Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 3,90 лв., независимо от теглото.


 

СПЕЦИАЛНО СЕПТЕМВРИЙСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Естетика на модерното изкуство/ Луксозно издание

Димитър Аврамов

В тази монография работата на теоретика на изкуството се допълва от вижданията на историка, а понякога дори и от преценките на художествения критик. Така явлението „модерно изкуство“, с времеви граници от средата на ХIХ век до 30-те години на ХХ век, е обхванато в цялата му необикновена сложност и противоречивост, разкрит е в дълбочина неговият вътрешен смисъл, обогатил художествените търсения на съвремеността.

  • Корица: Твърда
  • Страници: 551 + 114 цветни илюстрации
  • Тегло: 1.320 кг
  • Издадена: 2008 г
  • Издателство: Кибеа
  • Виж още от Димитър Аврамов
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

118,00 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 септември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Напусналият ни неотдавна проф. д.ф.н. Димитър Аврамов е сред най-известните български естетици, изкуствоведи и художествени критици. Един от най-значимите му трудове е пространното изследване „Естетика на модерното изкуство“. Новото разширено издание е допълнено от автора със студията „Българското изкуство и модернизмът или защо и как написах тази книга“. В нея той споделя за изворите на своето вдъхновение:

„...Аз обичах модерното изкуство. Живеейки в една деспотична обществена система с желязно регламентирана култура, обичах свободата, която то носи и символизира. Съзнавах рисковете му и деструктивните сили, заложени в него, но дори и те ме привличаха по особен начин, както привличат опасностите при всяко приключение, при всеки поход към непознатото...“

„...Работата ми над „Естетика на модерното изкуство“ от чисто психологическо гледище се превърна за мен в безценна духовна компенсация – тя ми връщаше в значителна степен онова, което действителността ми бе отнела. Връщаше го тайно, конспиративно. Докато работех в почти пълна изолация, в благословена самота, аз се откъсвах от сивотата и посредствеността – общувах с първокласни умове, световни гении и дръзки новатори; обитавах европейско културно пространство с неговите необятни хоризонти; докосвах се до проблеми, чиято мащабност и глъбина ме плашеха, но и неудържимо привличаха; някои от тях – глобални проблеми на нашата модерна цивилизация...“

При бърз преглед историята на модерното изкуство оставя впечатление за противоречиво и несвързано многообразие на индивидуални търсения, направления и школи. В шеметната смяна на стилове се раждат множество художествени течения, просъществували само за кратко време, макар и да са обещавали трайна реформа в изкуството. Приносът на проф. Аврамов е в умението му да премине от отделното явление към същността на обекта, за да очертае мрежа от вътрешни зависимости, които превръщат хаотичната видимост в органична цялост.Свързващият принцип – именно това е естетиката на модерното изкуство. Тук тя е представена като съвкупността от идеи, които го движат, отношението му към действителността, природата и живота, морала и науката, възгледите му за смисъла на изкуството, за целите и задачите му, за мисията на твореца, за сюжета, съдържанието и формата.

Биография и факти за автора

Димитър Аврамов е сред най-известните български естетици, изкуствоведи и художествени критици.

Роден е през 1929 година в Бургас. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“ (1954). Редактор в списание „Философска мисъл“ (1955–1960), заместник главен редактор на списание „Проблеми на изкуството“ (1968–1980). Научен сътрудник (1961), старши научен сътрудник II степен (1972), старши научен сътрудник I степен (1978) в Института по изкуствознание и в Института за литература (1989–1991) при БАН. Чете лекции по история на новата българска култура в специалност културология в Софийския университет. Публикува в периодичния печат от 1954 година.

Сред най-важните му изследвания е обемната монография „Естетика на модерното изкуство“ (1969). Приносен характер има монографичното му изследване „Шарл Бодлер“ (1985). През 1993 г. Аврамов събира десет студии, писани между 1968 и 1992 г. в книгата „Диалог между две изкуства“.

Съвместно с Радой Ралин е съставител и редактор на „Трифон Кунев. От „Песни“ до „Ситни-дребни... като камилчета“ (1993). Плод на дългогодишни търсения е антологията „Бодлер. Сърцето ми разголено“ (2005).

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.