Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Гатанки от небето

Ивинела Самуилова

Тази книга ще ви помогне да почувствате, че във всички изпитания в живота не сте сами. И може би за пръв път ще усетите ласкавата прегръдка на Бог.

С притчи, забавни истории и истински случки, в познатия на читателите духовит стил, но и с дълбоко разбиране, Ивинела Самуилова отново ни провокира да прогледнем за чудото на живота. Целта й е да ни покаже как мъдрите послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него да има повече смисъл, радост и любов.

В книгата ще откриете 55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота. За стремежите на сърцето ни, за отношенията в семейството, за смисъла на страданието. За благодарността и прошката, за идеалите и талантите, за вярата и надеждата... 

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,95 лв.

 

Днес повече от всякога имаме нужда от тази книга!

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота

"Нещата на този свят са гатанки от небето" (св. Николай Велимирович)                    

С притчи, забавни истории и истински случки, в познатия на читателите духовит стил, но и с дълбоко разбиране, Ивинела Самуилова отново ни провокира да прогледнем за чудото на живота. Целта й е да ни покаже как мъдрите послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него да има повече смисъл, радост и любов. 

В книгата ще откриете 55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота. За стремежите на сърцето ни, за отношенията в семейството, за смисъла на страданието. За благодарността и прошката, за идеалите и талантите, за вярата и надеждата...

Но най-важното, тази книга ще ни помогне да почувстваме, че във всички изпитания в живота не сме сами. И може би за пръв път ще усетим ласкавата прегръдка на Бог.

Случило се веднъж свещеник и сапунджия да вървят заедно.

- Каква е тази твоя вяра? – попитал сапунджията. – Я виж хората колко са нещастни, как едва се справят с проблемите си. Ако има Бог, защо всичко е толкова лошо?

Свещеникът не отговорил нищо. Продължили те пътя си и след малко видели в калта да играе детенце. То било мръсно от главата до петите. Тогава свещеникът се обърнал към сапунджията:

- Нали казваш, че сапунът отмива всякаква мръсотия? Я виж това дете колко е изцапано! Сигурен ли си, че сапунът помага?

- Е! – възразил сапунджията. – Сапунът не може да помогне, ако не се ползва...

-  И при нас е така – отвърнал отецът. – Вярата не помага, ако не я използваш във всеки ден и всяка ситуация от живота си.

 

„Много се чудих как да синтезирам практическия опит на християнството като начин на живот, понеже този опит е многопластов и обхваща всички аспекти от живота. Надявам се с „Гатанки от небето“ да съм открила вярната формула. Стори ми се, че представена в такава форма, изчистена от художествена измислица, в която присъствието ми не само като автор, а и като човек – със своя личен житейски опит, със своите търсения и открития – е по-осезаемо, ще направи книгата да звучи по-достоверно, по-искрено и ще бъде по-полезна.", споделя авторката.

„Християнската нагласа ми помага да бъда по-добър човек, да живея с мир в душата, да живея с радост.“ 

Биография и факти за автора

Ивинела СамуиловаИвинела Самуилова е родена през 1971 г. в Севлиево. Завършва езикова гимназия с испански и английски, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има и редица допълнителни квалификации и обучения, сред които журналистика и психология.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните. 

„Християнската нагласа ми помага да бъда по-добър човек, да живея с мир в душата, да живея с радост.“

Ивинела Самуилова е автор на четири романа, които бързо се наредиха сред най-търсените заглавия на българския книжен пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на нейните читатели. Благодарение на тях романите на авторката Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш, пътнико?“ спечелиха първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“.

Романът Жената, която търсеше любовта бе удостоен с приза „Носител на всенародната любов“ в конкурса „Копнеж по човечни книги“ на фондация „Човешката библиотека“.

Самите читатели определят книгите на Ивинела като „завладяващи и провокиращи“, „жизнени, пробуждащи и мотивиращи“, „не робуват на клишета“, „действат като терапия“, „променят отношението към живота“, „зареждат, учат и вдъхновяват“.

Най-новата й книга "Гатанки от небето" е сборник с 55 вдъхновяващи истории за истински ценното в живота.

„Бог би ни простил всичко, освен липсата на радост.“

 

Откъс от книгата

ГАТАНКИ ОТ НЕБЕТО  от Ивинела Самуилова 

 

Нещата от този свят са гатанки на небето.

Св. Николай Велимирович  

 

...Преди да тръгна на Камино, един старец ми каза, че нещата на този свят са гатанки от небето. Моята задача е да открия техните отговори. Когато го попитах как да съм сигурна, че отговорите ми са верни, той се засмя и отвърна: „Отговорът на всички гатанки е един и същ...“

 Из „Къде отиваш, пътнико?“  

 

Скъпи ми читатели,

Тази книга е за отговора на всички гатанки.

След излизането на романа ми „Къде отиваш, пътнико?” много читатели споделиха с мен, че вървейки с героинята ми Ади по Камино – древния поклоннически път до Сантяго де Компостела в Испания, за пръв път са се докоснали до същността на християнството и са се почувствали вдъхновени. Различни хора ме питаха дали не съм мислила да напиша книга, която да разказва как чудните послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни така, че в него наистина да има повече радост, смисъл, любов, доброта, здравомислие и благополучие.

Мислила съм, разбира се. Много се чудих обаче как да синтезирам целия този практически опит, който е многопластов и обхваща всички аспекти от живота. Надявам се с „Гатанки от небето” да съм открила вярната формула. 

Бъдете благословени!

Ивинела

 

 

Милостиви ли сте? 

Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.

(Мат. 5:42) 

Преди време една приятелка ми каза, че повече няма да дава милостиня на просяците по улиците. Беше видяла как едно ромско дете, просещо пред църква, отишло зад ъгъла и дало събраните стотинки на опърпан мъж, вероятно баща му, който пък след малко излязъл от близкия магазин с шише ракия. По този повод се сетих за следната история: 

Мъжът на една жена починал. Въпреки че било по време на война и имало голям глад, тя, вместо да ги разпродаде, раздала всички вещи на покойника, а за себе си оставила само едно негово топло палто, което двамата купили още преди войната. 

”Нека ми бъде за спомен” - решила жената.

Тя живеела сама. Тежко й било, пък и скръбта по мъжа й не минавала, но се справяла някак, най-вече като се уповавала на Бога. 
Веднъж, тъкмо се прибрала от нощна смяна, чула, че на входната врата се хлопа. Отворила и видяла, че на прага стои клошар. Била люта зима, а човекът, който изглеждал премръзнал, я помолил: 
- Моля ви, дайте ми някоя дрешка!
Жената поклатила тъжно глава:
- Нямам нищо, добри човече. Отдавна раздадох всичко, което остана от покойния ми мъж. 
- Моля ви, потърсете - настоял мъжът, - може и да намерите нещо за мен! Заради Христа и моля! 

„Та нали всичко раздадох - помислила си жената, - а за себе си оставих само онова палто. И с него ли да се разделя?! Съжалявам, но няма да го дам”, твърдо решила тя, но изведнъж се засрамила: „Този нещастник стои на студа и ме моли в името на Бога... Гладен, гол... Да, ще му дам палтото, заради Него”. 
Отворила раклата, извадила прилежно сгънатото палто, целунала го като за сбогом и го занесла на човека: 
- Носи го със здраве! 
- Благодаря ти, жено - казал бездомникът. – Да сподоби Господ с Царството Небесно твоя покойник! 
Тръгнал си той, а жената крачела из стаята и не можела да си намери място. От една страна, се радвала, че заради Господа е дарила палтото, от друга страна, й било мъчно, че се е разделила с последната вещ, останала от мъжа й. После изведнъж си спомнила, че няма хляб, взела последните купони за храна, облякла се и тръгнала към пазара. 
Както вървяла, изведнъж видяла същия клошар, който я бил посетил по-рано, да стои до един мъж, който стискал палтото на мъжа й под мишница и броял пари. Явно клошарят тъкмо го бил спазарил.
Жената ахнала – не можела да повярва на очите си. Просякът пък взел парите и тръгнал право за сергията, където продавали алкохол. Жената не издържала и се разплакала – в името на Бог дала последната скъпа за нея вещ от покойния си мъж, а тя била продадена за шише ракия. 
Купила хляб и се върнала у дома толкова разстроена, че нямала сили да прави каквото и да било. Легнала на дивана, завила се презглава с едно старо одеяло и заридала неутешимо. По някое време, изтощена от сълзите, заспала. И изведнъж чула, че някой влиза с тихи стъпки в стаята и спира до главата й. Отметнала тя одеялото да види кой се е промъкнал така и замръзнала – пред нея стоял самият Христос... 
Сърцето й се разтуптяло, разтреперила се, а Господ се навел към нея, притиснал до сърцето Си ръката на жената и ласкаво й казал: „Твоето палто е на Мене”. 
И наистина, палтото на мъжа й, същото онова, което дала на клошаря в Негово име, било на гърба на Господ. И в същия миг се събудила...

 Когато бях малка, най-много обичах мама да ми чете приказки. Любимата ми приказка беше „Хубавка и чудовището”. Не знам дали защото мама ми я разказваше толкова артистично, но винаги заплаквах от радост на момента, в който добротата и милостта на Хубавка побеждават отвращението й от вида на чудовището и за да го върне към живота, тя му дава сърцето си.

„Любовта не заварва някого най-прекрасен – тя го прави такъв”, казват светите отци.

Преди време четох история за поет, който публикувал стихотворение, озаглавено „Любовта стига”. Под него някой написал краткия коментар: „Не, не стига”. Мисля – знам защо. Във всеки от нас има по нещо, което може да бъде изобличено, което не е за харесване, за да не кажа, че изобщо не може да бъде обект на любов, ако сме искрени. Да се принуждаваме да обичаме всичко във всички - не абстрактно, а истински, в конкретните проявления на дадения човек, с всичките му наистина недостойни за обич действия, привички, особености и дори физически характеристики, според остроумното сравнение на един любим писател, е като да караш човек да харесва вкуса на мухлясал хляб или звука на дрелката. Именно милосърдието е този инструмент на сърцето, който поправя това несъответствие. „Лесно е било едно време – казва Радой Ралин. - Имаш две ризи, даваш една на ближния си. Сега понякога е драма – ризи колкото щеш, ближен няма.” Милосърдието превръща чуждия в ближен. То прави падналата човешка природа отново достойна за обичане. То превръща любовта от умозрение в конкретно любовно действие – на грижа, търпение, толерантност и щедрост.

В този смисъл всяко проявено от нас милосърдие, независимо как се използва от човека, към когото е насочено, когато излиза от сърцето ни, бива приемано директно от Бог.

Не забравяйте благотворителността и щедростта, защото Бог благоволи към такива жертви (Евр. 13:16), наставлява апостол Павел. Защото: По-блажено е да се дава, отколкото да се взима (Деян. 20:35).

Това, че някой е злоупотребил с нашето милосърдие, не е наша грижа. За измамниците в Писанието има друг текст:

Недейте се лъга – с Бога не можеш да се подиграеш. Каквото посее човек, това и ще пожъне (Гал. 6:7). 

Съдържание

СЪДЪРЖАНИЕ

 

Как се отнасяте към даровете, които са ви дадени?

Какво чуват ушите ви?

Кой път да избера?

Как виждате другите?

Колко тежък е кръстът ви?

Осъдителни ли сте към другите?

Знаете ли накъде сте тръгнали?

Кой ще бъде Исус?

Какво правим с безценните мигове живот?

 Пазарите ли се с Бог?

 Чудеса или... любов?

 Искрени ли сте във вярата си? А в неверието?

 Къде е Бог?

 Превъзнасяте ли се над другите?

 Робувате ли на света?

 Умеете ли да прощавате?

 Умеете ли да се радвате?

 Имате ли мир?

 Какъв е вашият смисъл?

 Вярвате ли в себе си?

 Срещнахте ли Христос в храма?

 Чии грехове виждате? 

 Можете ли да смените нрава си?

 А ти защо страдаш?

 Умеете ли да обичате?

 Колко силна е любовта ви?

 Колко вяра имате?

 Имате ли задни мисли?

 Скучаете ли?

 Кротки ли сте?

 Колко струва животът ви?

 Милостиви ли сте?

 Чисто ли е сърцето ви?

 Гневите ли се?

 Познавате ли силата на кръста?

 Благодарни ли сте?

 Колко любов дължите?

 Разпознавате ли злото?

 Разсъдителни ли сте?

 Робувате ли на суеверия?

 Вършите ли делата си от сърце?

 Какво има в куфара на живота ви? 

 Какъв е вашият идеал?

 Как се отнасяте към парите?

 Съхранили ли сте детето в себе си?

 Страхувате ли се от неизвестното?

 Позволявате ли на проблемите да ви обсебят?

 Оптимизъм или надежда?

 Защо страдаме?

 Как да обичаме Бога?

 Почитате ли родителите си?

 Упорствате ли в стремежите си?

 С какви очи гледате света?

 Имате ли вълшебна пръчица?

 Какво се случва с добрите нерелигиозни хора?

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота

Винаги има надежда. 150 притчи за изкуството на живота

8 Мнение(я)

Редовен Цена: 15,95 лв.

Специална цена: 11,17 лв.