Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Тадеуш Доленга-Мостович | Книги | Биография

Тадѐуш Долѐнга-Мосто̀вичТадѐуш Долѐнга-Мосто̀вич е полски  журналист, сценарист и автор на 12 романа. Едни от най-известните му произведения са „Знахар“ и „Морал“, като по първия роман е създаден и едноименния филм.

Роден е през 1898 в Руска империя, днешен Беларус. Още в младежките си години авторът започва работа в печатница като словослагател, а по-късно поема и длъжността на коректор. След няколко успешни публикации в различни вестници постъпва на работа във вестник „Република“. Подписвайки се с псевдонима „Доленга“, в същия вестник публикува и първите си разкази, които печелят широка популярност. Активният му писателски период е през 30-те години на миналия век. В края на същото десетилетие Доленга-Мостович се прощава с живота си.


"- Толкова по-добре за вас - каза сериозно знахарят.

- Защо да е по-добре?

- Защото щастието трае, докато човек може да го оцени. А хората ценят само онова, което са придобили трудно.

Замислиха се и тримата. Младите - за откриващото се пред тях щастливо бъдеще, а Антони Кошиба - за своята самота, в която ще трябва да живее до смъртта си. Той също бе преживял много, много бе изстрадал, но сега нищо не му оставаше. Щеше да бъде богохулство от негова страна, ако съжаляваше, че частицата щастие, което искаше за себе си, притури като малка лепта към голямото им съкровище...Не, не съжаляваше, но на душата му беше тежко, както е тежко на всеки, който не очаква нищо, на нищо не се надява, нищо не желае..."

- из „Знахар

 

Не са открити продукти.