Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Франц Кафка | Книги | Биография

Франц КафкаФранц Кафка е роден през 1883 година в Прага, Австро-Унгария и категорично е един от най-значимите немскоезични писатели на 20 век. Емблематична за неговото творчетво е новелата „Метаморфозата“ (още превеждана „Преображението“), публикувана за първи път през 1915 година.

"Ако вярваме силно в нещо, което не съществува, ние го създаваме. Несъществуващото е нещо, което не сме желали достатъчно."

Най-силно влияние върху него по отношение на литературния му стил е упражнил Гюстав Флобер. Подобно на френския писател Кафка си служи с езика като с работен инструмент. В прозата си използва словесни обрати от речника на администрацията, деловите среди, съдопроизводството, естествените науки. Почти във всичките си творби Кафка разработва темата за личностното поражение пред неведомите сили на закона и непроницаемите житейски условности. Героите му напразно се стремят към социална значимост, а крушението им е представено най-често в леко иронична светлина.

Текстовете на Кафка са ясни и в същото време закодирани и херметични. Поради предметния език, несложното действие и ярката образност те изглеждат леснодостъпни, но стават трудни за възприемане, когато се долови тяхната неизмерима дълбочина и екзистенциална тревожност на посланията им.

"Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява.

Франц Кафка е по-известен с разказите си, но и с романи като „Процесът“, „Писма до Милена“, „В наказателната колония“.

 

Не са открити продукти.