Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Опра Уинфри | Книги | Биография

Опра Уинфри Опра Уинфри е най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща не само в Америка, но и в целия свят. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра. Тя основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата“. Постиженията й като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности днес. Опра е живият пример как можем да постигнем мечтания живот.

„Това, което със сигурност знам, е, че нашето пътешествие започва тогава, когато решим да се изправим, да пристъпим напред и да заживеем истински.“ - Опра Уинфри

Родена е на 29 януари 1954 г. в малко градче в щата Мисисипи. В кръщелното ѝ свидетелство името й е записано Орпа, но тя решава, че Опра е по-благозвучно.

Родителите ѝ са двама тийнейджъри, които не са я желаели, тъй като са нямали средства, с които да се грижат за нея. Когато Орпа се появява на бял свят в студена януарска нощ на 1954 година, никой от двамата не искал да се грижи за дете. Така че малката била оставена при баба си Хати, която била толкова бедна, че обличала момичето в дрехи, ушити от чували за картофи. Животът за Опра бил жестока игра на съдбата. Едва деветгодишна била изнасилена за първи път, което не впечатлило никого от близките ѝ, дори баба ѝ. Баба й била амбициозна жена и за да научи внучката си да чете, биела с метлата всеки път, когато сбърка нещо или не се подчини. Междувременно от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол. В крайна сметка, Опра едва 14-годишна родила бебе, което починало малко по-късно.

Тогава Опра прави най-логичния ход в живота си - бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари. По същото време съдбата се смилява над нея. Печели стипендия в Глендейл и с това започва нейното дълго бягане към славата и властта.

Още като гимназистка в Нашвил започва като водеща на радиопредаване. Тогава е най-младата жена пред микрофона, и първата афроамериканка.

Тв дебютът ѝ е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984 г. се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, в началото наречено „Опра Уинфри шоу“, а по-късно просто „Опра“

След две години вече има най-висок рейтинг. Съобразява се с традиционните рамки на жанра „токшоу“ - кани хора, които имат някакво страдание, искат да се оплачат или са жертви на нещастен случай. Постепенно започва да използва програмата за благотворителни цели.

В същото време чупи телевизионните условности, като опитва да разговаря открито за различни неудобни теми от всекидневието, например сексуалната злоупотреба с деца или дрогирането при възрастните.

В продължение на 18 години нейното шоу е неизменно Номер 1 в американската тв индустрия.

Живее в Чикаго, има къщи в Монтесито, Калифорния и Мауи, Хавай.

Опра Уинфри е създала благотворителната организация „Ангелска мрежа“ („The Angel Network“), издава собствено списание, което излиза в тираж 2,7 млн. екземпляра месечно. Президент е на „Harpo Productions“.

 

Не са открити продукти.