Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Безкраен пъзел

Франк Клоуз

"Истинско удоволствие е да прочетем тази книга, която разглежда напредъка в разбирането ни за структурата на материята. Авторът е не само експерт в областта, но и внимателно изследва различните гледни точки за това как наистина са се стекли събитията."

Питър Хигс, Нобелов лауреат по физика за 2013 г.

 

Наличност: Да

22,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

"Истинско удоволствие е да прочетем тази книга, която разглежда напредъка в разбирането ни за структурата на материята. Авторът е не само експерт в областта, но и внимателно изследва различните гледни точки за това как наистина са се стекли събитията."
Питър Хигс, Нобелов лауреат по физика за 2013 г.

"Франк Клоуз умело успява да обясни сложната квантова теория на полето на всеки заинтересован. Това е същинско постижение за един физик-теоретик! Още по-ценното е, че знае как да разкаже една наистина вълнуваща история. Загадката за "безкрайния пъзел" на практика обхваща цялата квантова електродинамика и е в основата на опитите за обединение на природните взаимодействия. Резултатът е истинско научно криминале, изпълнено с интересни герои, скрити ходове и неочаквани обрати. Това е доказателството, че Клоуз е сред малцината най-добри автори на научнопопулярна литература в света. Горещо ви препоръчвам „Безкраен пъзел"."
Стив Нейдис, съавтор на „Формата на скрития Космос“

"Създаването на квантовата теория на полето е сред най-великите постижения на човечеството и се нарежда редом до работите на Айнщайн, Нютон и Дарвин. Франк Клоуз представя сложните идеи по ясен и изключително разбираем начин. Всеки, който иска да разбере защо построихме LHC – Големия адронен ускорител на частици в ЦЕРН, както и какво се надяваме да разберем чрез него, трябва да прочете тази книга."
Дан Хупър, автор на „Тъмният Космос“ и на „Отпечатъкът на Природата“

Откъс от книгата

 ФАЙНМАН, ШВИНГЪР И ТОМОНАГА (И ДАЙСЪН)

Файнман и Швингър не са сами - в Япония Шиничиро Томонага също е разрешил загадката. Фриймън Дайсън доказва, че и трите теории в основата си са еднакви. Файнман, Швингър и Томонага получават Нобелова награда за КЕД. Дайсън обаче е пропуснат.

По време на войната в Япония Шиничиро Томонага е човекът, който поддържа теоретичната физика жива. През 1943 г., интелектуално изолиран и подтикнат само и единствено от теорията, Томонага създава математическа рамка, която се справя с безкрайностите на КЕД. Публикува я на японски език. В онзи момент отместването на Лемб и аномалният магнитен момент на електрона били далеч в бъдещето. По време на участието на САЩ във войната колегите на Швингър и Файнман разработвали експерименталните техники, които ще доведат до откритията на Лемб.

Томонага научава за важните експерименти, представени на Шелтър Айланд, не от статия в научната литература, а от новинарска публикация в японски вестник. Физикът съпоставя резултатите със своята теория и открива, че те си съответстват. След което незабавно изпраща писмо до Опенхаймер.

Каква ирония само! Томонага създавал теорията в Япония, докато Опенхаймер ръководел Файнман, а косвено и Швингър, в проект, който поставя Япония на колене. Едва след това те на свой ред публикуват собствените си версии на теорията. Ето как Опенхаймер се оказва пътят, по който плодовете на японската теоретична физика достигат до лидерите на американската наука.

Скоро научните трудове на Томонага и неговите ученици започват да се превеждат на английски език. Изведнъж се появяват три теории за това как да се справим с безкрайността, докато само месеци по-рано не съществувала нито една. В този момент на сцената се появява младият английски математик Фриймън Дайсън....

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: