Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Шри Оробиндо | Книги | Биография

Шри ОробиндоШри Оробиндо е индийски революционер, философ, писател и духовен учител. Роден с името Оробиндо Гхош в Индия на 15-ти август, 1872 г. Аравинд.  Той е син на английския възпитаник д-р Кришнан Д. Гхош. На седем годишна възраст Оробиндо се мести в Манчестър, Англия, за да изучава Гръцки и Латински език. Последните три години в Св.Павел прекарва в четене на литература, и по-специално английска поезия. Получава награда по литература (Butterworth Prize), награда по история (Bedford Prize) и стипендия за един от местните колежи, както и за Кралския колеж в Кембридж.

През 1893, на 21 години, се завръща в Индия. Ангажира се сериозно с революционна дейност и се посвещава на независимостта на Индия.

В периода 1902 - 1910 година се занимава активно с революционна дейност, прекарва година в затвора, където в килията получава поредица от духовни преживявания, променили посоката на живота му.

След кратък политически устрем,  в който става един от лидерите на ранното движение за Независимост на Индия от Британско господство, Шри Оробиндо се обръща към изследването на фините сфери на човешкото съществувание и като резултат от това се оформя един нов духовен път, наречен от него Интегрална йога. 

През 1914 г., след 4 години усърдни занимания с йога в Пондичери, Шри Оробиндо създава Ариа - месечна рецензия от 64 страници. През следващите шест и половина години публикува най-важните си писания, които се появяват написани на части.

Шри Оробиндо е заявил, че човекът е преходно същество. Той твърди, че човекът е в едно преходно съществувание. Той не е последен. Стъпката от човек до свръх-човек е следващото наближаващо осъществяване в еволюцията на земята. 

 

Не са открити продукти.