Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Доставката на територията на България се извършва от фирма Спиди и е на цена от 4,40 лв., независимо от теглото. При поръчка на стойност над 60 лева доставката е безплатна!


 

ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Дервишката порта

Ахмед Юмит

"Дервишката порта" е повече от трилър. Това е книга на тайните. Тайната на страст, надживяла столетия, чийто пламък запалили Джелаледдин Руми и Шемс-и Тебризи. Тайната за престъпление, извършено преди седемстотин години.

Карън-Кимя, млада жена от смесен брак, се впуска да издири изчезналия си баща, за да намери смисъла на живота си. Тя идва в град, където най-важните събития се случват нощем: вратите се разтварят за тайни, по-смайващи от чудеса; чудесата оживяват по-реални от действителността. Наоколо повече от седемстотин години се носи шепот, зареден със спомени, и с ароматния дъх на онези, които измерват любовта само с любов... Дори смъртта не успява да унищожи тази обич... Едно мистично приключение, чиито главни участници са Шемс-и Тебризи и Мевляна Джелаледдин Руми.

  • Корица: Мека
  • Страници: 396
  • Тегло: 0.350 кг
  • Издадена: 2014 г
  • Издателство: Сиела
  • Виж още от Ахмед Юмит
 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

16,00 лв.

ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

 

Днес повече от всякога се нуждаем точно от тези книги!

Промоцията продължава до 4 януари 2023 г. при поръчка онлайн!

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Сюжетът на този роман може да се определи като мистерия и исторически трилър. В основата на повествованието е известният османски, религиозен мистик, писател и философ Мевляна Джелаледдин Руми (ХІІІ в.) и неговите схващания, както и криминален сюжет отпреди 700 години, при който при неизяснени условия загива менторът на Руми - Шемс-и Тебризи, и който по някакъв начин дава отражение и върху настоящето.

Като цяло действието е преди всичко в настоящето и има криминален характер, така че се чете леко. Има обаче и доста екскурси по посока на мистичното учение на суфизма, както и на философията и поезията на Руми.


 

Биография и факти за автора

Ахмед Юмит е роден през 1960 г. в град Газиантеп в Южна Турция. През 1978 г. постъпва в университет в Истанбул. През 1983 г. завършва публична администрация в Мармарския университет и написа първия си разказ. Активен член на Турската комунистическа партия от 1974 го 1989 г. Участва в нелегалното движение за демокрация по време на военната диктатура в Турция през 1980 - 1990 г. През 1985 - 1986 учи тайно в Академията за социални науки в Москва. Има една дъщеря - Гюл. От 1989 г. Ахмед Юмит е публикувал сборник с поезия, три книги с разкази и една с детски приказки. Автор е на една новела и три романа.

Един от най-известните съвременни турски писатели. Слави се като майстор на мистерията. На фона на уникалната политика и култура на родината си, Ахмед Юмит вниква дълбоко в душите на умело изобразените си герои и разказва увлекателно за убийства и политически интриги.

Откъс от книгата

Върху камъка имаше кръв, в небето – пълна луна, в градината – дъх на пръст. Дърветата плуваха в мразовития въздух. Сега напъпваха зимните рози, а нарцисите вече бяха разцъфнали. Седмина мъже излязоха в градината. Седем сърца, изпълнени с омраза, седем съзнания, завладени от ненавист, седем остри ножа. Седмина прокълнати мъже прекосиха пространството, разделяйки тишината в градината на седем части, и тръгнаха към дървената порта, където ги очакваше жертвата.

Кръв обливаше камъка. Зловещ студ забулваше градината. Само пълната луна видя убийството. Безразлично, безстрастно, без да трепне, тя надничаше през мъртвите листа на високите тополи. Най-младият от седмината почука на портата. В някоя къща проплака дете. Нежно младо момиче спеше в далечното поле. Крехкото й тяло бавно гниеше в земята. Най-младият от седмината замахна с ножа и момичето се раздвижи в гроба. По лицето й се разля усмивка, чиято сила дори смъртта не бе в състояние да сломи. Когато най-младият от седмината заби ножа си в мъжа, едно сетно дихание, заседнало в гърлото на момичето, се изтръгна от устата му като въздишка на облекчение.

Камъкът се обля в кръв. Седем ножа отвориха седем рани. От тях бликнаха седем червени ручея. Седем пъти потрепери тялото на мъжа, седем пъти потръпнаха седмината, когато забиха ножовете си. Тялото на младото момиче под земята обаче не помръдна повече. Лежеше притихнала както всичко над нея. Сякаш бе настъпил последният миг на света. Живите, мъртвите, цялото съзидание тънеше в тишина и покой. Кръвта върху камъка застина. Луната, отразена в кръвта върху камъка, застина. Високите тополи, напъпилите зимни рози, разцъфналите нарциси, градината, ухаеща на пръст... живите, мъртвите, цялото съзидание мълчаха, застинали в кръвта върху камъка.   

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.