Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Ги дьо Мопасан | Книги | Биография

Ги дьо МопасанГи дьо Мопасан е френски писател-натуралист, който е считан за най-големия френски майстор на късия разказ. Най-известен е с произведенията си „Бел Ами”, „Един живот”, „Крадецът”, „Силна като смъртта”, „Непознатата”.

Анри Рьоне Албер Ги дьо Мопасан е роден в замъка Мироменил, Турвил сюр Арк, на 5 август 1850 г. Произлиза от стар лотарингски род, който се преселва в Нормандия около 18 век.

Мопасан прави дебюта си като поет със „Стихове” през 1880 година. По същото време той публикува своя шедьовър „Лоената топка” в сборника „Медански вечери”, който е редактиран от Емил Зола. През 80-те години на 19 век Мопасан пише около 300 кратки разказа, шест романа, три пътеписа, и един сборник с поезия.

Разказите на Мопасан са безпристрастни и понякога комични. Обикновено те са изградени на основата на всекидневните ситуации в бита, като по този начин той разкрива скритите страни на хората.

Една от най-известните му творби e романът "Бел Ами", в който се разказва за безскрупулността на тогавашния политически и журналистичеки елит. "Пиер и Жан" е психологична скица на двама братя, а най-страховития му разказ е "Орла", в който е обрисувана лудостта и самоубийството.

 

Не са открити продукти.