Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Филип Рот | Книги | Биография

Филип Рот

Филип Рот е от малкото писатели, които имат академично образование по литература – през 50-те той получава магистърската си степен по английска литература в Чикагския университет. След това преподава творческо писане и литература в един от най-престижните университети от Бръшляновата лига (Ivy league) – Принстън, с курс на тема „Кафка и Белоу“. Редом с Хенри Джеймс и Уилям Фокнър, Рот посочва именно Кафка и Сол Белоу като основните си източници на вдъхновение и литературно влияние през цялата си писателска кариера.

Американският писател Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб“. „Провинциален живот“ му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“, наградата „ПЕН/Фокнър“ за „Операция лихвар“, Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ и наградата „Пулицър“ за художествена литература за „Американски пасторал“. Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“.

През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното“ – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка. За „Петното“ Рот получава втората си награда „ПЕН/Фокнър“, както и британската награда „У. Х. Смит“ за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златният медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество. 

У нас са издадени книгите на Филип Рот Животът ми като мъж“, „Синдромът Портной“, „Американски пасторал“, „Призракът излиза“, „Възмущение“, „Гърдата и Писателят призрак“.

 

Не са открити продукти.