Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Харпър Ли | Книги | Биография

Харпър ЛиХарпър Ли е американска писателка, известна с единствения си роман Да убиеш присмехулник - една от класиките в американската литература, която печели Пулицър и е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

Харпър Ли е родена на 28 април 1926 г. в Монровил, по време на Голямата депресия. Като дете е близка приятелка със съученика си и съсед Труман Капоти, който става прототип на един от героите в романа й. Още от 7-годишна възраст Ли се опитва да пише.

След като завършва държавното училище в Алабама, Харпър Ли тръгва по стъпките на баща си, местен адвокат, и се записва да учи право. Напуска юридическия факултет на 29 г. и отива в Ню Йорк, за да започне писателска кариера. Там тя се издържа като чиновничка в самолетна компания.

Ли пише няколко разказа преди да се захване с „Да убиеш присмехулник“. Тя преработва повече от две години романа и го публикува романа през 1960 г. на 34 годишна възраст. 

Издателството не възлага много надежди на книгата и агентът на Ли я предупреждава многократно, че заглавието надали ще предизвика интерес сред читателите. Но още с първата си поява по книжарниците, романът е продаден в над 30 милиона екземпляра. Много вестници се опитват да вземат интервю от новата сензация, но бързо става ясно, че авторката не обича публичните изяви. Това води до спекулации, че Капоти е написал книгата на своята бивша съседка.

През 1961 г. писателката е удостоена с наградата Пулицър, а следващата година по книгата е направен едноименен филм, с участието на Грегъри Пек.

Тази година, след повече от 50-годишно мълчание, излиза вторият роман на писателката И страж да бди на пост“ (Go Set a Watchman) - продължение на „Да убиеш присмехулник“.

Не са открити продукти.