Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ЩАСТИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА" ОТ П.З. РАЙЗИН - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!
Един от най-нашумелите романи на 2018 година! Правата за филмовата адаптация на книгата вече са продадени на „Fox 2000”.

Промоцията е валидна до 30 юни 2018 г.!

 

 

Достоевски: мисъл и образ

Колектив

По начина, по който е композиран, този първи брой на алманаха успешно балансира между вечното и актуалното, между необятната фигура на своя патрон и организационния живот на дружеството, чийто орган е. Той се опитва също да произведе един цялостен разказ за присъствието и рецепцията на Достоевски изобщо в България и българската култура, като по този начин акумулира памет – жест, чийто смисъл хвърля сянката си далеч напред в бъдещето. Нещо, което става възможно именно с появата на това издание.

Доц. д-р Пламен Антов

  • Корица: Мека
  • Страници: 380
  • Тегло: 0.500 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Изток-Запад
 

Наличност: Да

18,00 лв.

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Първият том на алманаха „Достоевски: мисъл и образ” е чудесен творчески продукт от първите две години активни и разнообразни публични изяви на Българско общество „Достоевски”: лекции, дискусии, кръгли маси, театрални пърформанси. Първи от замислената поредица, настоящият алманах е своеобразно огледало за вече оформилия се богат интелектуален, естетически профил на това духовно начинание, полезно за творческата комуникация на постоянно нарастващия брой негови членове и симпатизанти: философи, филолози, психолози, юристи, актьори, преподаватели и студенти. Творческият замисъл на планираната поредица – чрез писаното слово да направи съпричастни още по-широк кръг любители и интерпретатори на големия руски писател и философ – е сполучливо въплътен в настоящия първи том на алманаха.

Проф. дфн Нонка Богомилова

По начина, по който е композиран, този първи брой на алманаха успешно балансира между вечното и актуалното, между необятната фигура на своя патрон и организационния живот на дружеството, чийто орган е. Той се опитва също да произведе един цялостен разказ за присъствието и рецепцията на Достоевски изобщо в България и българската култура, като по този начин акумулира памет – жест, чийто смисъл хвърля сянката си далеч напред в бъдещето. Нещо, което става възможно именно с появата на това издание.

Доц. д-р Пламен Антов

Откъс от книгата

Българският текст на Достоевски

Българско общество „Достоевски“ има кратка история (едва няколко години), но България – отдавнашни традиции в изучаването на неговото творчество. Редица важни издания през 20-те – 40-те години на ХХ в. излизат в София: това е и книгата на митрополит Антоний Храповицки „Речник към творбите на Достоевски“ (1921), и книгата на Ю. Николски „Достоевски и Тургенев. Историята на една вражда“ (1921), и студията на П. Бицили „Към въпроса за вътрешната форма на романа на Достоевски“ (1946), и статиите и книгите на други учени.

Отвреме навреме в световното достоевскознание възникват различни центрове за изучаване на неговото творчество. Така е било в началото на ХХ в. в Санкт Петербург, през 20-те години – във Франция и Германия, през 30-те – в Прага... Оттогава техният брой се умножи. Към тях вече можем да причислим и София.

Впрочем, решителна роля днес играят не регионалните центрове, а Международното общество „Достоевски“ (International Dostoevsky Society). То обединява изследователи от много страни, които на симпозиумите и в изданията на IDS активно обсъждат нови идеи, проекти, концепции и интерпретации на произведенията на Достоевски. Техният ефект многократно е умножен в университетските семинари, в дискусиите на национални и международни конференции, в обсъжданията на кръгли маси, заседания, събрания и пр.

Още от момента на своето раждане Българско общество „Достоевски“ е тясно свързано с International Dostoevsky Society. Прави впечатление активността на изследователите: на отминалия в 2013 г. XV Симпозиум на IDS българското присъствие беше сред най-представителните и осезаемите.

Понастоящем Българско общество „Достоевски“ се намира в прекрасна интелектуална форма: не секва интензивността на творческите дирения, редовно се провеждат неговите заседания, активни са интердисциплинарните изследвания, в които са въвлечени млади учени, подготвен е за издаване първият том на Алманаха на Обществото.

Много още тепърва предстои.

Българската тема е сред най-важните в творчеството на Достоевски. Едно-друго е известно, но далеч не всичко е направено. Епизоди от борбата на България за освобождение и от руско-турската война са отразени и в седмичника „Гражданин“ (1873–1879), и в „Дневник на писателя“ (1876–1877), но в критическата литература те още не са коментирани така, както би трябвало. Реторичен въпрос е кой най-добре би могъл да разясни „българския текст“ на Достоевски.

Доколкото ми е известно, вече се пристъпва към тази работа. На дневен ред са нови изследвания и, надявам се, открития и откровения.

7 юли 2014 г.
Проф. дфн Владимир Захаров
Президент на International Dostoevsky Society

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: