Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 

 

Българска традиционна кухня

Илиян Димитров

"Българска традиционна кухня" е повече от сборник с рецепти. Това е книга, сбрала нашите традиции.

"Българската традиционна кухня" е пъстра плетеница от нашите обичаи, бит и религия, от географските особености на страната и многовековната история на държавата ни.

Житото и баклата на траките, домашните животни на славяните и кобилското мляко на прабългарите са поставили началото на специфичната национална кухня, обогатена през вековете със зеленчуковите култури на Америка, богатите и ароматни гозби от Ориента и силното влияние на немските и френски кулинарни традиции след Освобождението.

 

Наличност: Да

23,99 лв.

ПРОМОПАКЕТ: КРЪСТОПЪТ

ПРОМОПАКЕТ: ПОДАРИ НАДЕЖДА

ПРОМОПАКЕТ: ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...




Анотация на книгата

Подробности

1500 изпитани рецепти

"Българска традиционна кухня" е повече от сборник с рецепти. Това е книга, сбрала нашите традиции.

"Българската традиционна кухня" е пъстра плетеница от нашите обичаи, бит и религия, от географските особености на страната и многовековната история на държавата ни.

Житото и баклата на траките, домашните животни на славяните и кобилското мляко на прабългарите са поставили началото на специфичната национална кухня, обогатена през вековете със зеленчуковите култури на Америка, богатите и ароматни гозби от Ориента и силното влияние на немските и френски кулинарни традиции след Освобождението.

И до днес ястията от националната ни кухня остават предпочитани за всяко поколение, защото в тях се крие онази невидима подправка на традициите, която прави вкуса неповторим.

В Българска традиционна кухня e събранo най-доброто от кулинарната ни история. Тук ще откриете:

-  над 1500 рецепти, групирани по категории – от свежи салати и пикантни разядки, през ястия с месо и постни деликатеси, до пухкави домашни печива, десерти, традиционна зимнина и ароматни ликьори;

-  практични кулинарни техники и хитрини, които ще превърнат готвенето в удоволствие дори за начинаещите в кухнята;

-  любопитни факти за българските обичаи и подбрани ястия, които се приготвят за най-популярните български празници – Богоявление, Ивановден, Великден, Гергьовден, Никулден, Коледа и много други.

 

Откъс от книгата

Предястия

Предястията в традиционната ни национална кухня са по-известни като „разядки“. По правило те се поднасят преди основното ястие, като целта им е да възбудят апетита и да подготвят храносмилателната система за по-пълноценното усвояване на храната. Те се приготвят бързо с относително малко на брой продукти и обикновено са с подчертано апетитен вкус. Най-често са печени на фурна или пържени в мазнина, и се сервират в малки количество.

Голяма част от предястията в българската традиционна кухня се приготвят с млечни продукти - сирене и кашкавал, обикновено в съчетание с яйца или зеленчуци. Зеленчуковите предястия обикновено са под формата на запеканки, различни видове зеленчукови кюфтета (обикновено поднесени с млечен сос), панирани зеленчуци (карфиол, тиквички, чушки), гъби и хайвери. Рибните разядки се приготвят както с морски, така и със сладководни риби. Обикно¬вено се използват опушени, сушени или мариновани риби и хайвер. Месните предястия са обикновено бързо приготвени на тиган парчета месо в комбинация със зеленчуци и гъби, запечени колбаси и сушени меса и кюфтенца.

Кулинарни техники и хитрини

Обезсоляване на сирене

Най-бързо може да обезсолите сирене, като го нарежете на парчета и го за-леете с вряща вода. Много е важно, щом водата изстине, да извадите сиренето, защото ако го оставите, то ще поеме обратно солта. Обезсоленото сирене е много подходящо за задушаване. За да имате леко навлажнено и малко обез-солено сирене, поставете в тенджера цялата бучка, направете по нея дълбоки нарези през 3-4 см и налейте три пръста вода.

Паниране на сирене

За паниране е най-добре да се използва твърдо сирене без шупли, което се реже добре и не се троши, и панировка с бира, която се приготвя от брашно и яйца в съотношение 3 към 2 (3 с.л. брашно и 2 яйца) и бира.

Паниране на кашкавал

За да не се разтопи кашкавалът при панирането, хубаво е, преди да пристъпите към готвенето, да го оставите за 20-30 минути във фризера.

Безмесни

Сирене в хартия за печене

Необходими продукти: 400 г сирене, 2 с.л. краве масло, 1 червен домат, 1 сурова чушка.

Начин на приготвяне: Поставете всяко парче сирене върху лист хартия за печене с размери 25 на 10 см и върху него сложете половин с.л. твърдо краве масло, нарязано на филийки, кръгче от червения домат и пръстен от суровата чушка. По желание може да поръсите с червен пипер, а ако предпочитате люто, може да сложите и по  половин  люто чушле. Загънете хартията на пакетче, като подвиете краищата. Потопете пакетчето в студена вода и печете на ска¬ра, във фурна или на грил тиган. Поднесете сиренето топло, без да махате хартията, като оставите всеки сам да си го разгъне с вилица и нож.

Печено сирене с мед

Необходими продукти: 400 г овче сирене, 2 с.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2-3 стръка мащерка, черен и лют червен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Нарежете сиренето на плочки и го сложете вър¬ху хартия за печене. Поръсете парчетата със зехтина, мащерката, черен и лют червен пипер на вкус. Печете за 8 минути в загрята на 220 градуса фурна. После извадете сиренето, намаже¬те го с меда и го върнете във фурната да се допече на 250 градуса за 4-5 ми¬нути. Сервирайте заедно с хартията.

Печено сирене с мед и орехи

Необходими продукти: 600 г сирене, 8 с.л. мед, 200 г натрошени орехи.

Начин на приготвяне: Оформете 4 плочки от сиренето и поставете всяка плочка в отделен лист алуминиево фолио. Листите трябва да са достатъчно големи, за да се завие сиренето. Поръсете всяка плочка с натрошените орехи и полейте с 2 пълни лъжици мед. Запечатайте фолиото и запечете пакетите на 200 градуса за 8-10 минути.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: