Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Едно лято с Монтен

Антоан Компаньон

Последните думи от „Опити“ приемат живота такъв, какъвто ни е даден, каквото и да ни поднася той, същия за всички, за великите и за скромните – понеже пред смъртта всички сме равни. Монтен намира в какво да упрекне дори своя най-голям герой – Сократ – заради това, че е искал да се измъкне от своята човешка природа, имайки си демон, който го теглел за ръкава като ангел хранител. Докато той, Монтен, е голият човек, подчинен на природата, съгласен със своята участ, сиреч наш брат.

 

Наличност: Да

10,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Житейската етика, която Монтен издига в своя цел, е и естетика, изкуство да се живее красиво. Улавянето на момента става начин да си в света – скромен, естествен, просто и напълно човешки.

На мен ми допада приветственият надпис, с който атиняните са посрещнали Помпей в техния град:

„Дотолкова до Бог се приближаваш,
доколкото че си човек признаваш.“

Абсолютно и почти божествено е умението да проявиш себе си в своята природна същност. Ние се стремим да бъдем нещо друго, не желаейки да вникнем в себе си, и излизаме извън собствените си граници, без да знаем на какво всъщност сме способни. Няма защо да се качваме на кокили, защото и на кокили трябва да ходим със собствените си крака. Даже и на най-високите земни тронове седим на собствения си задник. Най-прекрасен според мен е животът на ония хора, които се равняват по общочовешката мярка, в духа на разума – но без каквито и да е чудеса и необичайности.

Последните думи от „Опити“ приемат живота такъв, какъвто ни е даден, каквото и да ни поднася той, същия за всички, за великите и за скромните – понеже пред смъртта всички сме равни. Монтен намира в какво да упрекне дори своя най-голям герой – Сократ – заради това, че е искал да се измъкне от своята човешка природа, имайки си демон, който го теглел за ръкава като ангел хранител. Докато той, Монтен, е голият човек, подчинен на природата, съгласен със своята участ, сиреч наш брат.

Откъс от книгата

1. Ангажиран със своето време

Понеже Монтен охотно се себеописва като почтен човек, като безделник, оттеглил се в своето имение, забягнал в библиотеката си, хората забравят, че е бил обществена личност, ангажиран със своето време човек, изпълнявал важни политически отговорности в една смутна епоха от френската история. Например бил е посредник в преговорите между католиците и протестантите, между Анри III и Анри Наварски, бъдещия Анри IV, и извлича следния урок:

В малкото случаи, когато е трябвало да посреднича между нашите господари за уреждане на тия големи и малки разпри, които разкъсват днес страната ни, аз винаги старателно съм избягвал да си слагам маска и да въвеждам когото и да е в заблуждение. Хората, натоварени с тази служба, се държат по-прикрито и се представят колкото се може по-обикновени и по-непосредствени. А аз изразявам мнението си непосредствено така, както то се е оформило според моя начин на мислене. Чувствителен посредник и новак, който предпочита да отстъпи от делото, отколкото от  себе си. И въпреки това досега така ми е вървяло (защото несъмнено шансът тук е най-важното нещо), че малцина са минавали другия лагер с по-малко подозрение и с повече благоволение и дружелюбие. (III, 1, с. 11)

Целият му живот в зряла и напреднала възраст е бил разкъсван от граждански войни – най-лошите войни, обича да припомня той, защото изправят едни срещу други приятели, братя. От 1562 г. – тогава още няма трийсет години – до смъртта му през 1592 г., това са непрекъснати битки, схватки, обсади и убийства, само с кратки затишия.

Как е оцелял? Често поставя този въпрос към себе си в „Опити“. Ето в главата „За полезното и честното“ в началото на книга трета през 1588 г., след изнурителната си дейност в кметството на град Бордо във време на война и чума.

Полезното и честното: Монтен засяга въпроса за обществения морал, или за целта и средствата, за държавното основание. Тогава на мода са Макиавели и политическият реализъм, въплътен от Катерина Медичи, дъщеря на Лоренцо II, комуто Макиавели посвещава „Князът“. Кралицата-майка, вдовица на Анри II, майка на тримата последни крале от династията Валоа, била взела най-отвратителното за онова време решение: клането във Вартоломеевата нощ.

Макиавелизмът позволява да лъжеш, да се отмяташ от думата си, да убиваш в името на интереса на държавата, за да се осигури нейната стабилност, приемана за върховно благо. Монтен никога не си разрешава това. Той отхвърля повсеместно измамата и лицемерието. Винаги се представя такъв, какъвто е, казва каквото мисли, без да го е грижа за общоприетите нрави. Пред лъкатушния път, както го нарича, той предпочита прекия, откровеността, лоялността. За него целта не оправдава средствата и той никога не е готов да жертва личния морал в името на държавния интерес.

Но установява, че това неблагоразумно поведение не му е навредило, дори по-скоро му е донесло успех. Поведението му е не само по-честно, но и по-полезно. Ако някоя публична личност излъже веднъж, повече никога няма да ѝ вярват. Избирайки удобното за момента пред трайното, тя си е направила грешно сметката.

Според Монтен много по-изгодно е поведението, когато си искрен и не изневеряваш на думата си. Та ако човек не държи на честността по морално убеждение, би трябвало да е подтикнат от практически съображения.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: