Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЗДРАВЕЙ, ПРОЛЕТ! ДО 30% ПРОЛЕТНИ НАМАЛЕНИЯ ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!
"ОТНОВО Е ПРОЛЕТ! ЗЕМЯТА Е КАТО ДЕТЕ, КОЕТО ЗНАЕ ПОЕМИ НАИЗУСТ." РАЙНЕР МАРИЯ РИЛКЕ

Промоцията е валидна до 2 април /понеделник/ 2018 г.!

 

 

Баснописецът. Басни за нови времена

Атанас Звездинов

Последният мохикан на баснята

Поетът Атанас Звездинов все повече набляга на басните за нови времена и вече е получил признанието за новаторството си да постига  художествени внушения чрез „изповедите” и „взаимоотношенията” на философски категории, предмети и абстрактни понятия, с което обновява и доразвива този  хилядолетен жанр.

А принос в жанра – това вече е  световна рядкост. Доказателствата за всичко това ще намерите в  книгата на издателство „Захарий Стоянов”  „Баснописецът. Басни за нови времена”. 

Неслучайно първата басня се нарича „Баснописецът”. В нея четем: „След три хилядолетия, той пак с достойнство родил се – за гръбнак…, за да стигнем до края: „ И, за човещината отзивчив, разбрал, че във вековете ще е жив.”

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

 

••••••

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Последният мохикан на баснята

Поетът Атанас Звездинов все повече набляга на басните за нови времена и вече е получил признанието за новаторството си да постига  художествени внушения чрез „изповедите” и „взаимоотношенията” на философски категории, предмети и абстрактни понятия, с което обновява и доразвива този  хилядолетен жанр.

А принос в жанра – това вече е  световна рядкост. Доказателствата за всичко това ще намерите в  книгата на издателство „Захарий Стоянов”  „Баснописецът. Басни за нови времена”. 

Неслучайно първата басня се нарича „Баснописецът”. В нея четем: „След три хилядолетия, той пак с достойнство родил се – за гръбнак…, за да стигнем до края: „ И, за човещината отзивчив, разбрал, че във вековете ще е жив.”

И басня след басня Атанас Звездинов защитава безсмъртието на жанра. Той продължава да държи на убеждението си, че сега именно баснята е необходима за опазване на нравствената същност на човека.

Затуй го оценяват побратимите поети, а и критиката. „Проблемът е в това, че от Стоян Михайловски до Христо Радевски, от Христо Радевски до Банчо Банов и насам редовете на баснописците редеят, докато стигнем до Атанас Звездинов, който на този рехав фон изглежда страдалчески и героически едновременно – като последния мохикан на баснята.”

Боян Ангелов пък добавя: „ Атанас Звездинов е намерил точната формула на интригуващата фабула при въздействащата морална поука, облечена в безупречна поетична тъкан.”

Критическият поглед на Петко Тотев е  забелязал, че в басните на Звездинов героите са предмети, неодушевени тела,  неживи материи, абстрактни понятия, философски категории, нещо, което не беше характерно за българската литература, за да подчертае, че толкова по-интересна е работата на Атанас Звездинов, който се е съсредоточил в тая целина…”Най-абстрактни понятия: философски, икономически, морални, естествено стават герои на басни, помагат поуката и диалогът да довеждат до обикновената публика основополагащи идеи на времето…” 

Биография и факти за автора

Атанас Звездинов е автор на 30 собствени книги за възрастни и деца.  Предпоследната му книга с басни  получи годишната награда на СБП за 2005 г., а следващата „Баснослов” получи специалната награда на Управителния съвет на СБП за книга с висока художествена стойност, издадена през 2013 г. За нея Звездинов бе номиниран от СБП  и за наградата „Райко Алексиев”.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: