Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Михаил Булгаков | Книги | Биография

Михаил Булгаков Михаил Афанасиевич Булгаков е руски писател и драматург, роден в Украйна. Световната си слава дължи на романа „Майстора и Маргарита“. Други известни негови произведения са „Театрален роман”, „Дяволиада. Фаталните яйца”, „Колекция от долнопробни факти”, „Записки по маншетите”, „Морфин”, „Кучешко сърце”, „За ползата от алкохолизма”.

Любовта изскочи пред нас, както изскача изпод земята на някоя уличка убиец, и ни прониза и двамата едновременно. Така пронизва мълния, така пронизва финландска кама!”

Михаил Булгаков е роден на 15 май 1891 г. в Киев, Украйна. Родителите му са руснаци, като баща му Афанасий Булгаков е преподавател в Киевската духовна академия, а двамата му дядовци са православни свещеници.

Завършва медицина в Киев. По време на Руската гражданска война Михаил Булгаков служи в армията на Украйна и в други антикомунистически организации. След края на войната братята му емигрират във Франция, но той остава в Русия. За година и половина е лекар в село Николско, Смоленска губерния, но през 1919 г. решава да се откаже от медицината и да се заеме изцяло с литературна дейност.

Нещастният човек е жесток и жлъчен. И всичко само заради това, че добрите хора го загрозяват.

През 1920 г. живее във Владикавказ, където работи в подотдела за изкуство. Там пише и първите си пиеси за местния театър. Пише статии и фейлетони за вестници и списания, сборникът му „Дяволиада“ привлича погледите на критиката. Пиесите му, поставяни на сцените на МХАТ, Театър „Вахтангов“ и Московския камерен театър, предизвикват множество критики и спорове. В края на 20-те години все по-често е критикуван за антисъветско съдържание на произведенията му, като след 1929 г. цензурата практически преустановява нови публикации на негови работи.

„- Малодушието - един от най-страшните човешки пороци.

- Не, осмелявам се да ви възразя. Малодушието е най-страшният човешки порок.”

През 30-те години работи като асистент-режисьор в МХАТ, епизодично участва и в роли. През 1936 г. МХАТ поставя пиесата му „Молиер“, на която той е отново асистент-режисьор. През същата година Театърът на сатирата в Москва подготвя пиесата му „Иван Василиевич“, която обаче е свалена след генералната репетиция. Свалена е от сцената и пиесата му „Молиер“. Това кара писателя да подаде оставката си от МХАТ. Приет е на работа в Държавния академичен Болшой театър на длъжност либретист и консултант.

„Какво щеше да прави твоето добро, ако злото не съществуваше, и как би изглеждала земята, ако изчезнат сенките от нея?”

През остатъка от живота си той работи върху романа „Майстора и Маргарита“, пише пиеси, критика и прави няколко превода и драматизации на романи, които остават неиздадени.

Булгаков умира в Москва от нефросклероза на 10 март 1940 г.

Още приживе е превеждан на френски, английски, немски, италиански, шведски и чешки език.

Всичко накрая се оправя. Така е изграден светът.”

 

Не са открити продукти.