Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Стендал | Книги | Биография

Стендал Анри Мари БейлСтендал е псевдоним на френския писател Анри Мари Бейл, известен с прецизния психологически анализ на своите герои. Автор е на произведенията „Червено и черно”, „Пармският манастир” и „Ернестин или раждането на любовта”.

„Във всички видове изкуства е необходимо да изпитваш само онези чувства, които искаш да събудиш у другите.“

Бейл използва псевдонима Стендал и така пише няколко от най-добрите си произведения като „Арманс“, „Червено и черно“, „Люсиен Льовен“. Съвременниците му обаче недооценяват творбите му, написани през епохата на романтизма. Той бива признат едва през 20 век. В днешно време творбите му предизвикват интерес заради тънката ирония, психологическата дълбочина при обрисуването на взаимоотношенията между героите и историческите сведения, преплетени в едно перфектно цяло.

„В любовта равносметката е такава, че онова, което си имал и изгубил винаги надхвърля това, на което можеш да се надяваш в бъдеще.“

Стендал е автор и на множество книги, свързани с изкуството на Италия — монографията „История на живописта в Италия“, пътеписите „Рим, Неапол, Флоренция“ и „Разходки из Рим“, както и на памфлета „Расин и Шекспир“.

Великият писател умира през 1842 г. в Париж на 59 години.

Неговите шеговити мемоари, озаглавени „Спомени на еготиста“, са публикувани посмъртно през 1892. Тогава е издадена и автобиографичната му книга „Животът на Анри Брюлар“.

„Човек може да придобие всички качества в самота, освен характер.“

 

Не са открити продукти.