Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Джайлс Йоу

Защо всички дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

На фона на епидемията от затлъстяване днес сме свидетели на бум от модни диети и „експерти“ по здравословно хранене. В социалните мрежи се вихрят дезинформация и псевдонаука, а авторите и идеолозите на какви ли не хранителни режими стават все по-богати.

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

В книгата „Генетика и хранене“ той изследва биологичните основи на затлъстяването и по един достъпен и увлекателен начин обяснява как гените влияят на хранителните ни навици, на метаболизма и на теглото ни. В същото време проследява сложните взаимодействия между гените и околната среда, разказвайки ни дългата история на храната и на човешкия апетит.

Д-р Йоу ни повежда на едно увлекателно пътешествие в света на модните диети, в което се срещат наука, неоспорими доказателства и много полезни и любопитни факти за храната, калориите и хранителните мании на съвременния свят. Запознава ни с авторите на някои от тези диети, анализира маркетинговите похвати и безсмислените съвети на гурутата по хранене, като в края на краищата развенчава много от митовете за здравословното хранене.

Има ли полза от палеодиетата? Пречистват ли наистина детоксикиращите програми? Вредно ли е месото? Панацея ли е чистото растително хранене? Има ли смисъл от сляпото броене на калориите? Какво стои зад безглутеновата мания? Коя е една от най-здравословните диети? Каква е истината за „алкалния начин на живот“? Защо повечето диети се провалят в дългосрочен план и какви са рисковете за здравето, свързани с някои от тях? Записана ли е перфектната диета в гените ни?

Отговорите на тези и много други въпроси ще научите от „Генетика и хранене“. Една увлекателна и изключително полезна книга, която всеки трябва да прочете. Всички факти, от които се нуждаете, за да установите здравословни взаимоотношения с храната и да откриете диетата, подходяща точно за вас.

 „Рядко се среща книга, написана от учен от световна класа, която е едновременно информативна и забавна. Джайлс не само се заравя дълбоко в науката за затлъстяването, но честно и с голяма прецизност разобличава много от най-глупавите модни диети.“ - д-р Майкъл Мозли

Една книга против диетите, на която можете да се доверите.- „Дейли Експрес“

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ КНИГИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА "КНИГИ ЗА ВАШИЯ ДУХ, ТЯЛО И ДЪЛГОЛЕТИЕ"

 

  • Корица: Мека
  • Формат: 15,5 / 23,5 см
  • Страници: 368
  • Тегло: 0.550 кг
  • Издадена: 7 октомври 2020 г.
  • Издателство: Гнездото
  • Виж още от Джайлс Йоу
 

Наличност: Да

Редовен Цена: 22,95 лв.

Специална цена: 16,06 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Джайлс ЙоуДжайлс Йоу е генетик с над двайсетгодишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Той получава докторската си степен в Кеймбриджкия университет и участва в новаторски изследвания, които разкриват главните пътища, по които мозъкът контролира приема на храна. Настоящите му научни изследвания са фокусирани върху различията в тези мозъчни пътища при различните индивиди, както и върху влиянието на генетиката по отношение на хранителните ни навици.

Йоу е главен научен сътрудник в отдела за метаболитни заболявания към Центъра за изследване на метаболизма, член на академичния екип и преподавател в колежа „Улфсън“. Джайлс Йоу е и водещ и научен коментатор в Би Би Си.

Живее със семейството си в малко селце непосредствено до Кеймбридж с две вятърни мелници (едната от които е действаща), две църкви и една кръчма.

Откъс от книгата

Какво представлява пречистването със студено пресован сок?

На двайсет и три годишна възраст, вече твърд ветеран от модната индустрия, Сара се преместила от Ню Йорк в Лондон. Тя искала да се върне в университета, но този път ‒ за сериозна научна работа. Преди да започне обучението си обаче, трябвало да си намери работа. И така се озовала в един новооткрит лъскав бар за студено пресовани сокове. Сара станала мениджър на заведението и се налагало да говори на различни събития, които организирали, за да рекламират продуктите си. Тя била абсолютно неквалифицирана да дава съвети по отношение на храненето, но се налагало да се ориентира в разнообразните здравословни притеснения на клиентите си (повечето хора с изненадваща охота разкривали пред добронамерените продавачки на студено пресовани сокове своите здравословни проблеми), а след като ги изслуша, да им „предписва“ определен сок, който да облекчи страданията им.

В зависимост от съставките си всеки продукт вървял с описание за какви случаи е подходящ. Когато клиентите питали за ползите от някой сок, за да улесни избора им, Сара рецитирала няколко заучени, добре звучащи фрази, като се придържала към най-общата „категоризация“ – всичко люто например било за подобряване на метаболизма, а всичко зелено за детоксикация, алкализация и отслабване. Ако някой се нуждаел от продукт за по-добро храносмилане, било препоръчително да си избере нещо с джинджифил, ако пък проблемът бил някакво възпаление, нещата се решавали с доза ананас.

Никой не би оспорил факта, че пресните зеленчукови и плодови сокове са здравословни и съдържат много полезни хранителни вещества. Но дали балансират pH на кръвта? Дали ще изчистят кожата ви и ще ви излекуват от рак?

– Често в името на добрите продажби се разпространява дезинформация – каза ми Сара. 

Какво точно представлява студено пресованият сок? За разлика от центрофугиращата сокоизстисквачка (каквато вероятно имате в кухнята си) с режещи остриета, които се загряват, студеното пресоване по същество извлича сока, като смачква и изцежда плодовете и зеленчуците. Процесът се извършва в гигантски хладилник при 4оС, което, както казват, гарантира запазването на максимална концентрация на хранителни вещества и „ензимна активност“, като в същото време намалява оксидирането. Това също прави възможно сокът да остане годен за консумация до три дни след пресоване и съответно да бъде бутилиран и продаван в търговската мрежа (тези сокове можете да откриете в ярко декорирани магазини, където персоналът е съставен от елегантни момичета, бивши модели, и млади мъже с по шест коремни плочки). Някои компании пастьоризират затворения в бутилки сок под високо налягане, което удължава срока на годност до два месеца. Въпреки това този процес не се посреща с одобрение от истински посветените ценители на суровите студено пресовани сокове. Повечето компании в този бизнес са категорични по отношение на студеното пресоване, че това е оптималният процес за добиване на сок (разбира се, това им позволява да продават бутилка от 500 мл за 6 британски паунда – доста скъпо удоволствие).

Най-голям успех имат програмите за пречистване. Програмата за соково пречистване, която Сара е продавала, например струвала около 40 паунда на ден, като в нея се включвали шест сока и/или овкусени млека от ядки (О, Боже!). Между другото, в сравнение с това програмата на Юнгер изглежда доста изгодна. За тези от вас, които не знаят (а аз случайно знам, защото Сара ми каза), трябва да уточня, че „пречистване със сокове“ обикновено означава отказ от всякаква твърда храна и приемане на около 3 литра сок на ден (калорийното съдържание е около 800–1 200 калории), за период от един до седем дни (или по-дълго). Твърденията на самите компании производители, както и на безброй блогъри, здравни гурута, известни личности и инфлуенсъри от социалните медии, са, че соковото пречистване позволява на черния ви дроб, на стомаха и червата ви да получат дълго чаканата си почивка. Ползите са почти безкрайни: подобряване на храносмилането и метаболизма, повишаване на енергията, загуба на тегло, алкализиране на кръвта, избистряне на кожата, подобряване на съня и на имунната функция, засилване на процесите на детоксикация, подобряване на умствените способности, а също и на взаимоотношенията, по-дълбоко свързване с духовната ви същност и откриване на максималното ви здравословно състояние. О, хайде, моля ви, запишете ме за пълната седемдневна програма!

Много хора, които се подлагат на подобни програми, получават странични ефекти, като световъртеж, главоболие, умора, неистово желание за храна, болки и раздразнителност. Това са ужасно неприятни симптоми, но в този случай те очевидно са нещо добро, тъй като са показател, че организмът ви е бил свръхтоксикиран и в момента обработва голям обем от тези нечистотии. Ще цитирам директно една от компаниите: „Студено пресованият сок лекува, храни и регенерира цялото ви тяло, като помага за отделянето на токсините и освобождава тялото от натрупаните отпадъчни вещества“.2 Аз лично изпитвам гореизброените усещания почти ежедневно, когато закъснявам със слагането на вечерята във фурната, да кажем, с пет минути, след като съм си дошъл от работа с велосипеда и има чувството, че умирам от глад. Не съм знаел, че това е добре за мен! А бонусът е, че мога да се чувствам така, без да броя по 40 паунда на ден.

Тази маркетингова стратегия е изключително ефективна и не е изненадващо, че бизнесът със сокове за пречистване възлиза на над 5 милиарда долара годишно. Ама, разбира се! Кой не иска да има перфектна кожа, стройно тяло и привидно бляскавия живот на тези, които предприемат и одобряват подобни програми? (Наемането на Сара за мениджър на бара е добър пример за това.) Освен свидетелствата на известните личности и инфлуенсърите от социалните медии, компаниите допълнително обосновават дръзките си твърдения, като привличат „надеждни“ лекари (към Вас гледам, д-р Юнгер) и други професионалисти, които да ги подкрепят. 

 

Пречистващите диети не пречистват

На пазара има и други „пречистващи продукти“ освен соковете. Да вземем например пречистващото зеленчуково смути, което съдържа много малко захар, но доста фибри – със сигурност чудесно средство за пречистване. Или пречистването със зелен чай – чаят също не съдържа захар, а освен това съдържа огромно количество антиоксиданти. А какво ще кажете за пречистването с вода при пълен отказ от храна? Има и алкално пречистване, което включва приемане на сурови алкални супи, сокове и смутита за период между три и десет дни.

Добре, позволете ми да изясня нещата. Някои неща в тези пречистващи програми всъщност ще са много полезни за вас. Плодовите сокове са чудесни в умерени количества, а зеленчуковите смутита – още повече. За останалите е добре да се следва правилото „дозата прави отровата“.  Зеленият чай например (нещо, което пия от дете) е източник на антиоксиданти, особено на епигалокатехин галат (EGCG). Но ако пиете твърде много зелен чай или, още по-зле, ако приемате екстракт от зелен чай под формата на таблетки, може да поемете твърде голяма доза от EGCG антиоксиданта и тогава рискувате да увредите черния си дроб.4 „Водният пост“ си е просто глад – ще се чувствате ужасно и ще отслабнете. А алкалният подход е абсолютна глупост (подробно ще разгледам тази тема в следващата глава).

Нищо от тези неща обаче не ви „пречиства“. Може да ви доставят хранителни вещества, да ви отровят, да ви помогнат да свалите килограми… а може и абсолютно нищо да не правят. И най-важното: пречистващите диети не ви пречистват. Черният дроб и бъбреците го правят.

Съдържание

Въведение

Част 1. Игра на сантиметри

1. Гените ви ли са виновни, когато дънките не ви стават?

2. Всичко е в главата ви

3. Всички калории са равни, но някои са по-равни от другите

Част 2. Палеолитни мечти        

4. Трябва ли да се храним като семейство Флинтстоун?

5. Добрият глутен, лошият глутен и злият глутен

6. Блажени са производителите на сирене

Част 3. Нека храната бъде твоето лекарство

7. Последовател съм на „растителното хранене“, НЕ веган

8. Пречистване и детоксикация

9. Алкалната измама

Част 4. Проблем на нашето време      

10. Храни се ето така и ще изглеждаш като мен

11. Коя е правилната диета за вас?

12. Перфектната диета, записана в гените ви

Епилог Истините на Йоу

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Книгата на радостта: Трайно щастие в свят на промени

Книгата на радостта: Трайно щастие в свят на промени

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 19,95 лв.

Специална цена: 13,96 лв.

Да изживееш своя икигай

Да изживееш своя икигай

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.

Попитай мъдреца. 150 притчи за великата тайна на живота

Попитай мъдреца. 150 притчи за великата тайна на живота

2 Мнение(я)

Редовен Цена: 15,95 лв.

Специална цена: 11,16 лв.

Покана за радост

Покана за радост

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.