Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Цената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото. /Работим с фирма Спиди/ 


 

"Хората губят малките радости в преследване на голямото щастие, а то е скрито именно в тях." Пърл Бък

Една книга извън времето и модата, изпълнена с невероятна енергия. Прости истини, които попадат право в сърцето...

Промоцията продължава до 31 юли 2020 г. при поръчка онлайн!

Добрите новини за вредните неща. Лошите новини за полезните неща

Джеф Уилзър

Яжте повече месо, пийте повече уиски, не се тъпчете с маруля и изхвърлете мултивитамините.

Джеф Уилзър цитира резултати от много изследвания, които ще ви позволят да се отдадете на пороците си и да не се чувствате виновни, че не сте си измили зъбите след второто парче торта.

С остроумие, чар и голяма доза хумор авторът обсъжда много теми – от кафето до зеления чай, от текилата до плодовите сокове, от склонността да се извиняваме до нецензурния език.

И се спира както на ползите от лошите навици, така и на вредите от йогата.

Във време, когато толкова много хора правят всичко възможно, за да водят най-здравословен и „чист“ живот, тази книга напомня на читателите да не се лишават от малките удоволствия и да се върнат към старото и изпитано правило „Всяко нещо с мярка“.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

17,00 лв.

 

Истината за волята ще ви накара да забравите всичко, което сте си мислили, че знаете за нея...

Промоцията продължава до 31 юли 2020 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

Камшичният ефект: Всяка новина за здравето е предпоследна

Понеделник: „Соята е вредна!"

Вторник: „Соята е полезна!"

Сряда: „Рибата е вредна!"

Четвъртък: „Рибата е полезна!"

Новините на здравни теми могат да се люшкат на- сам-натам като топче за пинг-понг, а в това време хората не знаят какво да мислят, освен - като овцете във „Фермата на животните“ - да се съгласяват с всеки, произнесъл последната реч. Това е объркващо. И обезсърчаващо. А и самите експерти сякаш не могат да се разберат помежду си. Някои проповядват диета с ниско съдържание на мазнини; други - с ниско съдържание на въглехидрати. Без ГМО или с ГМО. Разменят си обиди, все едно са в Конгреса.

„Обществото вече отхвърля всякакви експертни мнения на здравни теми - казва д-р Кац от Йейл. - Хората виждат всеки ден взаимно отричащи се заглавия и стигат до заключението, че ние сме някаква шайка идиоти. Проблемът е, че науката не работи по този начин. Едно научно изследване следва да се разтълкува в своето реално значение, новите данни да се добавят към съществуващия обем научни факти и след това да се изведе посоката, в която те накланят стрелката на кантара.

Широката публика обаче не знае това. И медиите не желаят то да се случи.“ Кац, който в течение на две години взимаше редовно участие в сутрешното токшоу „Добро утро, Америка“, добавя: „Честно казано, медиите искаха всеки ден различни версии на теорията за здравословната диета. Те нямат интерес да повтарят един и същ съвет в течение на две седмици. Това е огромен проблем“.

И така, в допълнение към прегледа на най-новите на-учни изследвания, тази книга има и вторична мисия: да зададе отправна рамка за разбирането защо новините на здравни теми може да изглеждат полярно противоположни. Фактът, че ще обработим огромно количество информация, ще ни помогне. Ще преминем на бегом през широка гама от теми: от кафе до ядки, от мляко до клечки за уши - една структура, която по неизбеж¬ност носи своите собствени добра и лоша новина.

Лошата новина е, че всеки раздел е кондензиран едва ли не като комикс; има цяла издателска индустрия за стотици милиони долари на тема „спортуване“, докато ние сме отделили на темата три закачливо написани страници. Това - просто като пример.

А добрата новина? Тя е, че широкият набор от теми също си има своите достойнства. Препускайки на зигзаг между органично отгледани сладки картофи и ползата от следобедната дрямка, можем да направим изненадващи връзки, които са невъзможни при по-за-дълбочено впускане в конкретна тема.

Разговаряйки с експерти в толкова много различни дисциплини, аз констатирах, че изникват едни и същи теми, отново и отново, понякога със същите думи. Това ни позволява да изградим рамка. Помага ни да оценим дали най-новото изследване по дадена тема е:

А) легитимно - понякога е;

Б) спорно - често е именно такова; или

В) забавен повод за светски разговор, но - в крайна сметка - тотална глупост.

Не си приписвам заслугите за корените на настоящия труд. До голяма степен той опира назад във времето до формулираната от гърците Златна среда; както ни съветва Сократ, трябва да „изберем средата, като избягваме крайностите и в двете посоки, доколкото е възможно“.

Това отвежда към три основни понятия:

1. Дозировка;

2. Компромиси;

3. Абсолютен риск или Относителен риск.

Дозировка

„Куражът е добродетел, но кураж е и златната среда между малодушие и безразсъдство“ - твърди д-р Бари Шуорц, автор на „Парадокс на избора“. - Този принцип е практически универсален. Защото в почти всеки предмет, изучаван от психолозите, има нещо добро, но лошото е повече.“ Т.е. дозата има значение. Това важи както за психологията, така и за храната, медицината, тичането за здраве, пиенето - за всичко. Този принцип обяснява толкова много. Всеки път когато дадено изследване заключи, че нещо е „вредно“ или „полезно“ за вас, нещата опират до намиране на правилната доза.

Компромиси

Във всяко нещо се съдържа компромис. Аспиринът намалява риска от инфаркт, но може да предизвика вътрешни кръвоизливи. Рибата съдържа полезни мастни киселини, но може да е заразена с живак. Слънцето ни доставя витамин D, но може да ни причини и рак на кожата. Придвижването с велосипед из града укрепва здравето, но може да завърши с челен удар с автобус.

Ето че в самото понятие за компромис няма нищо сложно. Но тук е причината за изменчивостта на но-вините, отнасящи се до здравето. Да кажем, че дадено нещо съдържа компромис между 90% полезно и 10% вредно. (Горе-долу така е при рибата.)

Дадена новина може да постави акцента върху 10-те процента на тъмната страна и ако вие сте редактор на вестник или интернет сайт и държите да запазите работата си, най-вероятно няма да сложите вярното заглавие „рибата - както винаги полезна, въпреки вероятно незначителния риск от живак“.

Вместо това ще изберете „Опасен живак открит в риба“. И двете заглавия са формално верни, но само едното дава пълния контекст. Компромисите са навсякъде. Както казва А. Дж. Джейкъбс в „Да пукнеш от здраве“, „Знам, че трябва да се яде по много от индийската подправка куркума, защото предпазва от рак. Знам също, че трябва да се избягва индийската подправка куркума, защото съдържа опасни дози олово. Или едното, или другото“.

Абсолютен риск или относителен риск

Да си представим, че по някаква смахната причина съм купил интернет домейна Извънземни ОтвлечетеПървоМен.ком. Да кажем, че ми хлопа дъската и наистина, ама наистина искам да бъда отвлечен от извънземни. Сядам значи и пиша едно разпалено есе за малките зелени човечета, с което настоявам, ако някога нападнат Земята, да отвлекат най-напред мен.

Да си представим също, че не спирам да пиша за това в профила си в Туитър, с което повличам със себе си и тълпа от други откачалки, а след като отнасям подигравките на Бъзфийд, сайтът ми става световна сензация. Логично би било да се предположи, че в резултат от всичко това рискът да бъда отвлечен от извънземни се е увеличил с 500%. В края на краищата, ако вие бяхте извънземен нашественик и видехте сайта ми, нямаше ли да се изкушите?

Имайте още малко търпение. И така, дори моят относителен риск от отвличане да се е увеличил с чудовищните 500%, абсолютният риск да бъда отвлечен от извънземни си клони все така към 0. или се е увеличил от нещо като 0,00000000000000000001% на 0,00000000000000000005% . Да, примерът ми е тъпичък. Изсмукан от пръстите.

И въпреки това практически във всеки един аспект на нашето здраве - физическо, психическо, здравословно хранене - тази динамика се проявява отново и отново, задавайки цвета на нашите възприятия за риск. А това на свой ред играе важна роля в начина, по който приемаме новинарските статии на тема здраве и правим своя избор. Ето един пример, който не е толкова налудничав: пестицидите в нашите зеленчуци. Да, ако купуваме органично отгледани, намаляваме риска от пестициди. Относителният риск става по-малък. Но какъв е абсолютният риск поначало?

Тази книга има едно ясно изразено пристрастие: в повечето раздели ще се фокусираме върху „маргинал-ните“ научни изследвания, върху „нелогичните“, вървящи срещу интуицията разработки. Вече знаете, че стресът може да отключи диабет, сърдечни заболявания, както и далеч по-сериозни проблеми, като окапване на косата. Затова нека си спестим скуката да ви изреждам отново всички „за“ и „против“ стреса.

Вместо това ще се съсредоточим върху едно негово неочаквано предимство. От което не следва, че стресът винаги е полезен, а по-скоро, че и там има определени компромиси и че - в правилните дози - стресът не бива да ни стресира. (В случая на стреса, този извод не просто успокоява - един психолог има теория, че когато мислим за стреса като нещо полезно, той всъщност укрепва физическото ни здраве.)

Една кратка вметка. Изобщо не искам да кажа, че всяко вредно нещо изведнъж е станало полезно, или обратното. Пушачите все така не бива да пушат. Алкохолиците все така не бива да пият. Умолявам ви, не минавайте на диета от чипс и зрънчо. Не се позовавайте на тази книга като оправдание да не ходите на фитнес. Тази книга не е предназначена да ви приучи да живеете нездравословно.

И така, въпреки че не проповядва нездравословен начин на живот, настоящата книга се явява потомък на класическия филм на Уди Алън от 1973 г. „Поспаланко“, в който собственикът на магазин за здравословни храни бива замразен и се събужда след 200 години, съживен от двама доктори на бъдещето.

Първи доктор: Тази сутрин за закуска поиска нещо, наречено „пшенични кълнове, органичен мед и тигрово мляко".

Втори доктор: О, да. Това са неща, за които преди години се е смятало, че удължават човешкия жи-вот.

Първи доктор: Искаш да кажеш, че не е имало бъргъри с картофи от фритюрник? Нито пържоли, нито торти с крем, нито течен шоколад?

Втори доктор: Тези неща са се смятали за нездравословни... противно на това, което сега знаем, че е истина.

Подобно на Уди, и аз си мислех, че с такива смахнати, вървящи срещу интуицията разработки един ден техните автори ще станат за посмешище. После се порових... и открих учудваща доза истина. Залогът е напълно реален. Действително има добри новини за вредните неща. Тези новини могат да ни направят по-здрави, да ни спестят пари, да отслабят чувството ни на гузност, да ни направят по-щастливи и да подобрят сексуалния ни живот.

И още нещо, на което нито едно изследване не може да приведе количествен израз: пържолата е вкусно нещо. Бърбънът е превъзходно питие. Следобедната дрямка е дар от Бога. Тези „пороци“ придават вкус и аромат на живота ни. Да живеем здравословно или да си живеем живота?

Най-после науката казва, че не ни се налага да избираме, понеже двете са едно и също нещо.  И така, да опитаме.

Съдържание

 Съдържание

ПЪРВА КНИГА

Добрите новини за вредните неща

 

Въведение        

Храна   

Животински мазнини • Глутен • Сол • Шоколад • ГМО • „Макдоналдс“

Напитки              

Уиски • Кафе • Бира • Пиене по време на бременност • Текила • Червено вино • Водка, коняк, джин, домашна ракия и всякакви други видове алкохол

Лоши навици   

Псуване • Безпорядък • Протакане • Подремване • Нервни тикове • Оплакване • Клюкарстване • Мързел (и Протакане)

Пороци и други неща, които ни служат за забавление             

Никотин • Канабис • Видео игри • Сърфиране в интернет • Порно • Мастурбация • Телевизия • Екстази

Вредни нагласи              

Стрес • Интровертност • Егоизъм • Отвращение • неуспех • Безпокойство • Злоба • Гняв

(Почти) всичко останало           

Затлъстяване • Пръст • Пестициди • Треска • Алергии • Бисфенол А • излагане на слънце • Тъга • Буболечки

Още за храната              

Пържола • Яйца • Антибиотици в червеното месо • Мононатриев глутамат • Сладолед • Въглехидрати • Вредни храни

Последни мисли            

 

ВТОРА КНИГА

Лошите новини за полезните неща

 

Въведение        

Храна   

Къдраво зеле• „С ниско съдържание на мазнини“ • Закуска • Соя • Замразен йогурт • Риба • Плодово-млечни шейкове • Ядки • Салати • Маргарин • Плодове •

Органични храни

Здравословни навици 

Домашна работа • Склонност да се извиняваме • Мултитаскинг • Визуален контакт • Щастие • Медитация • Книги за самопомощ

Медицина         

Мултивитамини • Годишен профилактичен преглед • Аспирин • Мамограми • Миене на зъби • Статини • клечки за уши • Лекарства за кръвно налягане • Нови медицински процедури • Дезодорант • Растителни добавки

Напитки             

Диетични газирани напитки • Вода • Плодов сок • Мляко • Зелен чай • Кърмене • Пречистване със сок • Витаминозна вода

Поддържане на физическа форма       

Бюра за работа изправен • Сферични столове • Стречинг • Диети • Спортни уреди, рекламирани по телевизията • Йога • Кросфит • Двигателна активност

Всичко останало            

Брак • Избор • Новини • Университетски дипломи • Висок ръст • Пенсиониране • Умереност • Смях

Последни мисли            

Заключителни бележки           

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.