Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Уилям Голдман | Книги | Биография

Уилям ГолдманУилям Голдман е американски писател на романи в жанра трилър, драматург, белетрист и сценарист, два пъти носител на наградата „Оскар”.

Уилям Голдман е роден на 12 август 1931 г. в Чикагo, в еврейското семейство на Марион Уейл и Морис Кларънс Голдман. Има по-голям брат, Джеймс Голдман, сценарист и драматург.

След завършването си Голдман започва да пише, като споделя общ апартамент заедно с брат си и техния приятел Джон Кандер, композитор („Кабаре”, „Чикаго”). Насочва се към поезията, разказите и романите.

През 1957 г. за три седмици пише първия си и най-известен роман „Златният храм”. Публикува пет романа и три пиеси за Бродуей преди да започне да пише сценарии и да бъде един от най-успешните сценаристи в Холивуд. Прави осемгодишно проучване на историята за Буч Касиди и Сънданс Кид преди да напише романа за тях през 1969 г.

Голдман е известен предимно със сценариите си. Някои от тях той пише безвъзмездно, като „Последният екшън герой” с Арнолд Шварценегер.

Печели две награди „Едгар” на Асоциацията на писателите на криминални романи на Америка за най-добър сценарий – през 1967 г. за „Harper” и през 1979 г. за „Magic”.

Уилям Голдман е носител на две награди "Оскар" - награда за най-добър оригинален сценарий за „Буч Касиди и Сънданс Кид”, както и наградата за най-добър адаптиран сценарий за „All the President's Men”. През 1985 г. получава наградата „Laurel” за цялостен принос като сценарист.

 

Не са открити продукти.