нещо?...

Този лапидарен поетически изказ изявява различни човешки състояния и настроения. Понякога една или две думи изразяват неповторим, богат човешки свят с неговата напрегнатост, извисеност или резигнация. Думата в тази поезия дава физическо усещане за обективната реалност, за протичащите духовни процеси, за една подвижност на действителността.

В „Гравитация“ Виолета Пенушлиева постига универсалност при своята поетическа интерпретация на човека, има философски обобщения за цялостното човешко битие. Чрез тази стихосбирка поетесата ни сродява с тревогата си за смисъла на съществуването, в което човеците да не бъдат самотни и разделени, а да има взаимопретегляне между тях, да се приобщават един към друг, да бъде единение на духовна основа, защото само в духа човекът се доказва и самоосъществява.

Марин Кадиев

Откъс от книгата

Неодемократично

Пред рекламите за храна
спират гладните…
Облизват сухите си пръсти
и отхапват от свободата…
Да бъдат бедни.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: