Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Уерис Диъри | Книги | Биография

Уейърис ДайриУейърис Дайри е родена през 1965 г. в Галкайо, Сомалия, в многодетно номадско семейство. На 13 години избягва в Могадишу, за до не бъде омъжена за 60-годишен мъж, бракът, с който е уреден от родителите ѝ.

Живее за няколко години със семейството на сестра си. После се премества в Лондон, за да работи при чичо си, който е посланик на Сомалия там. След приключване на мандата му тя остава в града, въпреки опасността от екстрадиране, намира различни работни места, като домашна помощничка и кухненски работник в Макдоналдс, и посещава вечерни курсове за изучаване на английски език.

През 1983 г. красотата ѝ е открита от британския моден фотограф Терънс Донован, който я снима за годишния календар на „Пирели” през 1987 г. През същата година играе и малка роля във филма за Джеймс Бонд „Живите светлини”. С това стартира бързата ѝ и успешна кариера на модел за известни модни марки „Шанел”, „Леви Щраус&Ко”, „Лореал”, „Ревлон” и списания „Ел”, „Блясък”, „Вог”.

През март 1996 г. в интервю за списание „Мари Клер" за първи път говори за направеното ѝ на 5 г. обрязване на гениталиите, заедно с двете ѝ сестри. Съгласно африканските традиции то се прилага ежегодно на около 2 милиона малки момиченца в Африка, което, освен че е изключително опасно, ги обрича никога да не изпитат сексуално удоволствие. Интервюто предизвиква значителен медиен дебат и интерес към проблема. От 1997 г. тя изоставя кариерата си на модел и до 2003 г. е назначена за специален посланик на ООН по правата на жените.

Съдбата си Уейърис описва в книгата „Пустинно цвете”, която е издадена през 1998 г. и веднага става световен бестселър. През 2009 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на етиопския супермодел Лия Кебеде. Филмът печели наградата на Баварския филмов фестивал за най-добър филм и наградата на публиката на Филмовия фестивал в Сан Себастиян.

През 2002 г. във Виена основава във Виена Фондация „Desert Flower”, която работи за повишаване на информираността на обществото за опасностите от женското обрязване, а в последствие и за набирането на средства за училища и клиники в Сомалия. През 2005 г. тя получава австрийско гражданство и се премества да живее във Виена.

През 2010 г. е назначена за посланик за годината на мира и сигурността на Африканския съюз.

 

Не са открити продукти.