Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Еволюцията на Бог

Робърт Райт

Робърт Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави откритие с изключителна значимост за съвременния свят: в еволюцията на юдаизма, християнството и исляма има модел, а в техните свещени писания се разкрива „скрит код“. Със своя прочит на тези текстове в светлината на условията, при които са възникнали, Райт ни демонстрира какви са силите, които неведнъж са извеждали Авраамическите религии от войнствеността и нетолерантността до по-високо ниво на нравственост. Освен това ни показва как днес тези сили могат да подкрепят отново тяхната дълбока тенденция към хармония, а анализът му ни изправя пред възможността за помирение между наука и религия...

 

Наличност: Да

34,90 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Робърт Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави откритие с изключителна значимост за съвременния свят: в еволюцията на юдаизма, християнството и исляма има модел, а в техните свещени писания се разкрива „скрит код“. Със своя прочит на тези текстове в светлината на условията, при които са възникнали, Райт ни демонстрира какви са силите, които неведнъж са извеждали Авраамическите религии от войнствеността и нетолерантността до по-високо ниво на нравственост. Освен това ни показва как днес тези сили могат да подкрепят отново тяхната дълбока тенденция към хармония, а анализът му ни изправя пред възможността за помирение между наука и религия... Като си служи с призмите на археологията, теологията, историята и еволюционната психология, Райт нееднократно опровергава клишираните и често погрешни схващания за монотеистичните религии, доказвайки например, че:

• Противно на вярата, че Моисей е донесъл монотеизма в Средния Изток, древните израилтяни всъщност са били политеисти чак до тяхното вавилонско изгнание.
• Иисус в действителност не е казал Обичайте враговете си!, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието.
• Мохамед никога не е бил войнствен религиозен фанатик, нито благ духовен лидер, а трезв политик прагматик, флиртуващ с политеизма в опит да създаде коалиция.

Райт демонстрира, че колкото и погрешни да са нашите традиционни представи за Бог, тяхната еволюция указва към една трансцендентна перспектива: че религиозното търсене е основателно и че съвременният научен светоглед оставя място за нещо, което би могло да бъде наречено божествено... Амбициозен и блестящ като изпълнение, сензационният научен бестселър Еволюцията на Бог ще промени завинаги нашето разбиране за Бог, за произхода му, както и за неговата и нашата посока на развитие.

Откъс от книгата

Увод

Бях осъден от амвона на църквата, където ходи майка ми, през 1994 г. Току-що беше излязла книгата ми „Нравственото животно“ и бях имал късмета извадка от нея да бъде публикувана в списание „Тайм“. Във въпросната извадка се говореше за различните начини, по които нашата развита човешка природа усложнява брачния институт. Едно такова усложнение е естественото, общо за всички ни изкушение да кръшкаме. Точно тази гледна точка бяха избрали редакторите на „Тайм“, за да оформят корицата на списанието: до внушителния образ на счупени брачни окови се четяха думите: „Изневярата: може би ни е в гените.“

Пасторът от Първата баптистка църква в Санта Роза, Калифория, намерил тази статия за безбожна защита на флиртуването и го заявил една неделна сутрин. След службата майка ми излязла напред и му казала, че синът ѝ е автор на цитираната статия. Готов съм да се обзаложа, че му го е съобщила с гордост – такива са чудесата на майчината любов.

Колко дълбоко бях пропаднал! Когато бях деветгодишен, в баптистката църква в Ел Пасо, Тексас, почувствах зова Божи и пристъпих напред, докато един гостуващ евангелист на име Хомер Мартинес изричаше „поканата“ – зовеше неспасените грешници да приемат Иисус за свой спасител. Няколко седмици по-късно бях покръстен от свещеника на църквата. Сега, близо трийсет години по-късно, друг баптистки свещеник заявяваше, че мястото ми е близо до Сатаната.

Съмнявам се, че ако този свещеник беше прочел внимателно статията в „Тайм“, щеше да я нападне толкова сурово. (Всъщност в нея твърдях, че човек може и трябва да устои на импулса за изневяра, колкото и естествен да е той.) От друга страна, имаше хора, които не бяха прочели само тази извадка, а цялата книга, и пак заключаваха, че съм безбожник. Аз бях доказал, че повечето нематериални, възвишени аспекти от човешкото съществуване (любовта, саможертвата, самото ни чувство за нравствена истина) са продукти на естествения отбор. ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: