Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Специална цена!

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ: ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Ефектът на теломерите

д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

Революционен подход в разбирането за човешкото здраве и дълголетие

Защо някои хора на 60 години изглеждат и се чувстват като на 40, а други на 40 изглеждат и се чувстват като старци?

Вече знаем една от причините. Това са теломерите – специална ДНК в краищата на нашите хромозоми.

В книгата „Ефектът на теломерите“ д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог, предлагат едно революционно и напълно ново разбиране на процесите на стареене и на човешкото дълголетие и здраве.

Те откриват, че свързващото звено между наследствеността и начина на живот, между ума и тялото, са именно теломерите. Теломерите се оказват онзи скрит механизъм, който обяснява защо и по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма. С възрастта теломерите се скъсяват и в живота ни нахлуват болестите.

Д-р Елизабет Блекбърн открива един биологичен индикатор, ензимът теломераза, който възстановява теломерите. Това откритие и установяването на ролята на теломерите в процеса на стареенето ѝ носи световна слава и Нобелова награда. Резултатите от нейните проучвания сочат, че един от основните фактори, за да „отложим“ старостта и да се радваме на дълъг живот в добро здраве, е именно дължината и здравето на теломерите.

Другият автор, здравният психолог д-р Елиса Епъл, провежда оригинални изследвания върху това как начинът на живот и психологическите навици могат да защитят теломерите, забавяйки болестите и подобрявайки качеството на живот.

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне!

Остаряването не е задължително да бъде еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Смайващото откритие, че теломерите всъщност могат да се удължават, ни дава едно ново и по-оптимистично разбиране за човешкото здраве и дълголетие.

В „Ефектът на теломерите“ са изложени редица научни изследвания и действителни случаи, които не само свидетелстват за връзката между стареенето и изхабяването на теломерите, но и – което е още по-вълнуващо – че този процес може да се забави и дори да се обърне.

Една книга, която ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

Това е първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем на клетъчно ниво и как можем с малки промени в ежедневните си навици да поддържаме своите клетки здрави. Авторите показват, че здравето и дължината на теломерите са биологичната основа на връзката между ума и тялото. Те предлагат уникални препоръки, които ще ви помогнат се погрижите за дължината и здравето на своите теломери, за да съхраните по-дълго своята младост и да удължите периода, в който се радвате на добро здравословно състояние, да водите активен и смислен живот до края на дните си.

Бестселър на „Ню Йорй Таймс“!

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“:

„Блекбърн и Епъл ни демонстрират как начинът на живот оказва сериозен ефект не само върху нашето здраве и добра физическа форма, но и върху начина, по който остаряваме. „Ефектът на теломерите“ е наръчник за това как да се съхраним млади и да живеем по-дълго.“

Ариана Хъфингтън

„Елизабет Блекбърн и Елиса Епъл правят революционното откритие, че теломерите, структура в края на вашето ДНК, с която завършват хромозомите ви, не просто изпълняват командите, подавани от генетичния ви код. Нещо повече, те внимателно слушат и запомнят какво им казвате. Попиват инструкциите, които им давате. Реагират на покоя или на стреса, в които се намирате, на емоции като тъга и радост. По този начин теломерите влияят на състоянието на мозъка ви, на настроението ви, на бързината, с която остарявате, и на риска от невродегенеративни заболявания. С други думи, човек може да промени начина, по който остарява, на най-елементарно клетъчно ниво. Така че, ако искате умът ви да остане остър и не само това, трябва да научите повече за теломерите си и да останете във връзка с тях. Тази книга ще ви покаже как да го направите, и то по един колкото интелектуално вълнуващ, толкова и леснодостъпен начин. Тя ще се превърне в класика. Това е едно от най-въздействащите произведения в областта на биологията за последното десетилетие.“

Ерик Кандел, Нобелов лауреат, автор на „В търсене на паметта: Появата на нова наука за съзнанието“

„Най-накрая се приближаваме до разплитане на сложното кълбо от биологични, поведенчески и социални въздействия, в резултат на които някои хора се радват на добро здраве, а други стават жертва на различни неразположения и болести. Образователна от първата до последната страница, понякога дори поетична, „Ефектът на теломерите“ запознава читателя с вълнуващите анализи и заключения на двама водещи изследователи в областта на поведението, здравето и дълголетието.

Като избягват евтините наставления, обещаващи бързи резултати, Блекбърн и Епъл разкриват дългосрочните модели на поведение, които гарантират по-голяма дължина на теломерите, по-продължителен период на оптимално здраве и по-дълъг живот.“

Хауърд С. Фрийдман, доктор на науките, почетен професор от Калифорнийския университет, Ривърсайд, автор на „Проект Дълголетие: Изненадващи открия за здравето и дългия живот от емблематично проучване, продължило осем десетилетия.“

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ КНИГИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА "КНИГИ ЗА ВАШИЯ ДУХ, ТЯЛО И ДЪЛГОЛЕТИЕ"

 

 

Наличност: Да

Редовен Цена: 19,95 лв.

Специална цена: 13,96 лв.

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 30 ноември 2022 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Биография и факти за автора

Елизабет БлекбърнД-р Елизабет Блекбърн, доктор на науките, получи Нобеловата награда за физиология и медицина през 2009 година заедно с двама свои колеги за откритието на молекулярната природа на теломерите и за откриването на теломеразата, ензимът, който поддържа теломерите. В момента тя е председател на Института „Салк” и почетен професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Блекбърн е била председател на Американската асоциация за изследване на рака и на Американското общество по клетъчна биология, както и носител на почти всички големи медицински награди, сред които и Наградата за базисни медицински проучвания „Албърт Ласкър”. Тя е сред 100-те най-влиятелни личности на списание „Тайм”. Член е на Националната академия на науките и на Националната академия по медицина на Съединените щати, както и на Кралското общество в Лондон.

Блекбърн е допринесла за оформянето на публичната политика в науката и е била член на Президентския съвет по биоетика, консултативен орган към президента на Съединените щати.

Елизабет Блекбърн е родена в Тасмания, Австралия. Получава бакалавърската си степен по естествени науки от Университета в Мелбърн, а докторската си степен ‒ от Университета в Кеймбридж, след което става научен сътрудник в университета „Йейл”. Тя и съпругът ѝ в момента живеят в Ла Джола, Калифорния, и в Сан Франциско.

 

 

Елиса ЕпълД-р Елиса Епъл, доктор на науките, е водещ здравен психолог, който изследва стреса, стареенето и затлъстяването. Тя е професор в Катедрата по психиатрия на Калифорнийския университет в Сан Франциско, директор на Центъра по стареене, метаболизъм и емоции, директор на Центъра за изследване на затлъстяването и асоцииран директор на Центъра по обществено здраве в същия университет. Тя е член на Националната академия по медицина и е част от консултативния комитет на Националния институт по здравни инициативи (като програмата Наука за поведенческа промяна), Института „Ум и живот” и Европейското общество за превантивна медицина. Епъл е носител на много изследователски награди, сред които наградите на университета „Станфорд”, Обществото по поведенческа медицина, Изследователската академия по поведенческа медицина и Американската психологическа асоциация.

Елиса Епъл е родена в Кармел, Калифорния. Получава бакалавърската си степен от университета „Станфорд”, а докторската си степен по клинична и здравна психология ‒ от университета „Йейл”. Прекарва клиничния си стаж в здравната система на ветеранската администрация на Пало Алто и става научен сътрудник в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Живее в Сан Франциско със съпруга си и сина си.

Откъс от книгата

ОТ АВТОРИТЕ: Защо написахме тази книга

Със своите навършени 122 години Жана Калман е жена, която впечатлява със своето дълголетие. На осемдесет и пет тя започва да учи фехтовка. Когато възрастта ѝ става трицифрено число, все още кара велосипед. На стотната си годишнина прави разходка из родния Арл във Франция, приемайки поздравления за юбилея си. Този възторг от живота, който изпитва Калман, е всичко, за което мечтаем и ние: да бъдем здрави до края на дните си. Остаряването и смъртта са неизменни житейски обстоятелства, но начинът ни на живот не е. Той зависи от нас. Можем да живеем по-пълноценно и по-добре не само днес, но и в преклонните си години.

Сравнително новата наука за теломерите прави фундаментални открития, които могат да ни доближат до постигането на тази цел. Ако бъдат приложени на практика, те биха ни помогнали да намалим хроничните заболявания и да подобрим своето здраве дори на клетъчно ниво, запазвайки този ефект през цялата продължителност на живота си. Написахме книгата, която сега държите в ръцете си, за да споделим с вас тази важна информация.

В нея разглеждаме остаряването на човека с един изцяло нов поглед. Едно от актуалните и преобладаващи схващания за остаряването е, че с течение на времето ДНК на нашите клетки постепенно се уврежда и така клетките необратимо остаряват и спират да функционират. Но всъщност коя ДНК се уврежда? И защо става така? Този въпрос все още не е намерил изчерпателен отговор, но фактите категорично сочат теломерите като главен виновник. Болестите може да ни изглеждат специфични, защото засягат различни органи и части на тялото. Но последните научни и клинични открития изкристализират в една напълно нова концепция. С напредване на възрастта теломерите в цялото тяло се скъсяват и този скрит механизъм е причината за повечето болести на стареенето. Именно със скъсяването на теломерите се обяснява защо и по какъв начин се изчерпват ресурсите на организма за възстановяване на тъканите (т.нар. репликативно стареене). Да, има и други причини клетките да спрат да функционират или да умрат преждевременно, както и други фактори, които причиняват стареенето. Открихме обаче, че един от основните е именно изхабяването на теломерите и – което е още по-вълнуващо – че този процес може да се забави и дори да се обърне.

В течение на разказа ще представим заключенията от изследването на теломерите на език, разбираем за средностатистическия читател. Опростяването на тези научни факти и адаптирането им за широката публика е голямо предизвикателство и отговорност.

Науката е „отборен спорт“. Имахме привилегията да участваме в проучвания с широк спектър от участници в различни дисциплини. Учехме се от изследователски екипи от целия свят. Процесът на стареене е пъзел с много части. През последните десетилетия се направиха открития, които малко по малко добавяха важни части към пъзела. А изследването на теломерите ни помогна да видим как тези части пасват помежду си – как остарелите клетки могат да предизвикат много от болестите на остаряването. Картината, която в крайна сметка се оформи, се оказа толкова убедителна и полезна, че се почувствахме длъжни да я споделим с колкото се може повече хора. Вече сме напълно наясно как трябва да се поддържат теломерите на клетъчно ниво, каква е тяхната зависимост от обществото, в което живеем, и какво може да означава това за човешкия живот и за човешката общност. В резултат на това можем да ви запознаем с основната биология на теломерите, да обясним каква е връзката им с болестите и здравето, с начина ни на мислене и дори със семейството и общността. Когато съединихме частите на пъзела и погледнахме получилата се картина, но вече със знанието за това какво влияе на теломерите, стигнахме до едно по-цялостно и завършено схващане за света, което споделяме с вас в последната част на книгата.

Другата причина да напишем тази книга е да ви помогнем да избегнете съществуващите потенциални рискове. Интересът към теломерите и стареенето расте експоненциално и макар широката публика да разполага с доста информация, ние смятаме част от нея за подвеждаща. Например съществуват твърдения, че определени кремове и добавки могат да удължат теломерите в организма ни, а оттам и живота ни. Тези „лекове“, ако изобщо действат, могат с течение на времето да увеличат риска от рак или да предизвикат други опасни странични ефекти. Затова се нуждаем от много повече изследвания, за да преценим адекватно потенциалните рискове. Съществуват и други познати начини за увеличаване на дълголетието на клетките, които не крият рискове, и тук сме се опитали да предложим най-добрите от тях. Но на тези страници вместо бързи решения, ще намерите конкретни, подкрепени от изследвания идеи, с чиято помощ може да живеете по-дълго и по-пълноценно, като се радвате на добро здраве. Някои идеи може да не са напълно нови за вас, но по-дълбокото разбиране на „задкулисните“ аргументи зад тях може да промени начина, по който възприемате и живеете живота си.

И накрая, искаме да знаете, че ние нямаме финансови интереси в компании, предлагащи свързани с теломерите продукти или изследвания върху теломерите. Целта на тази книга е да обобщи придобитото от нас познание – такова, каквото е днес – и да го направи достъпно за всеки, който го намира за полезно. Тези изследвания представляват истинска революция в общоприетото схващане за процеса на стареене и подмладяване. Също така бихме искали да благодарим на всички, допринесли по един или друг начин за постиженията, които описваме тук.

Надяваме се тази книга да бъде полезна за вас, за близките ви и за всички, които биха се възползвали от тези невероятни открития.

Съдържание

Бележка на авторите: Защо написахме тази книга

ВЪВЕДЕНИЕ Приказка за двата теломера

 

ЧАСТ I

ТЕЛОМЕРИТЕ: ПЪТЯТ КЪМ ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНА МЛАДОСТ

 

ГЛАВА 1 Защо преждевременно остаряващите клетки ви карат да изглеждате, да се чувствате и да се държите като по-стари?

ГЛАВА 2 Значението на дългите теломери

ГЛАВА 3 Теломераза – ензимът, който възстановява теломерите

ПРАКТИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ: Указания

 

ЧАСТ II

КЛЕТКИТЕ ВИ ЧУВАТ ВАШИТЕ МИСЛИ

ТЕСТ: Как реагирате в условия на стрес?

ГЛАВА 4 Завесата пада: Как стресът прониква във вашите клетки

ГЛАВА 5 Пазете теломерите си: отрицателно мислене и устойчиво мислене

ТЕСТ: Как вашият личностен тип влияе на реакцията ви на стрес?

ГЛАВА 6 Когато синьото стане сиво: депресия и тревожност

ВОДЕЩИ СЪВЕТИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ: Техники за намаляване на стреса, които подобряват състоянието на теломерите

 

ЧАСТ III

ПОМОГНЕТЕ НА  ТЯЛОТО СИ, ЗАЩИТЕТЕ  СВОИТЕ КЛЕТКИ

 

ПРОВЕРКА: Каква е траекторията на  теломерите ви? Защитни и рискови фактори

ГЛАВА 7 Тренировки за теломерите: колко упражнения са достатъчни?

ГЛАВА 8 Изтощени теломери: от умората до възстановяването

ГЛАВА 9 Теломерите и излишните килограми: здравословен метаболизъм  

ГЛАВА 10 Храната и теломерите: хранене за оптимално клетъчно здраве

ВОДЕЩИ СЪВЕТИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ: Научнообосновани препоръки за трайни промени

 

ЧАСТ IV

СОЦИАЛНИЯТ СВЯТ  МОДЕЛИРА  ВАШИТЕ ТЕЛОМЕРИ

 

ГЛАВА 11 Местата и хората, които укрепват вашите теломери

ГЛАВА 12 Бременност: клетъчното стареене започва в утробата          

ГЛАВА 13 Детството оформя целия ни живот... и теломерите

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Нашето клетъчно наследство       

 

МАНИФЕСТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ

Информация за лабораторни тестове на теломерите

Благодарности

Бележки

За авторите

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също:

Емоционална пластичност

Емоционална пластичност

1 Мнение(я)

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 12,56 лв.

12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса

12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса

2 Мнение(я)

Редовен Цена: 29,95 лв.

Специална цена: 20,96 лв.

Инстинктът на волята

Инстинктът на волята

Редовен Цена: 17,95 лв.

Специална цена: 12,56 лв.

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Генетика и хранене: Историята на човешкия апетит

Редовен Цена: 22,95 лв.

Специална цена: 16,06 лв.

Автобиография

Автобиография

Редовен Цена: 29,95 лв.

Специална цена: 20,96 лв.

Ичиго-ичие

Ичиго-ичие

Редовен Цена: 13,95 лв.

Специална цена: 9,76 лв.