Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Баснописецът. Басни за нови времена

Атанас Звездинов

Последният мохикан на баснята

Поетът Атанас Звездинов все повече набляга на басните за нови времена и вече е получил признанието за новаторството си да постига  художествени внушения чрез „изповедите” и „взаимоотношенията” на философски категории, предмети и абстрактни понятия, с което обновява и доразвива този  хилядолетен жанр.

А принос в жанра – това вече е  световна рядкост. Доказателствата за всичко това ще намерите в  книгата на издателство „Захарий Стоянов”  „Баснописецът. Басни за нови времена”. 

Неслучайно първата басня се нарича „Баснописецът”. В нея четем: „След три хилядолетия, той пак с достойнство родил се – за гръбнак…, за да стигнем до края: „ И, за човещината отзивчив, разбрал, че във вековете ще е жив.”

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

12,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Последният мохикан на баснята

Поетът Атанас Звездинов все повече набляга на басните за нови времена и вече е получил признанието за новаторството си да постига  художествени внушения чрез „изповедите” и „взаимоотношенията” на философски категории, предмети и абстрактни понятия, с което обновява и доразвива този  хилядолетен жанр.

А принос в жанра – това вече е  световна рядкост. Доказателствата за всичко това ще намерите в  книгата на издателство „Захарий Стоянов”  „Баснописецът. Басни за нови времена”. 

Неслучайно първата басня се нарича „Баснописецът”. В нея четем: „След три хилядолетия, той пак с достойнство родил се – за гръбнак…, за да стигнем до края: „ И, за човещината отзивчив, разбрал, че във вековете ще е жив.”

И басня след басня Атанас Звездинов защитава безсмъртието на жанра. Той продължава да държи на убеждението си, че сега именно баснята е необходима за опазване на нравствената същност на човека.

Затуй го оценяват побратимите поети, а и критиката. „Проблемът е в това, че от Стоян Михайловски до Христо Радевски, от Христо Радевски до Банчо Банов и насам редовете на баснописците редеят, докато стигнем до Атанас Звездинов, който на този рехав фон изглежда страдалчески и героически едновременно – като последния мохикан на баснята.”

Боян Ангелов пък добавя: „ Атанас Звездинов е намерил точната формула на интригуващата фабула при въздействащата морална поука, облечена в безупречна поетична тъкан.”

Критическият поглед на Петко Тотев е  забелязал, че в басните на Звездинов героите са предмети, неодушевени тела,  неживи материи, абстрактни понятия, философски категории, нещо, което не беше характерно за българската литература, за да подчертае, че толкова по-интересна е работата на Атанас Звездинов, който се е съсредоточил в тая целина…”Най-абстрактни понятия: философски, икономически, морални, естествено стават герои на басни, помагат поуката и диалогът да довеждат до обикновената публика основополагащи идеи на времето…” 

Биография и факти за автора

Атанас Звездинов е автор на 30 собствени книги за възрастни и деца.  Предпоследната му книга с басни  получи годишната награда на СБП за 2005 г., а следващата „Баснослов” получи специалната награда на Управителния съвет на СБП за книга с висока художествена стойност, издадена през 2013 г. За нея Звездинов бе номиниран от СБП  и за наградата „Райко Алексиев”.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: