Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Ричард Брансън | Книги | Биография

Ричард Брансън Ричард Чарлз Никълъс Брансън, известен най-вече като собственик на конгломерата от компании „Върджин Груп“, наброяващ около 400 компании.

Сред най-успешните му бизнес начинания са звукозаписната компания „Върджин Рекърдс“, издаваща изпълнители като Майк Олдфийлд, Секс Пистълс и Симпъл Майндс, авиокомпанията „Върджин Атлантик Еъруейс“, „Върджин Мобайл“ и „Върджин Интерактив“.

Въпрос: Кое е първото нещо, за което си мислите, когато се събудите сутрин?

Отговор: Като повечето хора и аз си мисля колко ли е часът! Често последвано от „В коя страна се намирам?“.

Въпрос: Коя дума Ви изкарва от леглото сутрин?

Отговор: Всъщност думите са две: „Ричард, престани!“, изречени с типичния за жена ми глазгоуски акцент.

Въпрос: Коя е любимата Ви група?

Отговор: Е, аз очевидно съм пристрàстен, но това са „Секс Пистълс“ и Майк Олдфийлд, които изиграха съществена роля за утвърждаването на „Върджин Рекърдс“, и, разбира се, рок групата „Дженезис“.

Въпрос: Коя е първата грамофонна плоча, която си купихте?

Отговор: Не си спомням точно, но мисля, че беше „Лятна ваканция“ на Клиф Ричард.

Въпрос: Най-красивата страна, която сте посещавали?

Отговор: Трудно ми в да преценя, но може би Австралия. Харесва ми жаждата за живот на австралийците – Австралия е прекрасна, пулсираща от енергия страна.

Въпрос: Любима страна?

Отговор: Тъй като обожавам живота на Британските Вирджински острови, значи би трябвало да е родната ми Великобритания. Тя винаги е била добра към мен.

Въпрос: Трите най-рисковани приключения в живота Ви?

Отговор: Прекосяването на Атлантическия океан с моторна лодка, летенето с въздушен балон и сърфирането с кайт. Космическото пътешествие все още ми предстои, макар че по ирония на съдбата може да се окаже най-безопасното от изброените дотук.

Въпрос: Ако можехте да се срещнете с легендарна личност, жива или вече напуснала този свят, кого бихте избрали?

Отговор: Да разбирам ли, че ще съживите въпросната личност за срещата? Ако е така, би могъл да бъде Христофор Колумб, който наред с останалите места, които е открил, пръв е забелязал Британските Вирджински острови, или пък сър Франсис Дрейк. Ще ми се да бях велик пътешественик като тях.

Въпрос: Кой е Вашият ментор?

Отговор: Майка ми и баща ми. И двамата изиграха изключително положителна роля в живота ми.

Въпрос: Коя е най-голямата мъдрост, която сте чували?

Отговор: Да търся само доброто у хората. Ако ми позволите и още една: „Само глупакът никога не променя мисленето си“.

Въпрос: Любимата Ви песен?

Отговор: “My Way“ („По моя си начин“) на Франк Синатра. Може би не това е отговорът, който очаквате, особено от човек, който някога е притежавал най-големия независим звукозаписен лейбъл в света.

Въпрос: Обърквали ли са Ви някога с друг човек?

Отговор: Много често. Веднъж едно момиченце се приближи до мен и ми каза: „Много приличате на Ричард Брансън“. Аз кимнах и му благодарих. Детето продължи: „Трябва да отидете и да се регистрирате в една от онези агенции за двойници. Може би няма да спечелите колкото него, но във всеки случай ще направите цяло състояние!“. Постоянно ме бъркат и с Брад Пит ... е, шегувам се!

Въпрос: Ако ви дадат 60 долара, за да започнете собствен бизнес, какво бихте направили?

Отговор: Ако съм много популярен, ще си сложа подписа върху банкнотите и ще продам всяка за 20 долара. После ще се разпиша на всеки от тези 20 долара и ще ги продам на цена 50 долара и т.н. Както казват, пари при пари отиват!

Въпрос: Има ли нещо, което бихте желали да промените у себе си?

Отговор: Възрастта си. Ще ми се да започна да крача назад във времето, вместо да вървя напред.

Въпрос: Какво обичате и какво мразите?

Отговор: Обичам сплотеността на нашето семейство и мразя невъзможността да прекарвам повече време с близките си. Всъщност мразя и думата „мразя“ – в света има твърде много омраза.

Въпрос: Какво Ви кара да плачете?

Отговор: Плача и в щастливи, и в тъжни моменти. Когато ходим на кино, децата ми винаги носят кутия с кърпички! Освен това съм виждал гледки в Африка и на други места, от които всеки би се просълзил.

Въпрос: Какво Ви кара да се смеете?

Отговор: Аз съм един щастливец, който непрекъснато се смее. Обичам живота, обичам хората, обичам хубавата шега. Привърженик съм на теорията, че смехът е балсам за душата.

Въпрос: Какво е допринесло в най-голяма степен за Вашия успех?

Отговор: Всички служители на „Върджин“, които се трудиха усърдно през годините и изградиха сегашния ù просперитет. Естествено, имаше и определена доза късмет, но винаги съм смятал, че късметът не идва просто така – ти трябва да се потрудиш за него.

Въпрос: Ключът към успеха в три думи, моля.

Отговор: Хора, хора, хора.

Въпрос: Има ли нещо, което силно желаете?

Отговор: Аз, както и жена ми, искаме внуци. Стискам палци това да се случи!

Въпрос: Какво Ви мотивира да продължавате напред?

Отговор: Всичко! Харесвам това, с което се занимавам. Обичам хората, обичам да променям нещата към добро. Не мисля, че ще се оттегля, преди да се превърна в грохнал старец. Защо иначе да го правя? Страхотно се забавлявам.

Въпрос: Какво Ви вбесява?

Отговор: Негативизмът. Хората, които виждат единствено недостатъците у другите, а също и тези, за които „чашата е наполовина празна“. Не понасям клюките!

Въпрос: Изпитвате ли стрес?

Отговор: Не бих казал. Стремя се да се справям с предизвикателствата, а когато се проваля, бързо се съвземам.

Въпрос: Какво Ви държи буден нощем?

Отговор: По-рано това бяха среднощните купони, но за мен те вече са рядкост. Днес много малко неща ме държат буден. Обикновено спя като бебе. Въпрос: Кой е най-големият Ви страх? Отговор: Като повечето хора се страхувам да не се разболеят близките или приятелите ми. Плашат ме нещата, които не мога да контролирам.

Въпрос: Какво Ви прави щастлив?

Отговор: Когато постигам неща, с които се гордея, особено ако другите са смятали, че няма да се справя.

Въпрос: Кое от седемте джуджета бихте искали да бъдете?

Отговор: Някое от тях казва ли се Сексуален палавник? Не? Ами тогава си избирам Щастливкото!

Въпрос: Има ли събитие, което е променило живота Ви?

Отговор: Оцеляването ми след катастрофите с въздушния балон и моторната лодка ми даде шанс да се запозная с Нелсън Мандела. Той е невероятна личност и за мен е привилегия да съм негов близък приятел*.

Въпрос: Мислили ли сте някога да влезете в политиката?

Отговор: Не, не мисля, че бизнесът може да се смесва с политиката. Това би означавало да напусна „Върджин“, а там се чувствам истински щастлив. Мога да организирам кампании за (и против) широк кръг от политически каузи, без да ми се налага да ставам политик.

Въпрос: Кое е най-смущаващото нещо, което някога сте правили?

Отговор: Това, за което се сещам в момента, е свързано с посещението ми в Майорка заедно с актрисата Руби Уакс. Една млада двойка се приближи до нас и спомена нещо за снимка. Ние с Руби се прегърнахме, усмихнахме се, а хората се смутиха и казаха: „Не, ние искаме вие да ни снимате“ .

Въпрос: Кой би изиграл Ричард Брансън във филм, посветен на живота Ви?

Отговор: По-рано отговарях на този въпрос с „аз“, но никога не съм бил сигурен дали съм достатъчно привлекателен за тази роля. Шегичка! Вероятно Робърт Патинсън от „Здрач“ е най-подходящ. Той е англичанин и е млад.

Въпрос: Освен самия себе си, кой друг и защо бихте желали да бъдете?

Отговор: Би ми харесало да започна живота си отново и да бъда моят внук или пък внучка, когато се родят.

Въпрос: Кой е любимият Ви спорт?

Отговор: Обожавам ските, доста често играя тенис, а в момента се увличам по кайтсърфинг. Знам, че звучи необичайно, но на остров Некър имаме най-добри условия за практикуването му.

Въпрос: Няколко думи, с които да опишете търговската марка „Върджин“?

Отговор: Иновативна, забавна, предлагаща качествени услуги – и то на страхотна цена. За това, последното, малко послъгах!

Въпрос: Има ли нещо, което все още не сте постигнали?

Отговор: Едно от най-вълнуващите неща, в които сме впрегнали усилията си, е „Старейшините“*. Като се стремим да направим така, че световните конфликти да бъдат решавани по-ефективно и дори да останат в миналото, аз и сподвижниците ми твърдо вярваме, че в бъдещата си дейност „Старейшините“ ще постигнат забележителни резултати.

Въпрос: Има ли нещо, което смятате, че сте могли да направите по различен начин?

Отговор: Ако притежавах склонност да се ровя в миналото, сигурно щях да открия доста неща, които е трябвало да направя по различен начин, но при липсата на такава, отговорът е „не“. Ретроспективното ми мислене се е изпарило и се надявам така да продължава и занапред.

Откъс от книгата на Ричард Брансън - „Like a virgin: Тайни за бизнеса, които не се преподават в училище“

 

Не са открити продукти.