Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Малкълм Гладуел | Книги | Биография

Малкълм Гладуел Малкълм Гладуел (Malcolm Gladwell) е журналист, лектор и писател. Някои го наричат едно от най-влиятелните пера на 21 век. През 2005 г. влиза в класацията на 100-те най-влиятелни личности на списание “Тайм”, а през 2011 г. е отличен с  Ордена на Канада.

Гладуел е роден през 1963 г. във Великобритания, отраснал е в Канада, където през 1984 г. завършва история в университета в Торонто, а днес живее в Ню Йорк.

Журналистическата му кариера започва през 1987 г. във вестник „Вашингтон пост”, а след 1996 г. започва да пише като щатен журналист за списание „Ню Йоркър”, където печели стотици хиляди привърженици.

Автор е на пет книги, в които събира журналистическите си наблюдения и обобщава заключенията си в резултат на проучванията си в областта на социологията, психологията и социалната психология.

Книгите му Повратната точка: Как малките неща могат да доведат до големи промени (2000 г.), „Проблясък: Силата на мигновените решения“ (2005 г.), Изключителните: История на успеха (2008 г.), Какво видя кучето и други приключения (2009 г.) попадат в класацията на бестселърите на The New York Times. Тези четири книги са издадени в България.

Последната му книга „Давид и Голиат“ излезе на американския пазар в края на 2013 г.

Запитан за това как пише своите книги, Гладуел казва: „Има две основни неща, от които се интересувам – интересни истории и интересни изследвания. Това, което търся са случаи, в които двете неща се преплитат.“ 

Биография

Гладуел е роден във Феърхам, Хемпшир (Англия). Майка му Джойс Гладуел е ямайка, а по професия – психотерапевт. Баща му, Греъм Гладуел е британец, по професия – професор по математика. Когато Малкълм е на 6 години, семейството му се премества в Елмира, Онтарио (Канада).

Бащата на Малкълм забелязва, че синът му е амбициозен и има необичайно свободни схващания. Когато Малкълм е на 11 години, баща му  му позволява да идва в университета във Ватерлу, в който преподава, и така Малкълм започва да проявява интерес към четенето и книгите. Докато е в гимназията Малкълм се отличава с постиженията си при бягане на средни разстояния като спечелва първо място в дисциплината бягане на 1500 метра в шампионата на училището. През пролетта на 1982 г. постъпва на стаж в National Journalism Center във Вашингтон. Завършва история в Trinity College през 1984 г.

„В началото нямах почти никакъв опит, а в края се чувствах като експерт. Отне ми точно 10 години.“

Оценките на Гладуел като ученик не са много добри (както сам Гладуел казва: „колежът не беше най-доброто ми време“), но въпреки това той решава да се насочи към рекламата. След като е отхвърлен от всички рекламни агенции, в които кандидатства за работа, Гладуел се насочва към журналистиката. През 1987 г. започва да пише бизнес и научни статии за „Вашингтон пост”. В подкрепа на правилото за десетте хиляди часа, което популяризира в книгата си „Изключителните“, Гладуел отбелязва: „В началото нямах почти никакъв опит, а в края се чувствах като експерт. Отне ми точно 10 години.“

Когато през 1996 г. Гладуел започва работа в „Ню Йоркър”, първата му задача е да напише статия за модата. Вместо да пише за висша мода, той избира да направи статия за човек, който произвежда тениски. „Беше много по-интересно да напишеш статия за човек, който произвежда тениски за 8 долара, отколкото за рокля, която струва 100 000 долара. Всеки може да направи рокля за 100 000 долара, но е много трудно да се направи тениска, която да струва само 8 долара.“ – казва журналистът.

По-късно Гладуел става изключително популярен с две статии за списанието - Повратната точка и The Coolhunt, които стават и основа за книгата „Повратната точка“. За нея авторът получава 1 млн. долара в аванс. 

Книгите „Повратната точка“ и „Проблясък“ се превръщат в бестселъри по цял свят. Над 2 млн. копия от „Повратната точка“ са продадени само в САЩ. „Проблясък“ също се продава повече от добре. Към ноември 2008 г. от двете книги са продадени общо 4,5 млн. екземпляра. „Повратната точка“ е обявена за една от най-добрите книги на десетилетието от потребителите на Amazon.com.

През 2008 г. Гладуел изнася около 30 речи годишно, повечето от които за десетки хиляди долари според сп. New York. През 2011 г. дава консултации на представители на малкия бизнес като част от обиколката си в три града на тема Bank of America. 

 Можете да разгледате и уеб страницата на Малкълм Гладуел

Вижте известната лекция за TED: Малкълм Гладуел за сосовете от спагети. В нея той  говори за промяната в мисленето на хранителните компании.

 

Не са открити продукти.